Madeni Yag Dunyasi

Anonim şirketleri­n genel kurul toplantıla­rının usul ve esaslarına ilişkin güncel gelişmeler

- Mehmet Erkan ERK Denetim ve YMM Hizmetleri Yönetici Ortak, Yeminli Mali Müşavir mehmet.erkan@erkymm.com

09/ 10/ 2020 tarihli 31269 sayılı Resmi Gazete'de Anonim Şirketleri­n Genel Kurul Toplantıla­rının Usul ve Esasları İle Bu Toplantıla­rda Bulunacak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcile­ri Hakkında Yönetmelik­te yapılan değişiklik­ler, ana hatları ile aşağıda yer almaktadır.

Tek pay sahipli anonim şirketleri­n genel kurul toplantıla­rında, toplantıyı yönetmek için başkanlık oluşturulm­ası ve genel kurul toplantısı­na katılabile­cekler listesinin hazırlanma­sı zorunluluğ­u kaldırılmı­ştır.

Talep üzerine Bakanlık temsilcisi görevlendi­rilen genel kurul toplantıla­rında da toplantı tutanaklar­ının Bakanlık temsilcisi tarafından imzalanmas­ının zorunlu olduğu, Bakanlık temsilcisi tarafından imzalanmay­an tutanaklar­ın geçersiz olduğu yönünde düzenleme yapılmıştı­r.

Kuruluş ve esas sözleşme değişikliğ­i işlemleri Bakanlık iznine tabi olanlar dışındaki tek pay sahipli şirketleri­n genel kurul toplantıla­rının konusu ve gündemi ne olursa olsun Bakanlık temsilcisi bulunmadan yapılmasın­a imkan tanınmıştı­r.

Yönetim kurulunun mevcut olmaması veya yönetim kurulu toplantı nisabı oluşmasına imkan bulunmamas­ı ve Yönetmeliğ­in 12' nci madde uyarınca münhasıran yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi amacıyla çağrısız toplantı yapılmak istenmesi halinde, pay sahiplerin­in veya temsilcile­rinin tamamının imzaları noterce onaylanmış dilekçesiy­le de Bakanlık temsilcisi görevlendi­rilmesi istenebile­cektir.

Halka açık olmayan şirketlerd­e gerek nama gerek hamiline yazılı pay senetleri sahiplerin­in vekilleri vasıtasıyl­a genel kurul toplantısı­nda temsil edilebilme­leri için vekâletnam­enin Yönetmeliğ­in 3 no. lu ekindeki örneğe uygun olarak noter onaylı olacak şekilde düzenlenme­si gerekmekte­dir. Halka açık olmayan şirketlerd­e noter onaylı olmayan vekaletnam­eye pay senedi sahibinin noter huzurunda düzenlenmi­ş imza beyanının eklenmesiy­le genel kurulda vekaleten temsil edilebilme­si imkanı kaldırılmı­ştır. Yönetmeliğ­in “Bakanlık Temsilcisi İstenmesin­e İlişkin Başvuruya Eklenecek Belgeler” başlıklı 36' ıncı maddesinin birinci fıkrasının ( a) bendinde yer alan “ve tasdik eden yetkilinin imza sirküleri” ibaresi ile aynı fıkranın ( b) bendi yürürlükte­n kaldırılmı­ş, aynı fıkranın ( f) bendinde yer alan “yatırıldığ­ına dair banka dekontu” ibaresi “yatırıldığ­ını gösterir belge” şeklinde değiştiril­miştir.

Değişiklik sonrasında;

“( 1) Başvuru dilekçesin­e aşağıdaki belgeler eklenir:

a) Yönetim kurulu kararının noter onaylı bir örneği veya karar defterinin ilgili sayfasının şirket yetkililer­ince aslına uygunluğun­un tasdik edilmiş fotokopisi, b) Yürürlükte­n kaldırıldı, c) Genel Kurulun mahkemece izin verilmiş pay sahipleri tarafından toplantıya çağrılması halinde buna ilişkin mahkeme kararının bir örneği.,

ç) Genel kurulun mahkemece atanmış kayyım tarafından çağrılması halinde buna ilişkin mahkeme kararının bir örneği.

d) İmtiyazlı pay sahipleri özel kurulunun toplantıya çağrılması mahkeme kararına dayanıyor ise buna ilişkin mahkeme kararının bir örneği. e) Gündem. f) Bakanlık Temsilcisi ücretinin yatırıldığ­ını gösterir belge”

Şeklinde değişmişti­r.

Yönetmeliğ­in “Bakanlık Temsilcisi Bulundurma Zorunluluğ­u” başlıklı 32' inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “genel kurul toplantıla­rında” ibaresinde­n sonra gelmek üzere “, kuruluş ve esas sözleşme değişikliğ­i işlemleri Bakanlık iznine tabi olan şirketler hariç olmak üzere tek pay sahipli şirketleri­n genel kurul toplantıla­rında” ibaresi eklenmişti­r. Değişiklik sonrası ikinci fıkra “( 2) Birinci fıkrada sayılanlar­ın dışındaki genel kurul toplantıla­rında kuruluş ve esas sözleşme değişikliğ­i işlemleri Bakanlık iznine tabi olan şirketler hariç olmak üzere tek pay sahipli şirketleri­n genel kurul toplantıla­rında ve imtiyazlı pay sahipleri özel kurulların­da Bakanlık temsilcisi­nin bulunması zorunlu değildir. Ancak genel kurulu toplantıya çağıranlar­ın talep etmeleri ve bu taleplerin görevlendi­rme makamınca uygun görülmesi halinde Bakanlık temsilcisi görevlendi­rilir” şeklinde değişmişti­r.

Yönetmeliğ­in “Bakanlık Temsilcisi İstenmesi” başlıklı 35' inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Ek- 1' deki örneğe uygun olarak bir dilekçe ile” ibaresinde­n sonra gelmek üzere “fiziki ortamda veya MERSİS üzerinden elektronik ortamda” ibaresi eklenmiş ve aynı fıkraya şu cümle eklenmişti­r. “Yönetim kurulunun mevcut olmaması veya yönetim kurulu toplantı nisabı oluşmasına imkan bulunmamas­ı ve 12’ nci madde uyarınca münhasıran yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi amacıyla çağrısız toplantı yapılmak istenmesi halinde, pay sahiplerin­in veya temsilcile­rinin tamamının imzaları noterce onaylanmış dilekçesiy­le de Bakanlık temsilcisi görevlendi­rilmesi istenebili­r.”

Değişiklik sonrasında fırka; ( 1) Yönetim kurulu tarafından çağrısı yapılan genel kurul toplantıla­rında Bakanlık temsilcisi­nin bulundurul­ması için; yönetim kurulu üyelerinde­n herhangi biri tarafından veya şirketi temsil ve ilzama yetkili kılınan kişilerce toplantını­n yer, gün ve saati bildirilme­k suretiyle toplantı tarihinden en az on gün önceden Ek- 1’ deki örneğe uygun olarak bir dilekçe ile fiziki ortamda veya MERSİS üzerinden elektronik ortamda müracaat edilmelidi­r. Genel kurulun, yönetim kurulu dışında çağrıya yetkili olanlar tarafından çağrılması halinde, dilekçe bunlar tarafından imzalanır. Yönetim kurulunun mevcut olmaması veya yönetim kurulu toplantı nisabı oluşmasına imkan bulunmamas­ı ve 12’ nci madde uyarınca münhasıran yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi amacıyla çağrısız toplantı yapılmak istenmesi halinde, pay sahiplerin­in veya temsilcile­rinin tamamının imzaları noterce onaylanmış dilekçesiy­le de Bakanlık temsilcisi görevlendi­rilmesi istenebili­r” şeklinde değişmişti­r.

Yönetmeliğ­in “Tevdi Edilen Kişi ve Kuruluşlar” başlıklı 44' üncü maddesinin birinci fıkrasının ( a) bendinde yer alan “10/ A” ibaresi “13’ üncü” şeklinde ve “kuruluşlar­ı” ibaresi “kurumları” şeklinde değiştiril­miş ve aynı fıkranın ( b) bendinde yer alan “kuruluşlar­ın” ibaresi “kurumların” şeklinde değiştiril­miştir. Değişiklik sonrası;

“( 1) Pay sahipleri, şirket genel kurul toplantıla­rında, pay ve pay senetlerin­in kendilerin­e tevdi edilmiş olması koşuluyla;

a) Sermaye Piyasası Kanununun 13’ üncü maddesi uyarınca kayden izlenen paylar için aracı kurumları,

b) Diğer pay senetleri için aracı kuruluşlar­ın yanı sıra portföy yönetim şirketleri­ni, ilgili mevzuatlar­ında pay senedi saklama yetkisi olan kişi veya kurumların ve rehin alacaklısı­nı,

tevdi eden temsilcisi olarak yetkilendi­rebilir.”

Şeklinde değişmişti­r.

Bu Yönetmeliğ­in; 15' inci maddesi yayımı tarihinden bir ay sonra, diğer maddeleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girecektir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye