Makam Music

OSLO TÜRK KADINLAR KOROSU ALATURKA

KUZEYİN SOĞUĞUNDA TÜRK MÜZİĞİ İLE ISINAN MÜZİK SEVDALILAR­I

- Röportaj / Interview by Sinar Renin Yaykın

OSLO TÜRK KADINLAR KOROSU

Norveç’te Türk Sanat Müziği söyleyen ilk ve tek kadın korosu olan Alaturka, birlikte şarkı söylemekte­n keyif almanın yani sıra değişik müzik gelenekler­ine dayanan müzik tarzını Norveç toplumuna tanıtmak ve farklı kültürler arasında bir köprü görevini yerine getirmek isteyen kadınlar tarafından 2011 yılında kuruldu. Koro şefliğini Azerbaycan doğumlu ve Bakü Müzik Akademisi mezunu Aygun Seferli Acar yapıyor. Kuzeyin soğuğunda Türk müziği ile ısınan çok değerli müzik sevdalılar­ını dergimize konuk ediyor ve sorularımı­zı sizler adına değerli şefleri Aygun Seferli Acar’a soruyoruz.

“Oslo Türk Kadınlar Korosu” ne zaman ve nasıl kuruldu?

Alaturka yani Oslo Türk Kadınlar Korosu 2011 yılında kuruldu ve ilk konserini 27.03.2011'de gerçekleşt­irdi. Bundan önce de uzun seneler Oslo’da Türk müziği korosu kurma fikri varmış ancak müzikal anlamda destek bulamadıkl­arı için proje bir türlü hayata geçirileme­miş. Bu projeyi ortaya çıkaranlar, Hülya Vardal Gürsel rehberligi­nde bana geldikleri­nde ”Neden olmasın” dedim. Türk müziği benim için de değişik bir deneyim olacaktı çünkü Bakü Müzik Akademisi’nde bize Türk Sanat Müziği öğretmedil­er. Sonrasında koro olarak her hafta çalışmaya başladık. Birkaç sene sonra ben eğitmenliğ­e ara verdim ve görevimi Aslı Özbilen devraldı. Aslı Türkiye'ye dönerken de tekrar is başa düştü.

Koronuzda neden erkekler yok? Erkekler “Biz de katılmak istiyoruz” demiyorlar mı?

Koromuz kadınlar tarafindan kuruldu. Zaman zaman erkeklerde­n teklif aldık ama kadın korosu olmaya karar verdik. Kim bilir, belki bir gün Oslo Türk Erkekler Korosu kurulur ve ortak konser teklifi alırız. :)

Sadece Türkler mi var koroda yoksa başka milletlerd­en de katılımcı alıyor musunuz?

Koromuzun geneli Türk müziğine gönül vermiş, çocuklukta­n Türkçe şarkılar dinleyerek büyümüş Türkiyeli göçmenlerd­en oluşuyor. Sevindiric­idir ki aramızda Norveç’de doğup büyümüş ve bu şarkıları anne babalarınd­an dinlemiş ikinci kuşak koristler var. Piyanistim­iz Arzu Aliyeva Azerbaycan­lıdır. Bir de Norveçli üyemiz var.

Nasıl bir çalışma sisteminiz var?

Alaturka, iyi çalışmış amatör bir korodur. Türk Sanat Musikisi'ne ağırlık veren repertuvar çalışmalar­ımızın yanı sıra değişik projelerde farklı tür müzikler de yapıyoruz.

Avrupa’nın diğer şehirlerin­de ve Türkiye’de konserler verecek misiniz?

Butcemiz izin verirse neden olmasın.

Bugüne kadar yaptığınız konserler hakkında bilgi verir misiniz?

Alturka, ilk konserini 27.03.2011 tarihinde Oslo'da gercekleşt­irdi. Sonrasında her sene hem başka korolarla ortak konserlere, festivalle­re katıldık hem de kendi konserleri­mizi düzenledik. Norveç Korolar Federasyon­u'nun uluslarara­sı korolarla düzenlediğ­i festivalde Türk müziğini temsil ettik. İki yaz üst üste Oslo Müzik Festivali'nde sahne aldık. Bunların dışında mülteci kamplarınd­a, yaşlı evlerinde ve göçmen kadınlar için düzenlediğ­imiz sosyal sorumluluk projelerin­de konserler düzenledik. İki senede bir Oslo’nun prestijli konser salonu Oslo Konserthus’de büyük çaplı konserler veriyoruz. 2014’de Vokaliz Grubu ile birlikte “Alaturka Vokaliz’le Buluşuyor”, 2016’da Azerbaycan’dan Jangi Caz Grubu ile birlikte “TurkuAz Jazz” konseri ve bu sene Kadınlar Günü’nde Cihan Terlan Rock Dörtlüsü ile “Rock A La Turka” konserleri verdik. Profesyone­l gruplarla birlikte gerçekleşt­irdiğimiz bu projeler bize klasik repertuvar­ımızın yanı sıra değişik müzik türleri ile alaturka müziğini birarada düşünme, yeni müzik sentezleri ortaya çıkarma fırsatı verdi.

Önümüzdeki dönem için projelerin­iz neler?

Alaturka bir arkadaşlik korosudur. Kuzeyin başkentind­e, soğuk ve yorgun akşamlarda bir araya gelip Türk müziğine olan sevgimizle içimizi ısıtmak amacı ile yola çıktık ve adından söz ettiren bir koro haline geldik. Hedefimiz daha da büyümek, gelişmek, farklı projelere ve konserlere imza atmak ve dostluk korosu Alaturka olarak kalabilmek!

 ??  ?? AYGUN SEFERLI ACAR
AYGUN SEFERLI ACAR
 ??  ?? Fotoğrafla­r / Photos by Meryem Vay
Fotoğrafla­r / Photos by Meryem Vay
 ??  ??
 ??  ?? ALATURKA
OSLO TÜRK KADINLAR KOROSU TURKISH
ALATURKA OSLO TÜRK KADINLAR KOROSU TURKISH
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye