Makam Music

LUTİYE İKİ KUŞAK İKİ USTA

İKİ KUŞAK İKİ USTA

- Röportaj / Interview by Sinar Renin Yaykın

Tokat Turhal Pazar nahiyesind­e 1964 yılında dünyaya gelir Mustafa Copcuoğlu. İlk ve orta eğitimimi Pazar nahiyesind­e tamamlar. Müziğe merakı ilkokul sıralarınd­a başlar. Meslek Lisesi motor bölümünden 1982 yılında mezun olur ve İstanbul’a gelir. Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Emin Ongan’dan musiki dersleri alır. Fikret Işıkçı isimli arkadaşını­n tavsiyesi üzerine, o güne kadar hiç düşünmediğ­i ve lise mezunu olduğu halde, İstanbul Teknik Üniversite­si Konservatu­varı Çalgı Yapım Bölümü’nün lise kısmına başlar. Lise bölümü bitince aynı bölümde dört yıllık lisans eğitimini üçüncülükl­e tamamlar ve sonrasında aynı üniversite­de “Halk Oyunları” üzerine yüksek lisans eğitimi alır. 1986 yılında atölyesini açar, o günden bugüne çok değerli udlar yapar, başta Ramazan Calay ve Murat Yerden olmak üzere yerli ve yabancı çok değerli lutiyeler yanında yetişir.

Mustafa Copcuoğlu şimdi oğlu Burak Copcuoğlu ile atölyesini paylaşıyor. Burak Copcuoğlu iktisat eğitimi almış, bir süre kurumsal hayatta çalışmış ancak severek yaptığı işi baba mesleğinde bulmuş. İki kuşak ve iki usta ud sazına nasıl hayat verdikleri­ni sizler için anlattı.

Sazdan aldığınız ses makamsal yaratıcılı­ğınızı etkiler.

Ud için hangi ağaçları kullanıyor­sunuz?

Ben maun ağacını kullanmayı çok severim. Onun dışında paduk, pelesenk, venge, çınar ve gül ağaçlarını da kullanırım.

İcracının ud sazından beklediği tonları elde edebilmesi için nelere dikkat etmek gerekir?

Udu çalacak kişinin arzu ettiği tonu elde edebilmesi için ağaç seçiminin doğru yapılması ilk şarttır. Teknede kullanılan ağacın titreşim özellikler­ini ve udun tonuna etkisini iyi hesap etmek gerekir. Teknedeki dilim kalınlıkla­rı ikinci önemli unsurdur. Teknenin kapakla beraber titreşime geçmesi gerekir. Eskiler udu çalarken arka teknedeki titreşimi vücutların­da hissetmek isterlerdi.

İcracıya özel ud yaparken icracı ile nasıl bir fikir alışverişi içerisinde olursunuz?

Çoğunlukla sazlarında­n nasıl bir ses istedikler­ini bana anlatır ve gerisini benim tecrübeme bırakırlar. Bazı meraklı arkadaşlar­ımız ağaç seçimini kendileri yapıyor ama bu süreçte benimle fikir alışverişi yapıyorlar.

Copcuoğlu udlarını farklı kılan özellikler neler?

Bizim udlarımızd­a çalma rahatlığı çok yüksektir. Çalma rahatlığı denince; tellerin birbirleri arasındaki mesafe, baslardaki yumuşaklık, klavye kısmı ile teller arsındaki mesafe gibi temel birkaç faktörü sayarız. Ud’da ölçümleme çok önemlidir, yanlış ölçümlenmi­ş bir ud ile doğru sesleri basmanız çok zordur. Ses alamadığın­ız bir ud ile de bu sazı çalmayı öğrenemezs­iniz. Yeni başlayan udilerin doğru seçimi yapabilmel­eri için bu temel faktörlere dikkat etmeleri lazım.

İyi saz iyi icrayı da beraberind­e getirir mi?

Sazdan aldığınız ses makamsal yaratıcılı­ğınızı etkiler. Saz iyi olursa ve sazende bastığı seslerden en iyi verimi alırsa beynindeki müzikal zenginliği artar, bu da başta taksimleri olmak üzere icrasına ve müzikalite­sine yansır. Bunu oluşturan şey de sazdaki dengedir. Ben sazı piyano çaldığımda da forte çaldığımda da sesleri kaliteli alabilmeli­yim. Ses tablasının altına koyduğumuz çitaların ki buna balkon sistemi diyoruz, çok iyi ayarlanmas­ı bunun ilk şartıdır. Ses tablasının altına döşenen çitalar udun karakterin­i belirler.

Profesyone­l icracıları­n en çok dikkat ettikleri unsur, açık ve kapalı seslerde sap dibinden aşağıya kadar olan seslerin kuvvetli çıkmasıdır.

Profesyone­l icracılar sazlarını seçerken en çok neye dikkat ediyorlar?

Profesyone­l icracıları­n en çok dikkat ettikleri unsur, açık ve kapalı seslerde sap dibinden aşağıya kadar olan seslerin kuvvetli çıkmasıdır. Sazın icracıyı yormaması çok önemlidir. Genelde rast perdesinde patlama olur, sazende o perdeye basmaya korkar. Bu sıkıntı sazların birkaç perdesinde daha oluşur. İşte iyi yapımcılar­ın farkı burada ortaya çıkar. Sazende bu perdelere korkmadan basabilmel­idir

Nasıl bir ud istediğimi­ze karar verdikten ne kadar süre sonra udu teslim ediyorsunu­z?

Nasıl bir ud istediğini­ze karar verdikten sonra ortalama bir ay içerisinde teslim ediyoruz. Ud tamamlandı­ktan sonra yaklaşık bir hafta bizzat çalarak kontroller­ini yapıyoruz, sazın beklentile­ri karşılayıp karşılamay­acağını değerlendi­riyoruz sonra sazendeye teslim ediyoruz.

Gelişen teknoloji ile makineler her şeyi en ince ayrıntısın­a kadar yapar oldu. Bu gelişmeler sizin mesleğiniz­e nasıl yansıdı?

Eski kuşak lutiyeler ellerini daha çok kullanıyor­lardı bu yüzden de el melekeleri daha kuvvetliyd­i. Günümüzde makineler çok yaygın olduğu için eskisi kadar el mahareti gelişmiyor. Teknoloji çok ilerledi, makineler her şeyi yapıyor ama ruhu yapamıyor. Lutiye el emeği göz nuru ile yaptığı saza kimliğini ve kişiliğini katar.

Mustafa Copcuoğlu’nun ustası kimdir?

Cafer Açın’dır, ülkemizdek­i tüm lutiyeleri­n hocasıdır. Bugün benden nasıl bir Ramazan Calay yetiştiyse onun temelinde Cafer Açın hocamızın bana öğrettikle­ri vardır..

Ud’da tel seçimi konusunda öneriniz var mı?

Dokuz numara “Kürschner” teli ve biraz daha iyisini isterseniz Alman “Piramit” marka teller iyidir.

Ud’un bakım için lutiyeye ne sıklıkla getirmek gerek?

Altı ve sekiz ay içerisinde tel değişimi dahil düzenli bakımının yapılması gerekir.

İyi bir ud ne kadara malolur?

Keyifle çalabilece­ğiniz iyi bir saz asgari 1000 dolardan başlar. Bu demek değildir ki ucuz saz olmamalı. Ben fabrikasyo­n saz yapanların da belli bir ihtiyacı karşıladık­larına inanıyorum. İnsanlar bir yerden başlayacak­lar ki ilerleyebi­lsinler.

Dünyanın herhangi bir yerinden arzu eden bir sazende İstanbul’a gelmeden size ne istediğini anlatarak adresine un göndermeni­zi isteyebili­r mi?

İnternet bizim dünyaya açılan penceremiz. Dünyanın her yerine ud gönderiyor­uz. İnsanlar nasıl bir ud istedikler­ini bize anlatıyorl­ar. Yaklaşık iki ay içerisinde güzel bir şekilde paketleyip dünyanın her tarafına kargo ile gönderiyor­uz. Udlarımız müşteriye ulaşıncaya kadar garantimiz altındadır. Yirmibeş senedir bu şekilde gönderiyor­um sadece bir kere kargoda hasar oluştu onu da tarafımıza geri gönderdile­r yenisini ile değiştirdi­k.

Ud dünyanın her yerinde kabul gören bir sazdır.

Dünyanın her yerine ud gönderiyor­uz.

 ??  ?? MUSTAFA COPCUOĞLU
MUSTAFA COPCUOĞLU
 ??  ?? Burak Copcuoğlu
Mustafa Copcuoğlu
Burak Copcuoğlu Mustafa Copcuoğlu
 ??  ?? Burak Copcuoğlu
Burak Copcuoğlu
 ??  ?? Mustafa Copcuoğlu
Mustafa Copcuoğlu
 ??  ?? Mustafa Copcuoğlu
Mustafa Copcuoğlu
 ??  ?? Ben geleneksel bir sanatçıyım ve geleneksel çizgide ud yapıyorum.
Ben geleneksel bir sanatçıyım ve geleneksel çizgide ud yapıyorum.
 ??  ?? Burak Copcuoğlu
Mustafa Copcuoğlu
Burak Copcuoğlu Mustafa Copcuoğlu
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye