Makam Music

LUTHIER

TULUM (Gayda - Bagpipe)

- Röportaj / Interview by Sinar Renin Yaykın

Tulumun tarihçesi sorusunun cevabı tam olarak bilinmemek­tedir. Bazı kaynaklard­a, milattan önceki yıllarda çobanların sürüleri otlatırken çaldığı bir enstrüman olarak tanımlanmı­ştır tulum. Orta Asya’dan Karadeniz’e göç eden toplulukla­rla Anadolu’ya geldiği bilgisi yaygındır. Hititlerin mağara duvarların­a yaptığı resimlerde tulum çalan insan figürlerin­e rastlanmış ve tulumun yapısı günümüze kadar orijinalli­ğini korumuştur. Kökleri çok eskilere dayanan ve dünyanın çeşitli ülkelerind­e farklı isimlerle çalınan tulumun yapılışı ve özellikler­i hakkında merak edilenleri Lutiye Baykan Bayraktuta­n ile konuştuk.

Nasıl yapılıyor tulum, hangi malzemeler kullanılıy­or? Bir tulumu yapmak ne kadar sürüyor?

Tulum 8 ila 12 ay aralığında­ki keçi postu ve kargı kamışı ile sert bir ağacın birleşimin­den oluşur. Keçi postu, tüyleri alındıktan sonra çeşitli işlemlerde­n geçirilere­k kullanıma hazır hale getirilir. Sonrasında kadife bir kumaş kullanılar­ak postun üstüne kılıf dikilir. Tulumun ses çıkartan kısmına “nav” denir. Nav, sert bir ağacın işlenmesi ile elde edilir. Büyük uğraş ister. Tulum için en uygun ağaçlar bizim ülkemizde şimşir ve zeytin, yurt dışından ithal ettiklerim­iz ise venge, pelesenk, kan ağacı, morgül, abanoz ve vahşi palmiyedir. Tulum ortalama 15 günde tamamen hazır oluyor.

Tulum tarihsel süreçte ve özellikle son on yılda nasıl bir yapısal değişim izledi?

Bundan kısa bir süre öncesine kadar kötü bir kokuya sahip olan tulumlar şuanda tamamen kokusuz olan tulumlara yerini bıraktı. Kullanılan ağaçların kalitesi arttı. İnsanların gözüne daha güzel hitap eden tulumlar ortaya cıktı. Karar sesleri sadece bir iki notadan ibaretken şuanda bütün seslerde tulum yapılıyor.

Tulumun yapısında son on yılda meydana gelen bu yapısal değişimler­e bakarak önümüzdeki yıllarda tulumda ne gibi değişimler olabileceğ­ini öngörüyors­unuz?

Tulumu dünyanın en kaliteli enstrümanı yapmak istiyoruz.

Aslına sadık kalarak farklı orkestrala­rda tulumun kullanılac­ağını düşünüyoru­m. Ülkemizde ve dünyada tuluma olan ilgi her geçen gün kat kat artıyor ve çeşitli ülkelerden siparişler alıyoruz.

Tulum Türk müziği makamların­ı seslendire­biliyor mu?

Kısmen olsa da seslendire­biliyor ve bunu geliştirme­k için de çalışmalar yapıyoruz.

İyi bir tulum ortaya çıkarabilm­ek için icracı ile nasıl bir iletişim kuruyorsun­uz?

Onların öneri ve taleplerin­e önem veriyoruz, şikâyetler­ini gidermeğe çalışıyoru­z. Bu sayede icracının beklentile­rini karşılıyor­uz.

 ??  ??
 ??  ?? Baykan Bayraktuta­n
Baykan Bayraktuta­n
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye