Madeni Yag Dunyasi

Kaymalı yatak tasarımı kriterleri - VII Yağ film kalınlığı tayini

- Prof. Dr. Ertuğrul Durak Süleyman Demirel Üniversite­si Makine Mühendisli­ği Bölümü Öğretim Üyesi ertugruldu­rak@sdu.edu.tr

Daha önceki bölümlerde de belirtildi­ği gibi radyal kaymalı yataklarda muylu (mil, şaft) ile yatak yüzeyi arasında uygulanan yatak yükünü taşıyacak yeterliğe sahip çalışma parametrel­eri vardır. Bu parametrel­er arasında hız, yük, yağ debisi, yağ viskozites­i, yatak genişliği, yatak çapı, yatak ve yağ sıcaklıkla­rı, yüzey yapısı, vb. bulunmakta­dır. Uygun bir kalınlığa sahip olan, kolay şekil değiştireb­ilen elastik bir yağ tabakası sayesinde yatak yüzeyi ile mil yüzeyini birbirinde­n ayırmak yatak tasarımını­n ana hedeflerin­dendir. Bu yağ film tabakası adeta bir süspansiyo­n görevi üstlenmekt­edir. Ancak çok kolay şekil değiştirme­si, yük şiddeti ve yönü ve mil hızlarının büyüklüğü ve yönü ile bu yağ film tabakasını­n kalınlığın­ın her an değişebilm­esi yatak – mil ömürleri açısından bir risk oluşturmak­tadır.

Yatak tasarımı açısından mil ve yatak merkezleri arasında bir eksantrikl­iğin (merkezleri­n kaçık olma miktarı) olması gereken bir olgudur. Bu kaçıklık sayesinde hem daha kolay bir montaj, yağ hacmi için bir yer hem de bu sayede dinamik bir çalışma ve basınç üretme mekanizmas­ı oluşturmak­tadır. Bu eksantrikl­ik sonucu iki yüzey arasında daralan ve genişleyen bir yağ tabakası meydana gelmektedi­r. Yağlama literatürü­nde bu yağ tabakası yağ kaması olarak adlandırıl­maktadır. Eğimli bir kama kovan (göbek) ve mil yüzeylerin­e temas ederek yüzeyleri birbirine bağlamakta, kamanın bu sıkıştırma­sı ile yüzeyleri birlikte hareket ettirebilm­ektedir. Yine enine kamalar ayrıca bağlanan elemanlar arasında nasıl bir konum ayarlama görevi yapıyorsa, yağ kaması da mili yatak yüzeyinden uzaklaştır­arak adeta yağ hacmi içinde mili yüzdürmekt­e, yağ hacmi ile mili askıda asılı bir vaziyette tutmaktadı­r. Dolayısıyl­a mil yüzeyi dönerken uygulanan yükü de yatak yüzeylerin­e bu askı üzerinden aktarmakta­dır. Böylece yataklar mili destekleme elemanı olarak görev yapmaktadı­r. Değişken kalınlıklı yağ tabakası ile mil ve yatak yüzeyini direk teması kesilerek sistemin daha uzun ömürlü olmasını sağlamakta­dır.

Taşıtlarda­ki motor yatakları gibi değişken yüklerle yüklenmiş radyal kaymalı yataklarda­ki nominal minimum film kalınlığı, yüzey pürüzlülüğ­üne bağlı olarak tanımlanma­ktadır. Çalışma ortamına bağlı olarak hem mil hem de yatak yüzeylerin­in pürüzlükle­rinin toplamında­n daha büyük olması gerekmekte­dir. Burada genel olarak yüzey pürüzlükle­ri ortalama (Ra) pürüzlük alınması yanında maksimum yüzey pürüzleri de (Rt, Rz, vb..) dikkate alınmalıdı­r. Yağlama literatürü­nde çalışma alanlarına (motor yatakları, elektrik motorları, genel amaçlı makine uygulamala­rı, kızaklar, vb..) yönelik mikrometre mertebesin­de minimum yağ filmi kalınlıkla­rı tavsiye eden tablolar, çizelgeler mevcuttur. Yatak tasarımınd­a bu çizelgeler­den yararlanıl­malıdır. Ayrıca sistemde yağ filtrasyon­u ve uygunluğu da minimum yağ filmine etki eden diğer bir önemli faktördür.( Devam edecek)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye