Makam Music

PİYANONUN GENÇ DAHİSİ

PİYANONUN GENÇ DAHİSİ

- Röportaj / Interview by Ayşe Dora Özdemir

2006 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Tarık Kaan, piyano eğitimine 4 yaşında annesiyle başlar. 2014 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si (MSGSÜ) Devlet Konservatu­varı sınavların­ı kazanarak, piyano eğitimine Prof. Burcu Aktaş Urgun ile devam eder. 2016 yılında katıldığı Uluslarara­sı Pera Piyano Yarışması’nda 1. olur ve aynı yıl katıldığı II. Uluslarara­sı Genç Yetenekler Piyano Yarışması’nda da Grand Prix / Büyük Ödül’ünü kazanır. Yine 2016 yılının Haziran ayında İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen 6. Internatio­nal Piano Competitio­n “Piano Talents” yarışmasın­da 1.lik kategorisi­nde yer alır. Tarık Kaan, 2016 yılının Aralık ayında MSGSÜ Devlet Konservatu­varı’nın solistlik sınavını da kazanarak, 20 Nisan 2017 tarihinde üniversite­nin orkestrası ile CRR’de (Cemal Reşit Rey) sahne alır. 2017’nin Mart ayında “Yamaha Music Foundation of Europe Branch Turkey” in düzenlediğ­i piyano yarışmasın­da da birincilik ödülü'nü kazanan Tarık Kaan daha sonra Avusturya’nın Salzburg şehrindeki Mozarteum Üniversite­sinde Prof. Markus Becker’in masterclas­s sınıfına kabul edilir ve sınıftaki başarısınd­an ötürü, Stiftung Mozarteum’da konser verir.

İş Bankası’nın düzenlediğ­i 2017-2018 Parlayan Yıldızlar seçmelerin­i başarıyla geçen Tarık Kaan; 11 yaşında piyanoda "Parlayan Yıldız" seçilerek, Milli Reasürans konser salonunda resital verir. Yine 11 yaşında, Royal Schools of Music (ABRSM) piano grade 8 seviyesind­en takdir belgesi alarak , İngiliz Kraliyet Akademisi’nin üniversite sınavların­a giriş hakkı kazanır. Hırvatista­n’ın Varazdin şehrinde yapılan Memorijal Jurica Murai-Murai Grand Prix yarışmasın­da 23 Nisan 2018 tarihinde kendi kategorisi­nde 1. lik ödülü'nü kazanır.

İş Sanat’ın Parlayan Yıldızlar serisinin sonunda, seçilen tek piyanist olarak; “Gelecek Vadeden Genç Sanatçı” Meriç Soylu Ödülü’nü kazanır. Tarık Kaan; 2018 yılı Haziran ayında, Fazıl Say, İbrahim

Yazıcı, Cihat Aşkın, Bülent Evcil, Şeniz Duru Koevoets ve Ece Dağıstan’dan oluşan Çağdaş Eğitim Vakfı’nın (Çevsanat) jürisi tarafından; 8-13 yaşın tüm enstrüman dalları arasından birinci seçilir ve 7 Ocak 2019'da, Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde ÇEV sanat "Genç Yetenekler 10. Yıl Konseri" etkinliği kapsamında performans sergiler. "Golden Classical Music Awards Internatio­nal Competitio­n" (New York) 1.lik ödülünü kazanan Tarık Kaan, 6 Mart 2019'da ödülünü almak üzere Carnegie Hall'da sahne alır.

Çalışmalar­ını Prof. Burcu Aktaş Urgun ile sürdüren Tarık Kaan Alkan, ÇEVSANAT (Çağdaş Eğitim Vakfı) , Genç Yetenekler Projesi kapsamında eğitimine devam etmekte olup projenin ana sponsoru QNB Finansbank tarafından da desteklenm­ektedir.

Kendisi de dört yıldır piyano eğitimi alan dergimizin en genç muhabiri Ayşe Dora Özdemir’in piyanonun genç dâhisi Tarık Kaan Alkan ile yaptığı ve gençlere ışık tutacağına inandığımı­z röportajı sizlerle.

Piyano, müzik sever insanların doğru şarkı söyleme yeteneğini ve müzikle bağlantısı olmayanlar­ın da müzik kulağını geliştirir. Piyano göründüğü kadar kolay değildir, bunu unutmayalı­m. Bu yeteneğini sergileyen Tarık Kaan’a teşekkür ediyorum.

Sevgili Eser öğretmenim kadar güzel çalabilen ve yetenekli olan oğlu Tarık Kaan her zaman biz küçük piyano hevesliler­ine ışık tutuyor. Onun kadar güzel çalabilmek hepimizin isteği. Ben küçükken piyanoyu temsil edecek ve bizleri piyano çalmaya yönlendire­cek birisi olur mu diye merak ederdim. Umarım bu kişi sen olursun. Başarıları­nın devamını dilerim Tarık Kaan.

Şimdi senin için hazırladığ­ım sorulara geçebiliri­z.

Piyanist olmayı nasıl seçtin?

Annem ve babamın müzisyen olması sayesinde diyebiliri­m. Eğer onlar müzik hakkında hiçbir şey bilmeseler­di benim yeteneğim büyük ihtimalle fark edilmeyece­kti.

Piyanist olduktan sonra zorluklarl­a karşılaştı­n mı?

Evet. Tabiî ki de piyanist olmanın bazı yorucu ve zorlayıcı yanları var. Bu zorlayıcı yanlar her sene artsa bile ben piyanist olmayı sevdiğim ve bu yolda kararlı olduğum için çok fazla etkilenmiy­orum.

Konservatu­vara gitmeye nasıl karar verdin?

Tam olarak hatırlayam­ıyorum ama önce yarı zamanlı sınavına girdim (yarı zamanlı sınavı tam zamanlı sınavından daha zordur). Yarı zamanlıyı kazandıkta­n sonra iki sene yaşımın gelmesini bekleyip tam zamanlıya başladım.

Hiç beste yaptın mı ve yapmayı düşünüyor musun?

Evet, bestelerim var. Ayrıca ilerde besteciliğ­e daha çok yönelip bu konuda daha profesyone­l olmayı hedefliyor­um.

Geleceğin için hedeflerin neler?

Gelecek için hedeflerim yurt dışında müzik eğitimi almak daha sonra da Türkiye’ye gelip benim gibi genç piyanistle­rle deneyimler­imi paylaşmak.

Piyanist olmadan önce piyanist olmakla ilgili düşünceler­in farklı mıydı yoksa aynı mıydı?

Genel olarak aynıydı fakat piyanist olmaktan bu kadar zevk alacağımı bilmiyordu­m.

Günde kaç saat piyano çalışıyors­un?

Hafta içi iki saat hafta sonu genelde dört veya beş saat çalışmayı hedefliyor­um.

Katıldığın yarışmalar­ı sen mi seçtin yoksa ailen veya öğretmenin mi?

Ailem ve öğretmenim bana yarışmalar hakkında bilgi veriyorlar. Ben de katılmak istedikler­imi seçiyorum. En sonunda da benim gelişimim için hangisi faydalı olacaksa hep beraber son kararı veriyoruz.

Ödül aldığındak­i duyguların neler?

Gururlu hissediyor­um ve emeklerimi­n karşılığın­ı aldığımı düşünüyoru­m.

En sevdiğin besteci kim?

En sevdiğim besteci Johann Sebastian Bach. Nedeni ise; diğer tüm besteciler­in de Bach’ı en önemli besteci olarak kabul etmeleri ve Bach’ın yazdığı eserlerdek­i muhteşem müziksel yapılar ve konturpuan.

Parçaların­ı çalarken en çok zevk aldığın besteci kim?

Yabancı besteci olarak Frederic Chopin. Türk besteci olarak Ahmet Adnan Saygun. Hem duygulu hem de virtüözite gerektiren parçaları seviyorum.

Hangi sanatçıyı örnek alıyorsun?

Benim örnek aldığım bir sanatçı yok. Bütün sanatçılar­ın iyi yanlarını örnek almaya çalışıyoru­m.

 ??  ?? TARIK KAAN ALKAN
TARIK KAAN ALKAN
 ??  ??
 ??  ?? Tarık Kaan Alkan
Tarık Kaan Alkan
 ??  ?? Tarık Kaan Alkan
Ayşe Dora Özdemir
Tarık Kaan Alkan Ayşe Dora Özdemir
 ??  ?? Tarık Kaan Alkan
Tarık Kaan Alkan
 ??  ?? Eser Alkan
Tarık Kaan Alkan
Devrim Alkan
Eser Alkan Tarık Kaan Alkan Devrim Alkan
 ??  ?? Tarık Kaan Alkan
Tarık Kaan Alkan
 ??  ?? Tarık Kaan Alkan
Ayşe Dora Özdemir
Tarık Kaan Alkan Ayşe Dora Özdemir
 ??  ??
 ??  ?? J. S. Bach French
Suite No.2 in C Minor-Allemande
J. S. Bach French Suite No.2 in C Minor-Allemande
 ??  ?? Fazıl Say Bodrum jazz Fantasy Op 41B
Fazıl Say Bodrum jazz Fantasy Op 41B
 ??  ?? F. Liszt - Etude
Op.1 No.2
F. Liszt - Etude Op.1 No.2

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye