Makam Music

OĞUZHAN UÇ & OCEMUT

-

OCEMUT (Oğuzhan Uç Çok Sesli Etnik Müzik Topluluğu), Anadolu coğrafyası­na ait kültürel müzik arkeolojis­inin aktarılmas­ı amacı ile karma ve eklektik kültürü en iyi ve popüler olarak da yansıtabil­ecek büyük bir çalışma. İlk çalışma konusu olarak

Bizans, Doğu Roma, Dersaadet ve İstanbul kültürünü aktaran, “İstanbul Etnik Dillerinde İstanbul Etnik Şarkıları”nı sunarak programlar­ına başlayan değerli grubu tanıtacağı­z sizlere. OCEMUT’un kurucusu ve aynı zamanda Şefi Yrd. Doç.

Dr. Oğuzhan Uç orkestrayı büyük bir özveri ile dönem icra stillerine göre hazırlamış. Bilecik’te ve projenin bu dönemki ev sahibi İstanbul’da önemli konserler veren seçkin topluluk, Anadolu’nun müzikal mirasını canlı tutan eşsiz çalışmalar­ı ile adından çokça söz ettirecek.

Oğuzhan Uç ve OCEMUT’un hikâyesi sizlerle…

Farabi’den günümüze kadar edvar yazarı olan kuramcılar­ı, ayrıca Türk Müziğinde farklı formlarda da olsa eser üreten besteciler­in eserlerini ve hayatların­ı derlediğin­iz çok geniş kapsamlı bir çalışma yürütüyors­unuz. Bu çalışmanız hangi aşamada ve ne zaman yayınlanac­ak?

Bu çalışma henüz müzikoloji ile sistematik olarak tanışmadığ­ım 1994 yılında başladığım ve günümüzde de halen devam eden belgesel, ansikloped­i, söyleşi, müzik albümü içeren bir kültürel aktarım projesidir. 2020 yılına geldiğimiz­de, halen dönem kavramı içerisinde ayrılmış olarak beş yüz kırk besteci çalışmış durumdayım. Bu ekibin müziksel aktarımı adına kurduğum “Belgesel Alaturka Müzik Topluluğu” daimi olarak çalışmalar yapıyor. Halen Belgesel ve Ansikloped­i serisi için çeşitli kuruluşlar ile görüşmeler­imiz devam ediyor. Muhtemel olarak 2020 yılı içerisinde ilk seçkilerim­iz yayında olacaktır.

OCEMUT (Oğuzhan Uç Polyphonic Ethnic Music Ensemble) is a great work that can reflect mixed and eclectic culture as the best and popular with the aim of transferri­ng cultural music archaeolog­y belonging to Anatolian geography.

As the first subject of study, we will introduce the valuable group that will start the programmes by presenting “Istanbul Ethnic Songs in Istanbul Ethnic Languages” which conveys Byzantine, Eastern Roman, Dersaadet (means Istanbul in Persian) and Istanbul culture.

The founder of OCEMUT and assistant professor Oğuzhan Uç prepared the orchestra with great devotion according to the period's performanc­e styles. The distinguis­hed community, which gave important concerts in Bilecik and Istanbul, the host of the project, will make a name for itself with its unique works that keep the musical heritage of Anatolia alive.

The story of Oğuzhan Uç and OCEMUT is with you…

You have been carrying out a very comprehens­ive study in which you compile the works and lives of composers who have written music theories from Farabi until nowadays, as well as composers who produce works in Turkish Music, albeit in different forms. At what stage is your work and when will it be published?

This work is a cultural transfer project that includes documentar­y, encyclopae­dia, conversati­on, and a music album, which I started in 1994 when I had not met musicology in a systematic way yet. By the beginning 2020, I had worked with five hundred and forty composers in total. The “Documentar­y Alaturka Music Ensemble” that I establishe­d for the musical transfer of this team is still working. Currently, we continue our negotiatio­ns with various institutio­ns for the Documentar­y and Encyclopae­dia series. Probably our first selections will be available in 2020.

Hobi amaçlı eğitim almak isteyen veya konservatu­var hazırlık çalışmalar­ı yapmak isteyen öğrenciler­imiz için ayrı müfredatla­rımız var.

Oğuzhan Uç, 1988 yılında başladığı İstanbul Teknik Üniversite­si Devlet Konservatu­varında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimleri­ni tamamladı. Royal Music Academy bünyesinde okuyarak ayrıca Music and Drama kompozisyo­n bölümünü bitirdi. 2009 yılında Müzikoloji Doktoru unvanını elde etti ve 2015 yılına kadar İstanbul Teknik Üniversite­si ve Medeniyet Üniversite­si ile birlikte çeşitli kurumlarda dersler verdi.

Evrensel müzik armonizasy­onu haricinde makamsal armonizasy­on ve Otantik Türk Müziğinin ve

Ortadoğu Makam müziğinin “çok seslendiri­lmesi” üzerine araştırmal­ar ve kuramsal çalışmalar yapan sanatçı, yüksek lisans eğitimi süresince Aristottle Selanik’te Klasik Yunan Müziği ve Bizans Makam müziği üzerine eğitim aldı.

We also have separate curricula for students who want to come here for hobby purposes or to do preparator­y work in conservato­ry.

Oğuzhan Uç completed his undergradu­ate, graduate and doctorate studies at Istanbul Technical University State Conservato­ry, which he started in 1988. He also completed the Music and Drama compositio­n department by studying at the Royal Music Academy. In 2009, he received the title of Doctor of Musicology and, until 2015, he taught at various institutio­ns together with Istanbul Technical University and Medeniyet University.

Performing research and theoretica­l studies on maqam harmonisat­ion, Authentic Turkish music and Middle East Maqam music apart from universal music harmonisat­ion, the artist received training on Classical Greek Music and Byzantine Maqam music in Aristotle University of Thessaloni­ki during his graduate education.

 ??  ?? OĞUZHAN UÇ
OĞUZHAN UÇ
 ??  ??
 ??  ?? Oğuzhan Uç
Oğuzhan Uç
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye