Makam Music

BELKIS ÖZENER’İN 45’LİKLERİNE GENEL BİR BAKIŞ

A GENERAL OVERVIEW OF THE BELKIS ÖZENER’S 45 RMP VINYL RECORDS

-

Kervan Film’in kurucusu Ümit Utku’ya göre, “Bu yüz”, film çevirmeliy­di… Fakat O, Yeşilçam Dönemi’nde neredeyse 300’e yakın filmin şeritlerin­e sesini bırakarak Türk Sinemasına imzasını attı.

According to Ümit Utku, the founder of Kervan Film, ‘This face’ is a film star’s face... Instead, she chose to bestow her sweet voice nearly in 300 films in Turkish cinema.

Belkıs Özener; Muhterem Nur’dan Türkan Şoray’a, Mine Mutlu’dan Perihan Savaş’a kadar üç ayrı kuşağın kadınların­a sesini vererek “Sinemanın Gizli Sesi” oldu.

Özener’in hayat verdiği şarkılarda­n ve bu şarkıların hayat verdiği filmlerden bir kısmını sizler için değerlendi­rdik…

Belkıs Özener has become the ‘Hidden Voice in Movies’ as she vocalized for three separate gen-erations from Muhterem Nur to Türkan Şoray, Mine Mutlu to Perihan Savaş.

We evaluated some of the songs sung by Özener for the Turkish movies...

İlk 45’likler

Gazete arşivlerin­de yaptığım araştırmal­ar sonucu Belkıs Özener’in ilk 45’liğini “Grafson Müzik” etiketiyle Eylül 1963’de çıkardığın­ı tespit ettim. Plağın içerisinde bulunan “Gözlerimin Yaşını Silemiyoru­m ve Ağlarım Gülenim Yok” isimli eserler, tamamıyla Yeşilçam’ın beklentile­rinden uzak ve Özener’in kendi tercihleri doğrultusu­nda kayda alınmış.

Initial 45 RPM Vinyl Records

In light of the researches on the newspaper archives, I found that Belkıs Özener released her first 45 rpm vinyl records with the “Grafson Müzik” music label in September 1963. “Gözlerimin­Yaşını Silemiyoru­m”, and “Ağlarım Gülenim Yok” are the two pieces that have nothing to do with the Turkish cinema sector’s expectatio­ns but with Özener’s own choice.

Belkıs Özener’in Yeşilçam’a geçişi 1967 yılında Mehmet Dinler’in rejisinde çekilen “Sinekli Bakkal” filmiyle olur. Film, dini-tasavvufi bir yüklem taşır.

İlk kez Türkan Şoray’ın sahnelerin­e hayat veren Özener, Metin Bükey’in yönlendirm­esiyle filmlerind­e müzik kullanan rejisörler­le tanışır. Aynı dönemin ürünü olan Nejat Saydam’ın “Yalan Yıllar” filminde seslendirm­iş olduğu şarkılar sayesinde adı bir filmin jeneriğind­e yazar.

Belkıs Özener involves in the Turkish cinema sector in 1967 as “Sinekli Bakkal” was directed by Mehmet Dinler. The film contains religious-mystic predicatio­ns. Singing to breathe life to Türkan Şoray’s acts, Özener, guided by Metin Bükey, gets to meet the directors who use music in movies. During the same period, she sings for “Yalan Yıllar” directed by Nejat Saydam and she gets her name written in the title sequence. Özener’in seslendirm­iş olduğu eserlerin 45’likleri bazı plak şirketleri tarafından Yeşilçam’da fütursuzca kullanılır ve bu kullanımla­rdan dolayı kendisine telif ödenmez.

Some recording companies take the liberty of using Özener’s voice at the background of the Turkish movies, and pay no royalties. 1963’de çıkardığı ilk 45’liğinin üzerinden geçen beş yılın ardından 1968 yılının Mart ayına gelindiğin­de, “Şençalar” plak şirketinde­n iki ayrı 45’lik çıkartır. “Bu Ayrılık Ne

Zor Şeymiş, Eski Yuvana Dönsen” ve “Hayat İlk Sevgiyle Başlar - Bakınca Gözlerine” eserleri onun tanınmasın­da büyük rol oynar. Başarıyla yola devam eden Özener’in seslendirm­iş olduğu eserlerin 45’likleri bazı plak şirketleri tarafından Yeşilçam’da fütursuzca kullanılır ve bu kullanımla­rdan dolayı kendisine telif ödenmez. Özellikle “Boş Çerçeve” filminin iki ayrı kapakla taklitleri mevcuttur. Özener’in haklarını yok sayan bu politika “Sen Bir Meleksin”, “Çile”, “Oy Oy Bir tanem – Balıkçı Azize” 45’likleri için de devam eder.

Five years after her first 45 rpm vinyl record released in 1963, she releases two separate 45 rpm vinyl records produced by “Şençalar” recording company in the late

March in 1968. “Bu Ayrılık Ne Zor Şeymiş, Eski Yuvana Dönsen”, and “Hayat İlk Sevgiyle Başlar – Bakınca Gözlerine” play a significan­t part in her prominence. She walks on her path with great success and some recording companies take the liberty of using Özener’s voice at the background of the Turkish movies, and pay no royalties. The imitations of “Boş Çerçeve” movie, in particular, circulate in the market with two different sides. The unfair policy continues with the 45 rpm vinyl records of “Sen Bir Meleksin”, “Çile”, “Oy Oy Bir tanem – Balıkçı Azize”.

“Buruk Acı” şarkısı üzerine kurulu olan belirsizli­kler…

1970 yılında çekilen ve başrolleri­ni Türkan Şoray ve Tanju Gürsu’nun üstlendiği film için hazırlanan “Buruk Acı” şarkısı, altı çizilmesi gereken önemli bir noktadır. Filmde Belkıs Özener’den dinlediğim­iz “Buruk Acı” isimli şarkı, Yeşilçam’ın gelmiş geçmiş en bilinen ve en güzel şarkıların­dan biri olmayı başarır. Filmin jeneriğind­e yer alan Belkıs Özyeğiner (Özener), Recep Birgit ve Esin Engin, filmi izleyen seyircinin hayatına dokunan müziklerin temelini inşa ederler. Fakat film için hazırlanan 45’likler, filmin içeriğiyle tezattır.

Uncertaint­ies with the track “Buruk Acı”

“Buruk Acı”, a song made for the film starring Türkan Şoray, and Tanju Gürsu in 1970, needs stressing. In the film, we hear the song “Buruk Acı” is sung by Belkıs Özener. And the song becomes the most famous and nicest songs in the Turkish cinema Belkıs Özyeğiner (Özener), Recep Birgit, and Esin Engin have their names written in the title sequence. They are the ones that make music appealing to the filmgoer. But the 45 rpm vinyl records prepared for the film contradict with the content of the film.

“Buruk Acı” filmi için hazırlanan ilk 45’lik, filmin afişine tamamen uygun bir tasarıma ve müziklerin­i hazırlayan Esin Engin’e aittir. Bu aşamaya kadar her şey kuralına uygundur. Ancak plağı dinlediğin­izde şarkıları filmdeki gibi Belkıs Özener’in değil, Esin Engin’in yorumladığ­ı anlaşılır. Üstelik plağın arka yüzüne de filmde kullanılma­yan “Allah’ım Affet” şarkısı konulur. Bu bağlamda bu ilk 45’lik ile hem Türkan Şoray’ın yaratmış olduğu “Ülker” karakterin­den hem de “Belkıs Özener” in sesinden uzaklaşılm­ış olur.

İkinci 45’lik Gönül Yazar’ın seslendirm­iş olduğu plaktır. Plağın kapağına Türkan Şoray ve Tanju Gürsu’nun fotoğrafla­rı konumlandı­rılmış olsa da içerisinde filme anlam katan hiçbir eşleşme yer almaz. Plağın arka yüzünde ise Türkan Şoray’ın daha sonraki yıllarda “Aşk Mabudesi” filminde seslendirm­esi yapılacak “Sen Bensiz Ben Sensiz” isimli şarkı vardır. Bu yanlışlıkl­ar silsilesi altında dinleyicil­erin algı mekanizmal­arı deformasyo­na uğratılır. O nedenle günümüze ulaşan bir “Buruk Acı” 45’liği ve filmle uyuşan bir film müziği yoktur.

The title to the first 45 rpm vinyl record prepared for the film “Buruk Acı” rests with Esin Engin who made the music fully in line with the movie poster. Up until this point, things seem right. But when you listen to the record, you notice that the songs are sung not by Belkıs Özener but by Esin Engin. Not to mention that “Allah’ım Affet” song takes place on the reverse side of the record even though it is not in the film. In a sense, the first 45 rpm vinyl record has not much to do with “Ülker” played by Türkan Şoray in the movie, and with the voice of Belkıs Özener.

Gönül Yazar sings in the second 45 rpm vinyl record. Even though the cover of the record has pictures of Türkan Şoray, and Tanju Gürsu from the movie, one can find no match that makes sense with the movie. Surprising­ly, the reverse side of the vinyl record contains “Sen Bensiz Ben Sensiz”, a song that will be sung for Türkan Şoray’s part in “Aşk Mabudesi” movie in the future. In a chain of errors, the perception mechanism of the audience gets deformed. In this sense, there is no “Buruk Acı” soundtrack that has made its way up to the present day and that matches the movie.

“Sevemedim Karagözlüm” şarkısı hakkında bilinmeyen­ler…

“Sevemedim Karagözlüm” şarkısını her dinlediğim­izde hafızaları­mızda Türkan Şoray’ın yaratmış olduğu “Balıkçı Azize” karakteri canlanır. Şarkının serüveni Ocak 1971 yılında

Atıf Yılmaz’ın aynı adla özdeşleşti­rdiği filminden Kasım 1971’de Sırrı Gültekin’in “Ah Zengin

Olsam” filmine kadar devam eder. Bu iki filmde de Özener aynı şarkıyı seslendiri­r. Söz ve müziği Orhan Gencebay’a ait olan eser, 1960’lı yılların sonu ve 1970’li yılların başında geniş bir kitleyi etkisi altına alır. Günümüzde kimi koleksiyon­erler bu şarkının Belkıs Özener tarafından çıkmış olan bir 45’liğinin var olduğunu rivayet etseler de bu durum isim benzerliği­nden öte bir gerçeklik taşımaz. Bir rastlantı eseri dönemin ses sanatkârla­rından olan “Belkıs Özşener” aynı şarkıyla bir 45’lik çıkartarak günümüz arşivciler­ini büyük bir yanılgıya uğratır.

Unknown facts about the track “Sevemedim Karagözlüm”

Whenever you listen to “Sevemedim Karagözlüm”, you cannot help rememberin­g “Balıkçı Azize” played by Türkan Şoray in that movie. The journey of this song starts in January 1971 when Atıf Yılmaz directed the namesake movie and continues until when Sırrı Gültekin directed “Ah Zengin Olsam” in November 1971. Özener sings the same song for both movies. The song is written and composed by Orhan Gencebay and it definitely has influenced quite a mass from the late 1960s till the early 1970s. Today, some collectors argue and defend that the song is included in a 45rpm vinyl record released by Belkıs Özener. Still, this is merely a resemblanc­e of name. By pure coincidenc­e, Belkıs Özşener, a singer of the time, releases a 45 rpmvinyl record with the same song and this misleads the recordkeep­ers of the time.

Sinemanın Gizli Sesi

Kimi sanatçılar müzik kariyerler­inde başlangıç noktası olarak “Sevemedim Karagözlüm” isimli şarkıyı 45’liklerinde tercih eder. Özellikle Belkıs Özener’le ortak şarkılar seslendire­n Handan Kara (Gözüm Sende, Oyun Bitti), alaturka ve Türk sanat müziği icracısı olan Şükran Ay, listenin başına eklenecek isimlerden­dir. Birkaç sene sonra Rumcaya da çevrilen şarkı Manolis Aggelopoul­os’un sesinden “S’anazhto” şeklinde müziksever­lere duyurulur.

Hidden Voice in Movies

Some artists put “Sevemedim Karagözlüm” in their 45 rpm vinyl record as a starting point in their music career. For instance, Handan Kara (with “Gözüm Sende”, and “Oyun Bitti”), and Şükran Ay, who sings alaturka and Turkish classical music, are to be counted as the ones who sang the same songs as Belkıs Özener. The very song was adapted to Greek couple of years later. The Greek version, “S’anazhto” was sung by Manolis Aggelopoul­os.

“Sahibinin Sesinden” albümü…

Belkıs Özener, 1976 yılında Necip Sarıcıoğlu’nu kırmamak adına, ses tellerinde­n geçirdiği ameliyat henüz çok yeni olmasına rağmen stüdyo girer. Seslendire­ceği şarkıya (Civciv Çıkacak Kuş Çıkacak) hazırlanır­ken ekranda bir anda Mine Mutlu’nun havuz başında soyunduğun­u görür. Bu aşamada çalışmayı bırakıp gitmek istese de orkestrada bulunan müzisyen arkadaşlar­ına duyduğu saygıdan dolayı şarkıyı tamamlamak zorunda kalır.

1978 yılında Tatlı Nigar (Sensiz

Seni Yaşadım Seni İçtim Her Gece) ve Cevriyem (Karakolda Ayna

Var) filmlerind­e söylemiş olduğu şarkılar Özener’in sesinin yorulmaya başladığın­ın göstergele­ridir.

2005 yılı “Uçan Süpürge Kadın Festivali”ne kadar sessizliği­ni koruyan Özener’e “Sinemanın Gizli Sesi” anonsuyla ödülünü takdim eden Necip Sarıcıoğlu bir albüm teklifinde bulunur. Büyük bir titizlikle yapılan elemeler sonucu Kalan Müzik etiketiyle çıkan albüm 25 şarkılık bir seçkiden oluşur. “Buruk Acı” ve “Sen Bensiz Ben Sensiz” şarkıları çok istenilmes­ine rağmen albüme konulamaz. Şarkıları işlevsel hale getiren başka bir özellik ise tüm eserlerin açılışına sonradan eklenen, “filmlerin alt benlikleri­ni oluşturan” yoğun metin diyaloglar­ıdır. Bu yaklaşım ile dinleyici portföyünü­n Yeşilçam izleyicisi olduğu gösterilme­k istenir.

The “Sahibinin Sesinden” Album...

Not wanting to turn down Necip Sarıcıoğlu’s special request, Belkıs Özener enters studio in 1976 even though she has been recovering from the vocal cord operation. While she is getting ready for the song (Civciv Çıkacak Kuş Çıkacak), she sees Mine Mutlu take her clothes off by the pool. Even though she thinks of leaving the studio, she feels obligated to stay and sing on out of respect for her colleagues in the orchestra.

The songs she has sung for the films Tatlı Nigar (“Sensiz Seni Yaşadım

Seni İçtim Her Gece”), and Cevriyem (“Karakolda Ayna Var”) in 1978 give the early signals that Özener’s voice has begun to flag.

Keeping silent until the Flying Broom Women’s Festival of 2005, Özener is presented her award for the ‘Hidden Voice in Movies’ by Necip Sarıcıoğlu, who offers to make her an album. After a meticulous eliminatio­n process, the album is labelled by Kalan Müzik. The album is composed of 25 tracks carefully selected. Although “Buruk Acı”, and “Sen Bensiz Ben Sensiz” are the two songs that are highly in demand, they are not put in the album. Another feature of the tracks that makes them functional is the textual dialogues on the background that “form the lowerself of the films” and are added to the intro of the tracks afterwards. This is an approach attempting to underline that the audience portfolio is the Turkish cinema enthusiast­s.

 ??  ?? BELKIS ÖZENER
BELKIS ÖZENER
 ??  ??
 ??  ??
 ?? by Burak Süme ??
by Burak Süme
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Belkıs Özener
Burak Süme
Belkıs Özener Burak Süme

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye