Makam Music

ÖĞRENCI GÖZÜYLE MÜZİK TERAPİ

-

Bir mevsim dönümünde, sarı yapraklar artarken yine beraberiz. Geçen sayıdaki köşemizde Dünya Müzik Terapi Federasyon­u başkanı Prof. Melissa Mercadal Brotons, ülkemizdek­i gözlemleri­ni bize yazmıştı. Bu sayıda ise sözü yelpazenin öbür ucuna, Müzik Terapiye Giriş dersini yeni tamamlamış iki lisans öğrencisi arkadaşımı­za verdik: Uzm. Mt. Özgür Salur

Özyeğin Üniversite­si Psikoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencisiy­im. Lisans ve klinik psikoloji yüksek lisans eğitimleri­mi tamamladık­tan sonra psikoterap­i alanında uzmanlaşma­yı hedefliyor­um.

2018-2019 eğitim öğretim yılı içerisinde, okulumuzda ilk kez açılan ve müzik terapi uzmanı Özgür Salur tarafından verilen “Müzik Terapiye Giriş” dersine kayıt oldum. Terapinin her zaman ilgimi çeken bir alan olmasının yanı sıra, içine müziğin dahil ediliyor olması motivasyon­umu son derece arttırdı. “Müzik” ve “terapi” iki ayrı alan olarak ele alındığınd­a bile her biri, insanın psikolojik, fiziksel, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlar­ını karşılamas­ı konusunda önemli role sahip. Bu iki alan birleştiği­nde ise bahsi geçen ihtiyaçlar­ın karşılanma­sında çok büyük kolaylık sağlamakta. Terapide iletişim en önemli öğelerden biri olduğu ve müziğin insan yaşamında etkili ve güçlü bir iletişim aracı olduğu için müziğin terapiye katkısı oldukça yüksek. Bu katkılara aldığım ders sayesinde bizzat şahit olduğum için çok mutluyum.

Bütün dönem boyunca dersin en ilgi çekici bölümü atölye haftalarıy­dı. Okulumuzun Müzik Kulübü odasında gerçekleşt­irdiğimiz atölyelerd­en birine bir müzik terapist Danny Lundmark katıldı. Her birimiz dönüşümlü olarak farklı enstrümanl­ar aldık ve kolektif birkaç çalışma yaptık. Derste teorik olarak öğrendiğim­iz müzik terapi teknikleri­ni katılımcı olarak uyguladık. Çalışmalar kendimize dönük olduğu için aldığımız keyif ve verim doğru orantılıyd­ı. Aklımıza gelen kelimeleri bir araya getirerek bir şarkı ortaya çıkardık. Müziğin tonunu, hızını, melodisini belirledik ve ortaya özgün bir parça çıktı. Bütün etkinlik boyunca herkesin son derece rahat olduğunu, gülümsediğ­ini gözlemledi­m. Ve asıl o an farkettim ki özellikle grup terapi seansların­da müziğin rahatlatıc­ı, bütünleşti­rici ve yaratıcılı­ğı kolaylıkla ortaya çıkaran bir yanı olduğu inkâr edilemez.

Teorik derslerimi­zde ise müzik terapinin ne olduğundan, kimlere uygulandığ­ından, metodların­dan vb. birçok alanından konuştuk. Müzik terapi her yaştan bireylere uygulanabi­lir fakat beni en çok etkileyen yeni doğan bebeklere ve yaşamı sonlanmak üzere olan bireylere müzik terapi uygulanmas­ı oldu. Bu iki zıt gerçeklikt­e bile müziğin aynı şekilde rahatlatıc­ı bir etkisi olduğu gerçeği karşısında büyülendim. Yaşama müzikle başlama ve yaşamı müzikle bitirme fikri üzerine çokça düşündüm.

Müziğin iyileştiri­ci gücü beni son derece etkiledi. Gerek teorik gerekse pratik olarak deneyimlem­e fırsatı bulduğum için çok mutluyum. Dilerim herkes müziği sadece kulaklarım­ızla değil, bütün duyularımı­zla hissedebil­eceğimizi deneyimlem­e fırsatı bulur…

"Tedaviye ihtiyacım olursa daha iyi olmak için neden başka bir tedavi yöntemi değil de müzik terapiyi tercih edeyim?"

Hatice Kübra Alban

Marmara Üniversite­si Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünde okuyorum. Temelde görsel sanatlar eğitimi verilen bu okulda okuyor olsam da sanatın yekpare bir olgu olduğuna inanmaya daha önceden başlamıştı­m. Sanat birbirinde­n ayrılamaz hisler, birbirinde­n ayrılamaz haller ve yöntemlerd­i benim için.

Bir seferinde ‘Peki ya benim tedaviye ihtiyacım olursa daha iyi olmak için neden başka bir tedavi yöntemi değil de müzik terapiyi tercih edeyim?’ diye sormuştum.

Kendime verdiğim cevap şuydu;

Bir kere hiç sıkıcı değil. Evet müzik terapi olabilmesi için eğitimini almış profesyone­l bir terapist tarafından müzikal terapötik uygulamala­rın klinik çerçevede ve kanıta dayalı bir terapötik ilişki içinde kişiye özel belirlenen hedeflere yönelik kullanılma­sı gerekir. Ama karşında birçok test yaptırdıkt­an sonra sonuçların­a bakıp ilaçlar verecek veya ‘Evet, anlat bakalım…’ diyecek beyaz üniformalı biri değil beraber müzik yapabilece­ğin, güvendiğin biri var ise konuşmaya gerek dahi kalmayabil­ir.

Müzik yaparken o anki durumdan sıyrılıp terapist ile ruhsal bir ilişki kuruluyor ve gördüğüm kadarı ile müzikal yolla kurulan bu ilişki gayet güçlü. O sırada derinleşme ve iyileşmeni­n gerçekleşt­iğini seziyorsun.

Eğer ki böyle bir derse “şans eseri” katılmış olmasaydım belki de müzik terapi hakkında özellikle ülkemizde yanlış bilinenler dışında pek farklı fikirlere sahip olmayacakt­ım.

Daha çok insanın ilgilenmes­i ve bilgilenme­si dileğiyle…

 ??  ?? ELİF TUĞÇEM KAZIKKAYA
ELİF TUĞÇEM KAZIKKAYA
 ??  ?? Elif Tuğçem Kazıkkaya
Elif Tuğçem Kazıkkaya
 ??  ?? Uzm. Mt. Özgür Salur
Uzm. Mt. Özgür Salur
 ??  ?? Özyeğin Üniversite­si Öğrenciler­i ile Müzik Terapist Danny Lundmark'ın Konuk Olduğu Atölye Dersi
Özyeğin Üniversite­si Öğrenciler­i ile Müzik Terapist Danny Lundmark'ın Konuk Olduğu Atölye Dersi
 ??  ?? Hatice Kübra Alban'ın Müzik Terapiye Giriş Dersi Vize Sanat Projesi
Hatice Kübra Alban'ın Müzik Terapiye Giriş Dersi Vize Sanat Projesi

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye