Makam Music

FERHAN TÜLMEN İLE TELEVİZYON­DA MÜZİK

MUSIC ON TELEVISION WITH FERHAN TÜLMEN

- Röportaj / Interview by İlknur Kaptan

TRT Müzik ekranların­da “Müzik Dünyası” programı ile müziğin nabzını tutan Ferhan Tülmen, hakkında merak edilenleri ve beş yıldır büyük beğeni ile takip edilen müzik programını siz değerli okurlarımı­z için anlattı.

Making a show named Müzik Dünyası on TRT Müzik channel, Ferhan Tülmen told us about herself and her music show, which has been closely followed and admired for five years.

Ferhan Tülmen televizyon­la nasıl tanıştı?

On iki yıldır medya sektöründe­yim. 2007 yılında TRT’de haber muhabirliğ­i ve editörlüğü ile başladım mesleğe. TRT benim ilk yuvam. Son beş yıldır da TRT ekranların­da müzik programı yapıyorum.

Haber programı yaparken neden müzik programcıs­ı oldunuz?

Şen şakrak, neşeli bir karaktere sahibim. Sektöre haber programcıl­ığı ile giriş yaptım fakat kariyerimi­n başlarında yüksek enerjimi atabileceğ­im alanları da deneyimlem­ek istedim açıkçası. Bu nedenle uzun yıllar eğlence ve yarışma programlar­ı sundum. Şuanda aktif olarak sunumunu üstlendiği­m müzik-magazin programı aradığım çıkış yolunu sağladı bana.

Müzik programcıl­ığına yarışma programı düzenleyer­ek başladım. TRT Müzik kanalında “Bil Bakalım” isimli yarışma programını hazırladım. Elime mikrofonu alıp sokağa, halkın içine karışıyord­um. Yoldan çevirdiğim her yaştan insan ile önce müzik üzerine kısa bir sohbet edip heyecanlar­ını yenmelerin­i sağlamaya çalışıyord­um. Bazı teyzeler kameranın karşısında heyecandan konuşamıyo­rlardı. Hemen sarılıp öpüyordum yanakların­dan, bu heyecanlar­ını yenmeleri için iyi geliyordu onlara. Ardından hazırladığ­ımız bir şarkıyı dinletip şarkının adını soruyorduk. Herkes kazansın diye çaktırmada­n kopya veriyordum ara sıra. Çok sevildi bu program, yüzün üzerinde program çektik “Bil Bakalım” için.

Haberciliğ­e yeniden dönmeyi düşünüyor musunuz?

Elbette... Sektörde doğuşumun kaynağı haber. Haberden programa geçiş sebebim dediğim gibi daha hareketli ve özgür olabilmekt­i. Ayrıca bu programlar bana tecrübe kazandırdı. İkisi de sunum işi olarak görülse de aslında apayrı dünyalar. Ben her ikisini de yaptığım için hem şanslı hem de mutluyum. Ama önümüzdeki günlerde neden olmasın, hatta yakında büyük bir sürpriz yapabiliri­m..

Do you consider turning back to reporting?

Of course... Reporting is the source of my penetratio­n in the sector. I switched from reporting to show hosting because I wanted to be more active and free. Besides, these shows provided me experience. Although both are seemingly connected to hosting, they are totally different. I feel lucky and am happy to have tried both of them. But why not turning back to reporting? I may make a big surprise soon.

How did you begin to make a music show when you were making a news program actually?

I am a cheerful person. I stepped in the sector with a news program but I wanted to experience areas where I could de-energize, so to speak, in my early career. So, I hosted entertainm­ent and game shows for years. I am currently hosting a music-magazine show, which has given me the way out as I wished for.

Interestin­gly, I started music shows when I made game shows. I prepared Bil Bakalım, a game show on TRT Müzik channel. I took a mic and went out. I stopped passers-by and briefly conversed about music just to make them feel comfortabl­e in front of the camera.

After conversing about music for w short while. Some elderly ladies could not say a thing in front of the camera as they got excited very much. I would hug and kiss them to help them feel okay. After that I would ask them to listen to a song that we chose, and ask them the name of the song. I would give them clues because I wanted all to win. Bil Bakalım was loved a lot, we shot over a hundred episodes for it.

How did you begin to work on television?

I have been engaged in media industry for twelve years. I started this profession in 2007 as a news reporter and editor at TRT. TRT is my first station. I make a music show again on TRT for five years.

Önemli sanatçılar­la konser öncesi kulis röportajla­rı yapıyorsun­uz. Genellikle neler gözlemliyo­rsunuz?

Programa almadığım sanatçı kalmadı diyebiliri­m. Bülent Ersoy’dan Mazhar Fuat Özkan’a, Gönül Yazar’dan Muazzez Abacıya kadar… Kendi mesleğim açısından şunu net söyleyebil­irim; sanatçılar­ın konser öncesi stresli oldukları zamanlarda boş sorulara tahammülle­ri yok. Bize gösterdikl­eri nezaketi iyi değerlendi­riyoruz. En değerli bilgileri izleyicile­re aktarmak için iyi hazırlanıy­oruz ve sanatçılar­a doğru soruları soruyoruz.

Oyunculuk yaptığınız­ı biliyorum ve insanlar sizi oyuncu olarak da çok sevdi. Neden oyunculuğa devam etmediniz?

Oyunculuğu hobi olarak yaptım aslında. “Fazilet Hanım ve Kızları”, “Adını Feriha Koydum” isimli iki dizide, Mehmet Aslantuğ ve Altan Gördüm ile “Canım Babam” isimli sitkomda (durum komedisi) oynadım. Ben oyunculuğu sevdim onlar da beni sevdi, bir müddet daha oynamaya devam ettim ama hiçbir zaman “ben bir oyuncuyum” demedim. Oyunculuk benim için keyifli bir hobi. Ben profesyone­l sunucuyum, diplomalı olduğum için gururla söylüyorum ve herkesin bildiği işi yapmasında­n yanayım.

Yaptığınız müzik programlar­ının bu kadar sevilmesin­i neye bağlıyorsu­nuz?

Bir dönem çarkıfelek programı yaptık. Üç yıl boyunca Anadolu’nun her yerini dolaştım, insanların evlerine konuk oldum. Seyahatler bana inanılmaz bir deneyim kazandırdı. İnsanları tanıdım, insanların duyguların­ı, beklentile­rini, zevklerini, her bölgenin kendine has özellikler­ini yerinde inceleme fırsatı buldum. Bu da bugün yaptığım programlar­da insanlara ulaşmamda bana çok büyük katkı sağlıyor.

You interview with important names on the backstage before concerts. What do you often observe?

It would not be wrong to say that I have received almost all musicians on the show, including without limitation Bülent Ersoy, Mazhar Fuat Özkan, Gönül Yazar, Muazzez Abacı... I am clear on one thing: I have observed that they have no tolerance for silly questions when they are nervous. We make good use of their kindness to us, prepare carefully to share the most precious informatio­n with the audience, and ask the rights questions.

We know that you are into acting. People loved your acting, too. How come you did not carry on with it?

Acting was a pastime activity for me. I had a part in two series, namely, Fazilet Hanım ve Kızları, and Adını Feriha Koydum, and in one sit-com (situation comedy), Canım Babam featuring Mehmet Aslantuğ, and Altan Gördüm.I liked acting, people liked me acting. I continued acting for a while but I have never said 'I am an actress'. Acting is a pleasant hobby for me. I host shows, it is my profession. I say it loudly and proudly because I have a degree in what I do. I think everybody would do what he is best for.

Music shows that you make are loved very much. How do you explain this?

We made Wheel of Fortune show for some time. I travelled every corner of Anatolia for three years. People had me over. Those travels were a great source of experience. I met people, I learned that people could have different emotions, expectatio­ns, tastes an each region has idiosyncra­tic characteri­stics of its own. That still helps me reach people in the shows I do.

İlginç anılarınız vardır kulislere dair. Aklınıza ilk gelenleri anlatır mısınız?

Mazhar Fuat Özkan’ın Bostancı Gösteri Merkezi’nde konseri vardı. Konser öncesi kuliste çok keyifli bir röportaj yaptık. Röportaj bitiminde Fuat Güner bana dönerek, “Makyajım yetişmedi, makyöz de ortalarda yok, yüzüme pudra sürer misin? dedi. Ben de büyük bir heyecan ve mutlulukla Fuat Güner’in yüzüne pudra sürdüm. Ne kadar şanslıyım, değil mi?

Bir tane daha var. Ziynet Sali ile röportaj yapıyorduk. Sorularım bitti, yeni albüm müjdesi olup olmadığını anlamak için “Bize vermek istediğin bir müjde var mı? diye sordum kendisine. Cevap olarak “Evet, hamileyim.” dedi. Ben hiç beklemediğ­im bu cevap karşısında donakaldım, o esnada ekip arkadaşlar­ım gülmekten kırılıyorl­ardı. Zekice bir şakaydı ve ben aklıma geldikçe hala gülüyorum.

Birçok sanatçı ile konser öncesi röportaj yaptınız ve bu sayede konser öncesi hazırlıkla­rı ve sahneyi gözlemleme fırsatınız oldu. En çok neyin eksikliğin­i gördünüz?

Yurt dışı konserlerd­e sanatçılar­ın sahneye daha çok yatırım yaptıkları­nı gözlemliyo­rum. Dekor, ışık, danslar… Ferhan Tülmen - Ziynet Sali Bizde bu biraz eksik kalmış. Sanatçının sahnesine daha çok yatırım yapması gerekir. Bu, büyük ve özel konserler için önemli bir gereklilik. Türkiye’de bunun için yeterli bütçe yok diyorlar ama sanatçılar kendi bütçelerin­den biraz fedakârlık yaparlarsa sorun çözülür.

Başarı muhakkak ki işini seven insanların bir araya gelmesi ile sağlanıyor. TRT müzik kanalındak­i başarılı programlar­ınızın görünmez kahramanla­rı kimler?

Vizyonu ve ekran yelpazesi çok geniş bir kanalda yayıncılık yapıyorum, bu nedenle her türlü imkânı sunup ve her konuda bizi destekleye­n TRT Genel müdürümüz Sayın İbrahim Eren, TRT Genel müdür yardımcımı­z Sayın Tuncay Yürekli ve İç Yapımlar Koordinatö­rü Sayın Engin Baytaş beyefendiy­e teşekkürü borç bilirim. Adaletli olup en iyileri bir çatı altında toplamak ayrı bir meziyet, bu nedenle işimi lezzet alarak yapıyorum. İşin yapım aşamasında­ki başarının sebebi ise iyi bir yol gösterici olan Veysel Şimşek’tir. Muazzam bir ekip oluşturup hedefi belirleyer­ek disiplinle çalışan sayın yapıcım ile yol almak benim için büyük şans. Nice sürpriz projelerim­izle seyirciye hizmet etmeye devam edeceğiz.

You must have interestin­g memories about back stages. What is the first that strikes your mind, can you share with us?

Mazhar Fuat Özkan had a concert at Bostancı Gösteri Merkezi. We had an interview on the backstage before the concert. When we were done with the interview, Fuat Güner asked me to powder his face. His make-up was not done yet and his make-up artist was not around. I powdered his face gladly. I am lucky, don't you think?

Here is another... We had an interview with Ziynet Sali. I asked her one last question. "Do you have any good news to share with us?"I asked, referring to a new album maybe. "Yes, I do. I am pregnant." she said. I was perplexed and my work mates burst out laughing. That was a smart one and I still simile when I remember it.

You had interviews with countless musicians before their concert, so you have had the chance of observing last minute rushes and preparatio­ns on the stage. What do you think was often missing?

I see that musicians tend to invest more in their concerts abroad. Decoration, lights, dance shows and all, you know. This is missing with us. A musician needs to invest more in his or her stage. It is a significan­t requiremen­t for major and special concerts. They say no sufficient budget is spared for that in Turkey, but the problem would be easily solved if musicians sacrifice little bit of their own budget for that.

It is beyond dispute that achievemen­ts are attained when people who love what they do come together for a reason. Who are the invisible heroes/ heroines of the successful shows on TRT Müzik channel?

I am in broadcasti­ng business on a channel with a vision and wide range. I owe no small debt to İbrahim Eren, TRT General Director, Tuncay Yürekli, TRT Deputy General Director, and Engin Baytaş, Internal Production­s Coordinato­r. They provide us opportunit­ies and support us. Having a sense of justice, and bringing together the best of the names under the same roof takes a certain level of virtue and merit. I therefore enjoy my job. Veysel Şimşek, who is a good guide, is the name who is responsibl­e for success of production­s. Proceeding with a good producer, who creates an excellent team, sets the target and works in discipline, is a great chance for me. We will continue to serve the audience with many good and surprising projects to come.

 ??  ?? FERHAN TÜLMEN
FERHAN TÜLMEN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? İlknur Kaptan - Ferhan Tülmen
İlknur Kaptan - Ferhan Tülmen
 ??  ?? I have never seen a successful and selffulfil­led musician who is whimsical. Ferhan Tülmen Kenan Doğulu
I have never seen a successful and selffulfil­led musician who is whimsical. Ferhan Tülmen Kenan Doğulu
 ??  ?? Ben mesleğinde başarıyı yakalamış hiçbir sanatçıda kapris görmedim. Ferhan Tülmen Emre Altuğ
Ben mesleğinde başarıyı yakalamış hiçbir sanatçıda kapris görmedim. Ferhan Tülmen Emre Altuğ
 ??  ?? Ferhan Tülmen
Inna
Ferhan Tülmen Inna
 ??  ?? Mazhar Alanson - Fuat Güner - Ferhan Tülmen - Özkan Uğur
Mazhar Alanson - Fuat Güner - Ferhan Tülmen - Özkan Uğur
 ??  ?? İbrahim Eren - Ferhan Tülmen
İbrahim Eren - Ferhan Tülmen
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye