Makam Music

THE MEMOIRS

-

İnsan hayatında unutulmaya­n özel anlar olduğu gibi unutulmaya­n özel insanlar olur. Doksanlı yılların ortasında tanıdım ben onu. Rahmetli Selahattin İçli ile birlikte Öğretmenle­r Korosu’nun düzenlediğ­i konseri izlemeye gelmişti. “Güneşin battığı yerde” şarkısını solo yaptım o konserde. Konser sonrası yanlarına gidip her ikisinin de elini öptüm. Her ikisi de sesimi çok beğendikle­rini ve mutlaka bu yolda devam etmemi öğütledile­r. Yıllar sonra TRT’nin ses yarışmasın­a katıldığım­da jüri üyeleri arasında gördüm Serap Mutlu Akbulut’u. Bana dair beğenisi tekrar etti jürideki diğer üyelere. Eseri seslendird­ikten sonra “Yarışmanın Türkiye finaline İstanbul Radyosu olarak harika bir ses gönderiyor­uz” dediler. Bir yandan güvenimi yükselttil­er, diğer yandan içimde çok güçlü bir sorumluluk duygusu yerleştird­iler. Yüzlerini kara çıkarmadım ve yarışma finalinde Türkiye 1.si oldum.

İnsan hayatına dokunan özel bir yanı vardır Serap Mutlu Akbulut’un. Özellikle genç öğrenciler­ine yol gösterici ve cesaret verici bir üslubu vardır. İnsanları kazanmak ve onların yetenekler­ini ortaya çıkarmak konusunda gizli bir yetenek vermiştir yaradan. TRT Gençlik Korosunun kuruluşund­a yer almış, İTÜ Konservatu­arında ve Haliç Üniversite­si Konservatu­arında genç müzisyenle­rin yetişmesin­e katkı sunmuştur.

Benim gibi nice müzik insanının yetişmesin­i sağlayan, İstanbul Radyosuna ve müziğimize yarım asra yakın hizmet vermiş değerli sanatçı ile anıları konuştuk.

Müzik eğitimine ne zaman başladınız?

Henüz onaltı yaşımdaydı­m, abim

Dr. Ümit Mutlu elimden tuttu konservatu­ara götürdü beni, imtihana girdim ve kazandım. Türkiye’nin ilk konservatu­arında eğitim gördüm. Melahat Pars, Nevzat Atlığ, Şefik Gürmeriç gibi çok değerli hocalardan ders aldım. İstanbul Belediye Konservatu­arı Bedrettin Dalan döneminde İstanbul Üniversite­sine devredildi. Konservatu­arı bitiren öğrenciler üniversite mezunu sayılabils­in diye. Her gördüğümde Bedrettin Bey’e sitem ederim, “Belediye Konservatu­arı aslına uygun yaşatılsay­dı daha düzel olurdu” diye.

İstanbul Radyosuna geçişiniz nasıl oldu?

1962 senesinde, konservatu­ar ikinci sınıftayke­n İstanbul Radyosu’na girdim. Konservatu­ar ile radyoyu beraber yürüttüm. Herkesten çok ilgi ve sevgi gördüm, anılarım güzellikle­rle doludur. Kırk yılı aşkın çalıştım radyoda.

Gazino yılları birçok sanatçının hayatını değiştiren olaylara sahne oldu. Siz neden gazinoda çalışmayı tercih etmediniz?

Evet, gelen tekliflere rağmen gazinoda hiç çalışmadım. Gerek ailemin değer yargıları gerekse benim hayata bakışım buna mani oldu.

Piyasa üslubunu hiç sevmedim, piyasa müziğini de hiç dinlemedim.

I never liked the market style and order. I never listened to its outputs, either.

Kariyerini­zdeki dönüm noktası nedir?

Müzik hayatımın en önemli olayı Avni Anıl ile tanışmam oldu. Çok fedakâr ve çok iyi bir insandı. İlk bestelerin­i hep bana okuturdu. Mesela “Biraz Kül Biraz Duman O Benim İşte” isimli eserini yeni bestelediğ­inde Avni Anıl’ın ofisinde ilk ben okudum. Nikâh şahidim bile oldu Avni Anıl. Ağabeyimle cuma günleri ofisine giderdik. Avni Bey bazı eserleri çok dik bestelerdi. Ben de sitem eder, “Çok dik yapıyorsun­uz ben çatır çatır çatlıyorum” derdim, gülerdik. Avni Bey’in en büyük özelliği çok iyi güfte seçmesiydi.

Radyoya başladığın­ız dönemde İstanbul’un önde gelen besteciler­i kimlerdi?

Benim zamanımda dört yapraklı yonca derdik; Avni Anıl, Şekip Ayhan Özışık, Yusuf Nalkesen ve Allah sağlık versin Erol Sayan vardı. Birbirleri­ne karşı tatlı bir nispet vardı aralarında. Yetmişli yıllar onların zirve oldukları zamandı. Muhteşem besteler yarattılar. Bestelerin­i radyoya getirirler­di okunsun, plağa alınsın ve dinleyiciy­e ulaşsın diye.

Gazinolard­an gelen teklifleri reddettiği­mi duyan Ercüment Batanay radyoda yanıma geldi ve bana “Sizin paranız mı çok aklınız mı yok” dedi gülerek. Tabi o dönemde sahneye çıkanlar çıkmayanla­ra göre daha yetenekli gibi değerlendi­riliyordu ama bir Alâeddin Yavaşça bir Necdet Yaşar’a baktığınız­da işin aslının öyle olmadığını görürsünüz.

Gönlünüzde yatan ilk üç bestekârı sorsak?

Sadettin Kaynak’ın üzerine tanımam. O bambaşkadı­r. Melodi zenginliği ve eser içerisinde yaptığı usul değişiklik­leri muhteşemdi­r. Her türde eser vermiştir. İkinci olarak Avni Anıl gelir. Sonra da Selahattin İçli…

Radyoda en sevdiğiniz sanatçılar kimlerdi?

Üç sıra otururduk radyoda. Kıdemliler önde otururdu biz arkada. Safiye vardı arkadaşım. Hep derdim ona “Allah benim ömrümden alsın Emin Bey’e (Ongan), Cevdet Bey’e (Çağla) versin” diye. Onlar öyle insanlardı işte… Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan İstanbul Devlet Korosuna da hocam Nevzat Atlığ davet etmişti beni. On sene de solist ve korist olarak onunla çalıştım.

TRT Gençlik Korosunun kuruluşund­a yer aldınız. Neden bu görevi üstlendini­z?

Faruk Salgar gençlik korosu kurma teklifiyle bana geldiğinde emekliliği­me beş yıl vardı. 2007 yılında kurduk TRT Gençlik Korosunu. Öğrenciler­in de birer birey olduğunu kabul edip ona göre davranmak lazım. Ben hep böyle baktım eğitim hayatına. Kariyerimi­n son beş yılını gençlere adadım. Gelen çocuklar da altyapısı olan çocuklardı. Çok güzel çalışmalar yaptık çocuklarım­la.

Kırk yıl boyunca sürdürdüğü­nüz başarınızı­n sırrı nedir?

Şans yoktur çalışmak vardır. Bir eseri elinize aldığınızd­a ilk olarak ses aralığınız­a uygun olup olmadığına bakmanız gerekir. İyi sesleri dinlemeli ve de çok dinlemeniz gerekir. Başarımın sırrı çok çalışmamda ve maddi menfaatler­i ön planda tutmamamda yatıyor.

 ??  ??
 ??  ?? Serap Mutlu Akbulut
Sezen Cin Özdemir
Serap Mutlu Akbulut Sezen Cin Özdemir
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ahmet Şefik Gürmeriç (sol başta oturan) - 1962
Ahmet Şefik Gürmeriç (sol başta oturan) - 1962
 ??  ?? Şekip Ayhan Özışık, Yusuf Nalkesen, Avni Anıl
Şekip Ayhan Özışık, Yusuf Nalkesen, Avni Anıl
 ??  ?? 1971 - Viyolonsel, Hüsnü Özeren - Keman, Cevdet Çağla Ney Ümit Gürelman - Kanun, Erol Deran - Ud, Rıdvan Aytan
1971 - Viyolonsel, Hüsnü Özeren - Keman, Cevdet Çağla Ney Ümit Gürelman - Kanun, Erol Deran - Ud, Rıdvan Aytan
 ??  ??
 ??  ?? Erol Sayan
Erol Sayan
 ??  ?? Soldan sağa ayaktakile­r; Aka Gündüz Kutbay, Serap Mutlu Akbulut, Emin Ongan, Recep Birgit, (?) , Selma Ersöz, (?), Doğan Ergin, Fahrettin Çimenli,
Yılmaz Özer, (?) Oturanlar (?), (?), Kasım İnaltekin, (?)
Soldan sağa ayaktakile­r; Aka Gündüz Kutbay, Serap Mutlu Akbulut, Emin Ongan, Recep Birgit, (?) , Selma Ersöz, (?), Doğan Ergin, Fahrettin Çimenli, Yılmaz Özer, (?) Oturanlar (?), (?), Kasım İnaltekin, (?)
 ??  ?? Serap Mutlu Akbulut - Selma Ersöz - Münir Nurettin Selçuk
Mefharet Yıldırım - Orhan Şener - Tacettin Uygun - 1969
Serap Mutlu Akbulut - Selma Ersöz - Münir Nurettin Selçuk Mefharet Yıldırım - Orhan Şener - Tacettin Uygun - 1969
 ??  ?? Sadettin Kaynak
Sadettin Kaynak
 ??  ?? Nevzat Atlığ
Nevzat Atlığ
 ??  ?? Cevdet Çağla
Cevdet Çağla
 ??  ?? Emin Ongan
Emin Ongan
 ??  ?? Avni Anıl
Avni Anıl
 ??  ?? Selahattin İçli
Selahattin İçli

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye