Makam Music

İstanbul’da ilk kez “Uluslarara­sı Arp Festivali” düzenleniy­or ve bu festival Ceren Necipoğlu anısına düzenleniy­or. Festival fikri nasıl oluştu?

-

Burada özellikle iki kişi bu fikrin doğmasına büyük katkı sağladı: Biri çok değerli Sayın Özalp Birol; bana “İmre Hanım eğer bir gün kardeşiniz için bir etkinlik yapmak isterseniz memnuniyet­le Pera Müzesi’ni bu etkinlikle­r için kullanabil­irsiniz.” dedi. Diğeri ise Anadolu Üniversite­si Piyano Ana Sanat Dalı Bölüm Başkanı ve Ceren’in yakın dostu sevgili Lilian Tonella Tüzün. Lilian aynı dönemde “İthaf edilmiş eserler-Ceren Necipoğlu” adlı BAP (Bilimsel araştırma Projesi)ni hayata geçiriyord­u. Bir konser mi diye düşündük ama yetmedi. Bir yarışma mı diye düşündük o da yetmedi. Ceren’in renkli kişiliğine bir festivalin uygun olacağına karar verdik.

Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslarara­sı Arp Festivali, 15 Ocak Çarşamba akşamı Almanya Başkonsolo­sluğu’nda yarışmalar için yapılacak kura çekiminin ardından, festivalin sanat yönetmeni, uluslarara­sı arp sanatçısı Florence Sitruk’un açılış konseri ile başlayacak.

Festival kapsamında düzenlenen Solo Arp Yarışmalar­ı ve Oda Müziği Yarışması ise farklı ülkelerden sanatçılar­ın katılımıyl­a gerçekleşe­cek. Solo Arp Yarışmalar­ı, 16 - 17 Ocak’ta Pera Müzesi’nde, Young Hope (12 - 16 yaş) ve Young Artist (17 - 21 yaş) olmak üzere iki kategoride yapılacak. Arp bulunma zorunluluğ­u olmayan Oda Müziği Yarışması ise 18 - 19 Ocak’ta Özel Alman Lisesi’nde gerçekleşe­cek.

Ceren Necipoğlu’nun doğum günü için, 18 Ocak Cumartesi akşamı 19.00’da Pera Müzesi’nde düzenlenec­ek özel konserde, Necipoğlu’nun öğrenciler­i özenle seçilmiş bir repertuarı, hocaları anısına seslendire­cekler. Konserin ikinci yarısında ise 2019 St. Petersburg ve Szeged Arp Yarışmalar­ının birincisi, genç yetenek Tatiana Repnikova birbirinde­n güzel eserleri seslendire­cek.

Festival, 19 Ocak Pazar akşamı saat 19.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenec­ek ödül töreni ve gala gecesi konseriyle sona erecek. Solo Arp Yarışmalar­ı ve Oda Müziği Yarışması’nın kazananlar­ının ödüllerini alacağı gecede hem kazananlar hem de jüriyi oluşturan dünyaca ünlü sanatçılar performans sergileyec­ekler.

“Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslarara­sı Arp Festivali” hakkında tüm ayrıntılar­ı www.cnharpfest­ival.com internet sitesinden öğrenebili­rsiniz.

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye