BAŞKANIN GÖZÜNDEN
Dünya Müzik Terapi Federasyonu Başkanı Mercadal-Brotons’un Türkiye Gözlemleri
Dünya Müzik Terapi Federasyonu Başkanı olarak 24-27 Nisan 2019 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen "İkinci Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi"ne katılmak büyük bir keyifti. Böyle prestijli bir etkinlik kapsamında Müzik Terapi disiplinini temsil etmek büyük bir onur olmanın yanı sıra büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor.
Program; teorik sunumlardan, atölye çalışmalarından ve sergilerden oluşan hoş bir denge barındırıyordu. Geleneksel ve tamamlayıcı yaklaşımların çeşitliliği hakkında bilgi edinmek ve gerek şu anki uygulayıcıların, gerekse Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın kanıta dayalı uygulamalara yaptıkları vurgu oldukça aydınlatıcı bir deneyimdi. Ve tabi Müzik Terapi’ye tanıklık etmek başlı başına büyük bir keyifti.
30 yılı aşkın bir süredir müzik terapi alanında klinisyen, eğitmen ve araştırmacı olarak çalışıyorum. Dünyanın farklı bölgelerinde müzik terapinin bir parçası olma ve gelişimine tanıklık etme fırsatım oldu. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki aramızdaki çeşitliliğin türlü katmanlarını kucaklamak çok önemli. Mesela çeşitli teoriler ve araştırma yaklaşımları, kültürel karmaşıklıklar, eğitim geçmişimiz, iyileştirici yöntemler, kendimizi ifade etmede kullandığımız dillerin farklılığı gibi... Çeşitliliğin tüm bu katmanlarını kucaklamak için dinlemeye, iletişim kurmaya ve birlikte çalışmaya açık ve ehil olmak gerekir.
İkinci olarak, birlikteliğimizden doğan tekliği kutlamak önem taşıyor. Dünya Müzik Terapi Federasyonu'nun (WFMT) kapsadığı 8 bölgede pek çok ortak özellik varlık gösteriyor, algılayabildiğimizden de çok... Bunlardan bir tanesi, müzik terapi profesyonellerinin, bu disiplini kanıta dayalı bir müdahale olarak temsil etmede ve bu sahanın özel mesleki profil gerektiren bağımsız bir disiplin olarak ilerlemesini ve kabul görmesini savunmada ısrarcı olmalarıdır. Türkiye Müzik Terapi Derneği Başkanı Doç. Dr. Burçin Uçaner Çifdalöz'ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturuma katılmaktan çok memnun oldum. Bu oturumda Türkiye'nin üç farklı öncü profesyonel müzik terapisti (Özgür Salur, Aslı Özyıldız, Duygu Duran Orlowski) uluslararası standartlara uyulmasını sağlamak adına Türkiye'de bu alanın gelişmesi için takdire şayan bir özveri göstererek kıymetli çalışmalarını bizlerle paylaştı.
Müzik Terapi dünya genelinde büyümeye, örgütlenmeye meslekleşmeye devam ediyor. Eğitim, mevcut durum, geleceğe yönelik beklentiler ve mesleki yönetmeliğin gerçekleştirilebilirliği ile ilgili konular farklı bakış açılarıyla pek çok ülkede ele alındığı gibi Türkiye'de de tartışılıyor.
Müzik Terapi dünya genelinde büyümeye, örgütlenmeye meslekleşmeye devam ediyor.
Güney Avrupa'daki Akdeniz ülkelerinin çoğunda (Hırvatistan, Kıbrıs, Fransa, Yunanistan, İsrail, İtalya, Sırbistan, İspanya ve Türkiye) müzik terapi kendine has özellikler ve karmaşıklıklar göstermektedir. Bu ülkelerin çoğunda profesyonel müzik terapistleri uzun yıllardır klinik bağlamda varlık ve faaliyet göstermekte ve meslek birlikleri kendi ülkelerinde müzik terapinin tanınma ve kabul görme sürecini desteklemek ve/veya geliştirmek için yine kendi ülkelerindeki devlet kurumlarıyla fiilen iletişim halindedir. Bu çalışmalar
Avrupa Müzik Terapi Konfederasyonu (EMTC) tarafından da desteklenmektedir. Müzik terapi mesleğinde profesyonellerin sayısı, eğitim süreci, meslek birlikleri, müzik terapi hizmetlerinin sunulduğu tesislerin sayısı ve türü, müzik terapistlerin hizmet götürdüğü kitle, mesleğin kabul görmesi, araştırma faaliyeti ve üretimi ile müzik terapiye özgü yayınlar bakımından her bir ülkede farklı gelişim kademelerinde çeşitlilik göze çarpmaktadır. Bu da başka bir konuya zemin hazırlamaktadır: Bir ülkede müzik terapi alanında karşılaşılan çeşitliliğin zorlukları, gerilimler ve ayrılıklar. Ancak bu zorluklar, bu ülkelerdeki mevcut ve gelecekteki müzik terapistler için birer fırsat olarak da görülebilir. Öte yandan, müzik terapinin henüz bebeklik çağında olduğu bu ülkelerde müzik terapistlerin karşılaştığı mevcut zorluklar ve mücadeleler; müzik terapinin ne olduğunun bilinmemesinden, uygulamaların sürekliliğini tanınmamasından ve uygulamayı destekler nitelikte standartlaştırılmış kılavuzların olmayışından kaynaklanmaktadır. Doğu Akdeniz'de bu alanı mümkün olduğunca desteklemek adına bu hikâyelerden ders çıkarmak WFMT için aydınlatıcı nitelik taşımaktadır.
"İkinci Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi" gibi etkinlikler tartışma ve işbirliği ortamını geliştirmeye de katkıda bulunduğu ve diyalogu desteklediği için her zaman zenginlik katıcı ve motive edici özellikler sergilemektedir. Ayrıca, diğer ülkelerden gelen meslek erbaplarıyla tanışmak, onların neler üzerinde çalıştığını öğrenirken ortak unsurları ve paternleri takip etmek birer fırsattır. Yapılan toplantılar, çalışma grubu müzakereleri, kahve molaları, yaptığımız yürüyüşler ve birlikte yediğimiz akşam yemeklerinin her biri fikir teatisi, münazara ve karşılıklı destek fırsatı sağlamıştır. Etkinliğe katılan bu uluslararası profesyonel grup, müzik terapinin kültürler ekseninde çeşitlilik arz eden iklimini hiç şüphesiz ön plana çıkararak mesleki gelişim geçmişini ve yollarını ve ayrıca finansal ve politik öncelik ve ihtiyaçları vurgulamıştır.
WFMT başkanı olarak bu tip etkinliklere katılmak ve sunumlar yapmak, Dünya Müzik Terapi Federasyonu hakkında sohbet etme fırsatı sunmanın yanı sıra, WFMT'nin varlık sebebinin ve kendi ülkelerinde müzik terapinin gelişimi hususunda ilerleme kaydetmek adına usanmadan çalışan müzik terapi öncülerine nasıl yardım edebileceğinin altını çizmektedir. Beraberce çalıştığımızda, çok şey başarabiliriz.
Dr. Melissa Mercadal-Brotons, Prof, PhD, MT-BC, SMTAE
Universidad de Barcelona'dan aldığı psikoloji ve Conservatorio Municipal de Barcelona'dan aldığı müzikal lisans derecelerinin ardından The Florida State University'de müzik terapi yüksek lisansını ve University of Oregon'da müzik eğitimi doktorasını tamamladı. 1988-1998 seneleri arasında müzik terapi profesörü olarak çalıştığı ABD Oregon'da bulunan Willamette University'de müzik terapi ve demans konusunda eğitimler verdi, araştırmalar yürüttü ve klinik hizmetinde bulundu.
Şu an Barselona'daki Esmuc (Escola Superior de Música de Catalunya)'ta araştırma ve yüksek lisans programlarının koordinatörlüğünü yürütmekte, aynı zamanda müzik eğitimi bölümünde profesör olarak ve müzik terapi yüksek lisans programının yöneticisi olarak görev yapmaktadır.
Halihazırda Dünya Müzik Terapi Federasyonu (WFMT) başkanlığını ve Avrupa Müzik Terapi Konfederasyonu İspanya delegeliğini sürdürmektedir. Özellikle demansta müzik terapi konusunda ulusal ve uluslararası pek çok yayını bulunmaktadır.
Kitapları:
“Manual de Musicoterapiaen Geriatría y Demencias: Teoría y Práctica” [Geriatri ve Demansta Müzik Terapi El Kitabı] (Patricia Martí ile beraber) (2008) Ediciones Montsa-Prayma
“Musicoterapia en Medicina: Aplicaciones Prácticas”
[Tıpta Müzik Terapi: Pratik için Uygulamalar](2010)
“Música, Musicoterapia y Discapacidad”
[Müzik, Müzik Terapi ve Engellilik] (2012) Editorial Médica JIMS