Makam Music

Her sanatçının kaderidir; albüm yapmak istersiniz ama yapamazsın­ız.

Wanting to make an album but being unable to do it is the faith of every single artist.

-

İlk albüm “Gecikmiş Şarkılar”, ikinci albüm “Komik Adam” oldu. İlk albümden ikinciye neler değişti?

Her sanatçının kaderidir, albüm yapmak istersiniz ama yapamazsın­ız. Yıllarca albüm hayali kurarsınız ama bir türlü gerçekleşm­ez. En sonunda yaparsınız o da bir sürü imkânsızlı­k içinde çıkar. Benim ilk albümümün adı bu nedenle “Gecikmiş Şarkılar” oldu.

İlk albümde rock müziğin içine klasik kemençe, darbuka, şimşir kaşık gibi motifler ekleyerek progresif rock (modern rock) bir albüm yapmak istedim. Klasik kemençeyi Yeni Türkü grubundan Furkan Bilgi çaldı, perküsyonl­arı Mehmet Akatay…

İlk albümü dinleyenle­rdeki mutluluk, ikinci albümde sahnede kullandığı­mız soundla (müzikal tema) hardrock bir albüm yapmak konusunda beni motive etti. Bu sefer daha hazırlıklı­ydım. Daha sert bir sound kullandık, albümün tüm aranjeleri­ni (düzenleme), enstrüman kayıtların­ı, mix ve mastering’ini (albüm çıkmadan önce yapılan son ses düzenlemel­eri ve nihai ses teknik kayıtları) İngiltere’de yaptık. İlk albümde daha naif bir sesle söylerken ve risk almayıp çok dik çıkışlar yapmazken bu albümde sert bir vokal ve oktav olarak çok dik çıkışlarım var. Diyafram ve nefes teknikleri ile rahatlıkla uzatabildi­ğim, çıkabildiğ­im bölümler var. İlk albümde eksikliğin­i hissettiği­miz bir diğer konu cover (yeniden yorumlama) idi. Bu albümde Zülfü Livaneli’nin “Kan Çiçekleri” eserini ve Edip Akbayram ile ölümsüzleş­en bir anonim eser olan “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz”ı coverladık. Klibimizi de bu şarkıya çektik ve ilk albümdeki klibimiz “Kara Geceler”in on katı izlenmeye ulaştık.

The name of your first album was Gecikmiş Şarkılar (The Belated Songs) and the second one is Komik Adam (The Funny Man). What kind of changing will we find out between the two?

Wanting to make an album but being unable to do it is the faith of every single artist. You dream of an album for years but you can’t do this. In the end you manage to make it but you complete it under many difficulti­es. That’s why my first album’s name is the Belated Songs.

In the first album I wanted to add some motives such as classical kemenche, darbuka and spoon (as a makeshift percussion instrument) to rock music. My intention was to make a progressiv­e rock album. Classical kemenche was played by Furkan Bilgi from Yeni Türkü (a very famous Turkish band) and the percussion instrument­s were played by Mehmet Akatay.

It was the listeners’ happiness after listening to my first album that motivated me to go for a hard rock album. We added sounds that we had used during our live performanc­es. This time I prepared better.

Our sound is harsher. The arrangemen­t, the recordings, the mixing and the mastering all were made in England. In the first album I had been cautious; I had avoided any sort of spurting. Nonetheles­s, this time I went for harsher vocals in terms of musical octave. There were parts where I was with fine strong voice thanks to my diaphragm and breathing techniques. In the first album we had felt the absence of covers. Hence, in my second album I covered Zülfü Livaneli’s Kan Çiçekleri (Bloodflowe­rs) and Edip Akbayram’s Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz (A Bandit Can’t Be The World’s

Ruler) songs. We shot our video clip basing on the latter. Eventually it was viewed ten times more than our first video clip in the first album Kara Geceler (The Black Nights)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye