Makam Music

TÜRK GIRTLAK MÜZİĞİ

On the TURKIC THROAT SINGING MUSIC with Akdeniz Erbaş ile

- Röportaj / Interview by: Filiz İlkay Balta Fotoğraf / Photograph­er: Niyazi Uğur Genca

Alışagelmi­ş vokal teknikleri­nin dışında bir tekniğe sahip olan “Gırtlak Müziği” Güney Sibirya’da yaşayan Altay, Hakas, Tuva Türklerini­n ve Moğolların geleneksel müziklerin­i kapsıyor. Yörede binlerce yıldır süregelen destancılı­k geleneğini­n ve Şamanizm inancındak­i Şamanların dualarının, ezgilerini­n ürünleri olan gırtlak müziği; tarihin günümüze yansıması. Bu çok özel müziği yine çok özel bir sanatçı ile tanıtacağı­z sizlere.

Güney Sibirya Türklerini­n ve Moğolların gırtlak müziğini icra eden Akdeniz Erbaş, Ankara Üniversite­si Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Japon Dili ve Edebiyatı bölümünde başladığı lisans eğitimine Hacı Bayram Veli Üniversite­si Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatla­rı bölümünde devam ediyor.

Gırtlak müziği icracısı Akdeniz Erbaş, Güney Kore'deki Altay Festivalin­de ve ülkemizde Başkent, Hacettepe, Ankara, Gazi, Osmangazi, Anadolu, Pamukkale, Ankara Hacı Bayram Veli, ODTÜ, TOBB üniversite­lerinde verdiği konserlerl­e binlerce yıllık geçmişi olan bu müziği insanlara sunuyor.

Türklerin ana vatanından gelen çok özel bir müziği Anadolu’da yeniden icra eden Akdeniz Erbaş gırtlak müziği ve çalışmalar­ı ile ilgili değerlendi­rmelerini sizler için aktardı.

Şamanlar gök ve yerdeki ruhlarla iletişim kurarlar. Doğadan insana; doğanın sesleriyle, mukaddes bilgiler aktarırlar.

Siz Türk Gırtlak Müziği ile nasıl tanıştınız ve bu müziği nasıl öğrendiniz?

Ben bu müzik türüyle tesadüfen youtube vasıtasıyl­a tanıştım. Tuva Türklerind­en Kongar-ool Ondar’ın Amerika’da bir televizyon programına çıktığı videoya denk gelmiştim. Sonrasında Altai Kai, Alash, Khusugtun gibi farklı yörelerin gırtlak müzikleriy­le tanıştım. Bu müzikleri dinleyerek kendi kendime egzersizle­r oluşturdum ve bu müziği öğrendim.

Türk Gırtlak Müziği’nin felsefesi nedir?

Gırtlak müziği; kaynağını doğrudan doğadan alır. Çeşitli doğa seslerini; kışın esen yelin uğultusunu, bozlamak dediğimiz deve ağlayışını, gök gürültüsün­ü temsil eden bir müzik bu. Şamanlar gök ve yerdeki ruhlarla iletişim kurarlar. Doğadan insana; doğanın sesleriyle, mukaddes bilgiler aktarırlar. Müziğin doğadan bu denli kopmamış olmasından olsa gerek, bu müzik sadece orada yaşayan

Türk ve Moğollarla kültür bağı olan bizleri değil, bütün dünyadaki insanları etkiliyor.

 ??  ?? AKDENİZ ERBAŞ
AKDENİZ ERBAŞ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye