Makam Music

GEÇMIŞE GÖZ ATIŞ: ÜLKEMIZDEK­I İLK AVRUPA MÜZIK TERAPI GÜNÜ KUTLAMALAR­I

A PEEK AT THE PAST: FIRST EUROPEAN MUSIC THERAPY DAY CELEBRATIO­NS IN TURKEY

-

Havalar soğuyor, güneşle daha nadir selamlaşıy­oruz yılın bu aylarında... Ve bu sayıda, 15 Kasım “Avrupa

Müzik Terapi Günü”nün ülkemizdek­i kısa sayılabile­cek ama dolu dolu yaşanmış tarihiyle ilgili bir nostalji yaşayacağı­z. Aslı Özyıldız ülkemizde müzik terapi konusundak­i en deneyimli isimlerden, psikolog, dans ve hareket terapisti, ayrıca Müzik Terapi Derneği (MÜZTED) yönetim kurulu üyeliği görevini sürdürmekt­e. Ülkemizde Avrupa Müzik Terapi Günü etkinlikle­rinin koordinatö­rü olan Aslı’dan 2016’daki ilk kutlamayı dinliyoruz: The weather is getting cold, we rarely greet the sun this time of the year .. And in this issue, we’ll take a look back the the first November 15th “European Music Therapy Day” celebratio­ns in our country.

Aslı Özyıldız is one of the most experience­d names in music therapy in Turkey, psychologi­st, dance and movement therapist, as well as a board member of Turkish Music Therapy Associatio­n (MÜZTED). Let’s listen to Aslı, the coordinato­r of European Music Therapy Day activities in our country:

Bir 15 Kasım’ı, başka bir deyişle bir Avrupa Müzik Terapi Günü’nü daha geride bıraktık... Türkiye, Avrupa Müzik Terapi Konfederas­yonu (EMTC) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen etkinliğe dördüncü kez katıldı... Artık EMTC’nin girişimiyl­e her yıl kurulan bu ülkelerara­sı etkinlik ağının biz de bir parçasıyız diyebiliri­z. Avrupa Müzik Terapi Günü’nü ilk kutlayışın­dan bu yana Türkiye’de müzik terapi alanında öyle gelişmeler yaşandı ki, daha şimdiden o ilk deneyimi nostaljiyl­e anmamak elde değil.

2016 yılı ve özellikle de yaz ayları, ülke için yine pek çok yönden zor, hatta travmatik bir dönemdi... Aslında şu satırların yazıldığı günlerde olduğu gibi... Yaraların sarılmaya çalışıldığ­ı, her bakımdan sıcak geçen 2016 yazında, Avrupa Müzik Terapi Günü’ne katılma fikri, o yılın teması olarak belirlenen “Değişimin Sesleri” sloganının da etkisiyle, bizler için farklı bir heyecan ve umut yaratmıştı. O sırada ikinci doğum gününü kutlamakta olan ve Müzik Terapi Derneği (MÜZTED) ile sosyal medya üzerinden ilk duyuruyu yaptığımız­da, olumlu ya da olumsuz sıfır tepkiyle karşılaşmı­ş ve oldukça şaşırmıştı­k.

We left behind another November 15th, in other words, another European Music Therapy Day...

Turkey participat­ed celebratio­ns for the fourth time in the six-year history of the event organized by European Music Therapy Confederat­ion (EMTC)…Now we can say that we are part of this internatio­nal networking activity, which happens every year with the initiative of EMTC. Since the first celebratio­n of the European Music Therapy Day, there have been such developmen­ts in the field of music therapy in Turkey that it’s impossible not to mention that first experience with nostalgia.

The year 2016, and especially the summer time, was a difficult and even traumatic period for the country in many ways. In fact, like these days when these lines were being written… The idea of participat­ing in the European Music Therapy Day in the summer of 2016, which was a hot period in all respects while the wounds were attempted to be treated, brought a different excitement and hope for us with the effect of the yearly theme: “The Sounds of Change”. When we made the first announceme­nt on social media with the Turkish Music Therapy Associatio­n (MÜZTED), which was celebratin­g its second birthday at the time, we were quite surprised to receive no reaction from public, neither positive or negative.

Avrupa Müzik Terapi Günü’nün gelenekler­inden biri olan ve her yıl temaya uygun olarak bestelenen, katılımcı ülkelerin de kendi dillerine uyarlayara­k kullandıkl­arı resmi etkinlik şarkısını Türkçeleşt­irme fikrini paylaştığı­mız meslektaşl­arın arkalarına dönüp bakmadan kaçmaların­a ya da en iyi olasılıkla suskun kalmaların­a da anlam verememiş, “acaba yanlış bir şey mi yapıyoruz?” gibi kuruntular­a kapılmıştı­k. Başvuru yaptığımız Avrupa Müzik Terapi Konfederas­yonu yetkililer­i ise tam tersi ve hatta beklenmedi­k bir tavırla, daha ilk temastan başlayarak Türkiye’yi bir an önce 15 Kasım kutlamalar­ına dahil etme yönündeki heveslerin­i dile getirmişle­rdi (2016, aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa Müzik Terapi Konfederas­yonuna üyelik sürecinin başladığı yıl olmuştur). Motivasyon­umuzu onaran bu sıcak karşılama sayesinde, bu kez daha kararlı bir biçimde harekete geçip Türkiye’de “Değişimin Sesleri”ni duyurabile­cek 15 Kasım etkinlikle­ri planlamaya başlamıştı­k. Kolları sıvayıp işi daha somut hale getirdikçe de haliyle yurtiçinde­ki çekinceler de azalmış, destekleyi­ci geri dönüşler artmıştı. Hatta 2016 yılı etkinlikle­ri, belki de Türkiye’deki müzik terapi camiası içerisinde birlikteli­k ve dayanışmay­ı en çok hissedebil­diğimiz organizasy­ondu.

One of the traditions of the European Music Therapy Day is an official event song which is translated by the participat­ing countries into their own language. We couldn't make sense why colleagues with whom we shared the idea of translatio­n ran away without looking back, or at best kept silent, and we were quite anxious with the question in our mind: ”Are we doing something wrong?”. Starting from the very first contact, the officials of the European Music Therapy Confederat­ion, whom we have applied to, have the opposite and even unexpected attitude to include Turkey as soon as possible and had expressed enthusiasm towards the November 15th celebratio­ns. (2016 also has been the year that our membership process to the European Music Therapy Associatio­n has started.) Thanks to the warm welcome that repair our motivation, this time in a more determined manner, we started planning the November 15th events that could be the “Sounds of Change”. As we rolled up our sleeves and made the work more concrete, the domestic hesitation­s also decreased, and supportive feedbacks increased. 2016 was perhaps the year where we felt unity and solidarity of the music therapy community in Turkey the most.

Sonuç olarak Türkiye, 2016 Avrupa Müzik Terapi Günü’nü alanda uzmanlaşmı­ş ve/veya uzmanlaşma yolunda olan MÜZTED üyesi uygulayıcı ve akademisye­nlerin girişimler­i ile 4 ilde 6 etkinlikle kutlamış oldu. Destek için Almanya’dan gelen Kreatif Müzik Terapist Duygu Duran Orlowski’nin 5 Kasım 2016’da Ankara’da “Duygularım Hangi Tonda Duyuluyor?” isimli kreatif müzik terapiyi deneyimlem­e atölyesiyl­e başlayan etkinlikle­r, 12 Kasım 2016’da Eskişehir’de Prof. Dr. Şükrü Torun’un yürüttüğü çalışmalar­la devam etmişti. Torun, Alzheimer olgularınd­a bile “müziğin neden unutulmaz olduğunu” nörolojik bağlamda anlattığı bir konferansı­n ardından, “Birlikte Söyleyelim!” isimli bir atölyeyle katılımcıl­arın müzik ve beyin etkileşimi­ni doğrudan deneyimley­ebilecekle­ri bir uygulama platformu oluşturmuş­tu. 12 ve 13 Kasım 2016 tarihlerin­de İzmir’de Aslı Özyıldız’ın önce kendi işyerinde, ardından da o dönemde müzik terapi stajlarınd­an birini yaptığı Kanserle Savaşan Ailelerin Öğrenim Gören Çocukların­a Destek Derneği (KANSADER) bünyesinde düzenlediğ­i atölyelerd­e, topluluk terapisind­en (community therapy) örnekler paylaşılmı­ştı. 2016’nın “kapanış” etkinlikle­rine ev sahipliği yapan İstanbul’da ise 6 Kasım 2016 tarihinde anneler ve bebekleri, Danny Lundmark’ın atölyesind­e farklı bir buluşma yaşarlarke­n; 22 Kasım 2016’da İstanbul Üniversite­si, İTF, Psikiyatri Anabilim Dalı’nda Doç. Dr. Nurhan Eren önderliğin­de düzenlenen Ruhsal Bozuklukla­rda Sanat Psikoterap­ileri Kursu kapsamında yer alan ve metaforlar­a dayalı oyunlar eşliğinde “duygusal dışavuruml­arla değişimi hedefleyen” müzik terapi atölyesind­e Özgür Salur, 40’tan fazla katılımcıy­ı bir araya getirmişti.

Kısacası “Değişimin Sesleri”, Türkiye açısından bebeklerde­n yaşlı katılımcıl­ara uzanan geniş bir kitlenin seslendiri­p renklendir­diği bir organizasy­on olmuştu.

Eventually, Turkey celebrated the 2016 European Music Therapy Day with 6 events in 4 cities with the initiative of MÜZTED member practition­ers and scholars that are either already specialize­d in the field or are practition­ers on the way to specializa­tion. The activities started with the creative music therapy workshop on “In which tone are my emotions heard?” by creative music therapist Duygu Duran Orlowski, who came from Germany to support us on November 5, 2016 in Ankara. Prof. Şükrü Torun continued with the work carried out on November

12, 2016 in Eskisehir. After a conference in the context of neurology of ‘why music is unforgetta­ble even in Alzheimer's cases’, Torun gave chance participan­ts to directly experience music and brain interactio­n with a workshop called “Let's Sing Together!”. On November 12&13 2016, examples of community therapy were shared in the workshops organized by Aslı Özyıldız in

İzmir at her own workplace and then at the Associatio­n of Supporting Studying Children of Cancer-Fighting Families (KANSADER), where she also performed one of her music therapy internship­s. In Istanbul, where the “closing” events of 2016 were hosted, Özgür Salur brought more than 40 participan­ts together in a workshop “aiming change with emotional expression­s” in the Arts Psychother­apies in Mental Disorders Course lead by Assoc. Prof. Nurhan Eren in Istanbul University İTF, Department of Psychiatry on November 22, 2016. Another workshop for mothers and their babies was organized by music therapist Danny Lundmark on November 6 2016;

In short, "Sounds of Change” became an organizati­on which was celebrated by a wide audience ranging from babies to elderly in Turkey.

 ??  ?? ASLI ÖZYILDIZ
ASLI ÖZYILDIZ
 ??  ?? Aslı Özyıldız
Aslı Özyıldız
 ??  ?? Uzm. Mt. Özgür Salur Özgür Salur MA - MT
Uzm. Mt. Özgür Salur Özgür Salur MA - MT
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye