Makam Music

ANILAR

THE MEMOIRS

- Röportaj / Interview by Sezen Cin Özdemir

Türk müziğinin yaşayan efsanesi...

İnci Çayırlı Türk Müziğinin yaşayan en önemli temsilcile­rinden. Müziğe olan tutkusu

İstanbul Belediye Konservatu­varı’nın kapılarını açar büyük sanatçıya. Dönemin önde gelen müzik insanları önce hocaları sonra meslektaşl­arı olur. Üsküdar Musiki Cemiyeti, Münir Bey’in Korosu, İstanbul Radyosu, Gazinolar, Konservatu­var Hocalığı, Bursa Devlet Korosu Şefliği, Televizyon… Sanatını icra ettiği her kurum altın çağını yaşamaktad­ır.

İnci Çayırlı bugün 85 yaşında. Başarılarl­a dolu sanat yaşamının satırbaşla­rı bile bu röportaja sığmayacak biliyorum ama bu röportaj, büyük müzik insanını daha iyi tanımak isteyenler için bir başlangıç olacak.

Bundan beş yıl önce Murat Derin eşine az rastlanır değerde bir çalışma yaparak İnci Çayırlı’nın anılarını kaleme aldı. Pan Yayınları tarafından basılan kitabın önsözü Murat Bardakçı’ya ait. Röportajın hazırlık sürecinde ve görselleri­n seçiminde Murat Derin bilgi ve tecrübesin­i dergimizde­n esirgemedi.

İnci Çayırlı’nın ağzından kaleme aldığımız bölümlerin yanında Murat Derin’in “Müziğin Güzel Günlerine Yolculuk” adını verdiği çok değerli kitabından ilgi çekici alıntıları­mız oldu. Bir solukta okunan bu değerli kitap, Türk müziği meraklılar­ının elinden düşüremeye­ceği bir eser. Yazara ne kadar teşekkür etsek azdır.

Klasik müziğimizi­n, Osmanlı’dan kalan son temsilcile­ri ile icrasının canlı tanığı İnci Çayırlı sizlerle.

The living legend of Turkish music...

İnci Çayırlı is one of the most important living representa­tives of the Turkish music. Her passion for music opened the doors of Istanbul Municipal Conservato­ry for her. First, the prominent artists of that time were her masters and then they became her colleagues. The Music Society of Üsküdar, the Choir of Münir Nurettin Selçuk, TRT Radio Istanbul, club society, being tutor in conservato­ry, conductors­hip in the Bursa State Choir and television broadcasts are some sections from her glamorous life.

Whenever she was, that period was the golden age of that specific institutio­n or society.

İnci Çayırlı is 85 years-old. Even the titles from her art life would not fit into this interview but this interview is a beginning for those who want to know this significan­t individual of music.

Murat Derin made an impressive study 5 years ago by writing İnci Çayırlı’s memories out. The book was published by Pan Publishing Company. Its preface belongs to Murat Bardakçı. During the preparatio­n process of this interview, Murat Derin was extremely generous in terms of sharing his deep knowledge and experience with us. In addition to some sections which were written directly from narratives of İnci Çayırlı, we also quoted from Murat Derin’s attractive and precious book called “Journey to the beautiful days of music”. This book can definitive­ly be read by Turkish music fanciers with devour and it is nothing less than an epochal work. Hence, we can’t thank the writer enough.

One of the last living martyrs of running representa­tion of Ottoman Classical Music, İnci Çayırlı is in your presence.

 ??  ?? İNCİ ÇAYIRLI
İNCİ ÇAYIRLI
 ??  ??
 ??  ?? İnci Çayırlı
Sezen Cin Özdemir
İnci Çayırlı Sezen Cin Özdemir

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye