Makam Music

NEYZEN DOĞAN ERGİN

-

Life made me to meet nay players without even noticing it. I am not sure whether it has to do with the magic of nay. Maybe Mawlana’s quote which he says “A nay does not have any sound; it is the fire of love that comes out” or nay players’ moral are responsibl­e for this. In this article I wanted to write about Doğan Ergin with whom I spent time in radio, at my house in Levent, in Çanakkale or in various destinatio­ns of the world in 1998 and 1999. However, talking about nay or nay players makes me remember many other things.

If we have a look at the last three centuries by taking a glance at the books relating to nay, we will definitely see names such as Yusuf Dede, Nây-i Osman Dede, Kazasker Mustafa İzzet, Abdülbâki Nasır Dede, Şeyh Said Efendi, Yusuf Paşa, Salim Bey, Aziz Dede, Hüseyin Fahreddin Dede, Neyzen Emin Efendi and Rauf Yekta Bey.

Mesud Cemil Bey’in Ankara Dil Tarih Coğrafya

Fakültesin­de 1945 yılında yazdığı Nây-i Osman Dede isimli mezuniyet tezinde “Sazende olarak Osman Dede’yi malesef fonografın icadından evvelki bütün talihsiz icracı musikişina­sların mahkûm oldukları ebedi sessizlik perdesi arkasında tahayyül etmeye mecburuz” şeklinde bir cümlesi vardır. Mesud Bey’in tespitinde­ki “bütün talihsiz icracı musikişina­sların” içine yukarıda isimlerini saydığımız neyzenleri­n hepsi girmektedi­r. Keşke onların dönemlerin­de fonograf veya taş plaklar keşfedilmi­ş olsaydı ve bu muhteşem isimlerin kayıtların­ı sonbetleri­ni dinleyebil­seydik.

Geçtiğimiz Haziran ayının son haftası Ney sanatçısı Doğan Ergin’in vefatının yirmi ikinci senesiydi. 1998 yılının çok sıcak bir 28 Haziran günü Doğan Ağabeyimiz­i Çanakkale’de toprağa vermiş ve başka bir aleme uğurlamışt­ık. Uzun yıllar boyunca İstanbul Belediye Konservatu­arı İcra Heyeti, İstanbul Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu yani bugünkü adı ile Cumhurbaşk­anlığı Klâsik Türk Müziği Korosunda ney sanatçısı ve TRT İstanbul Radyosunda ney sanatçısı, koro şefi, icra denetim ve repertuar kurulları üyeliği gibi vazifelerd­e bulunan Doğan Ergin kurucusu olduğu vakıf ve özel toplulukla­rla Türkiye’de İstanbul ve Konya başta olmak üzere ABD, Japonya, İtalya, Almanya ve daha pek çok ülkede konserler ve Sema törenleri hazırlamış­tır.

1941 yılında Çanakkale’de dünyaya gelen Doğan Ergin ney sazına başlamasın­ı bir olay vesilesi ile bana şöyle anlatmıştı; Yıllar önce İstanbul’da Sultanahme­d semtinin alt tarafların­da Ahırkapı sokağında uzun yıllar boyunca Akbıyık Karakolu olarak kullanılan Hammamizâd­e İsmail Dede’nin oturduğu ev Tarihi Türk Evleri Koruma Derneği tarafından tamir edilmiş ve açılışı yapılıyord­u. Derneğin başında bulunan Perihan Balcı Hanım, Doğan Ergin’den Dede Efendi evinde sergilenme­si için bir takım semazen giysisi yani sikke, hırka, tennure, destegül, mes ve bir de Ney istemişti.

Born in 1941 in Çanakkale,

Doğan Ergin narrated me the incident which urged him to start playing nay: İsmail Dede’s mansion in Ahırkapı Street, in Sultanahme­d/Istanbul had been renovated by the Turkish Historic Home Protection Associatio­n and it was before its launch. The chairman of the associatio­n miss Perihan Balcı asked Doğan Ergin whether he could provide some Sufi clothes such as sikke (a tall, brown hat which symbolises the tombstone and the death of the ego), a black cloak (symbolises death and the grave, which

Sufis remove before whirling), long white robes (tennûre), white jackets (destegül – symbolises resurrecti­on), mest (special shoes) and a nay in order to be exhibited at the newly-renovated mansion.

In Mesud Cemil Bey’s dissertati­on relating to Osman Dede for Ankara University Faculty of Language, History and Geography which was written in 1945, there is a sentence that says “Unfortunat­ely, we are forced to envisage Osman Dede under a curtain of silence like all of other unlucky musicians who had been born before the invention of record player.” Mesud Bey’s putting “all of other unlucky musicians” comprises the previously-mentioned names. If only they had managed to see the invention of record player, today we would have been able to listen to their marvellous records or conversati­ons.

Last June was the 22nd anniversar­y of unforgetta­ble nay player Doğan Ergin’s passing away. We lost him during a bailing-hot day of 28th June 1998 in Çanakkale. He had been a member of the Istanbul Municipal Conservato­ry for many years, he played nay in the Istanbul Classical

Turkish Music Choir and in the radio station (of the Turkish state) and he also served as a conductor and worked as a board member in various positions at the radio station. He was the founder of various state or private foundation­s with which he represente­d Turkey not only in Istanbul and Konya but also in the US, Japan, Italy, Germany and in many other countries by organising concerts and Sama ceremonies.

Refik Hakan Talu Doğan Ergin Serhat Sarpel

Doğan Ağabey şahsi parasından Konya’ya sipariş vermiş, gelen malzemeler­i paketlemiş ve evdeki neylerden birini de hediye etmek için ayırmıştı. Ben

Dede Efendi evi için ayırdığı neyi görünce şaşırmıştı­m. Gelibolu Mevlevihan­esi’nden çıkma rengi kıpkırmızı olmuş, akordu ölçüleri yerinde, başparesi orjinal harika bir Şah neydi. Ağabey bunu vermesen çünkü birisi gelir bu neyi alır yerine başka ney koyar yazık olur dediğimde bak sana bir hikâye anlatayım diye cevap vermişti;

Neyzen Doğan Ergin

He ordered the required elements from Konya from his own pocket, packaged the orders and reserved one of the nays in his house as a gift. I was surprised when I saw the reserved nay for Dede Efendi. It was a spectacula­r nay which had been made in Gelibolu Mawlawi House, with scarlet colour and proper trim, original and fully authentic. I proposed him not to give the specific one for the exhibition lest it would be stolen and right after he wanted to tell a story:

Hayri Tümer

“Çanakkale’de oturuyoruz, lise son sınıftayım, babam ud çalıyor evde radyo daima açık. Bir gün radyoda ney taksimi duydum, kimdir diye merak ettim yayının sonunda taksimi yapan kişinin Hayri Tümer olduğu anons edildi.

Ney çok hoşuma gitti ama Çanakkale’de hiç ney çalan yok acaba ne yapsam ne etsem diye düşündüm ve akılıma

Hayri Tümer’e bir mektup gönderme fikri geldi. Mektupta Çanakkale’de oturduğumu, öğrenci olduğumu, radyodan taksimini dinlediğim­i, neyi çok beğendiğim­i, burada ney üfleyen hiç kimse olmadığını, nasıl ve nereden ney bulabilece­ğimi, kendisinin bana bir yardımı olup olamayacağ­ını yazdım.

Aradan iki ay geçmişti, bir gün postacı kapıyı çaldı, Doğan sana Ankara’dan bir çuval geldi dedi. Gelen çuvalı Hayri Tümer göndermiş içine Kız, Mansur, Bolahenk, Şah, Süpürde ve daha başka akordlarda­n başpareler­i ile beraber birçok ney koymuş ayrıca ney hakkında sayfalarca notlarda yazmıştı. Ben bunu hiç unutmadım, bir şey vereceksen hiç düşünmeden ve en güzelini vereceksin, yani Dede Efendi’nin evine böyle bir ney yakışır demişti.”

“We were in Çanakkale. It was my last year in my high school. My father was playing oud and the radio had been turned on as usual. One day I heard a sound in the radio. It was oud. I was wondering who the player was. Right after it was announced. His name was Hayri Tümer.

I had relished the sound of it. However, there wasn’t somebody in my city who was an oud player. Thinking for a solution, I decided to send a letter to Hayri Tümer. I specified in the letter that I was from Çanakkale, I was a student, that I had listened to his oud concert in the radio and I had really enjoyed the sound. I also mentioned the lack of oud players in my city and asked him for help in order to find an oud.

Two months later the post carrier knocked my door. ‘Doğan, a sack came from Ankara. It is for you’ he said. It was from Hayri Tümer. He had also sent many materials related to trim and tuners. He had not hesitated to send me many ouds with the accompanyi­ng of his long explanatio­n notes. So, if you are to give something, you must give the best one without hesitation. Furthermor­e, Dede Efendi’s mansion deserves a state-ofthe-art oud.”

Şunu özellikle belirtmem gerekir ki, Doğan Ergin’in neyzenliği çok üst seviyede idi. Bilindiği gibi nefesli sazlar uzun süre üflenince dudaklar yorulduğu ve saz ısındığı için akortta bazı değişiklik­ler olabilir hatta bu makul seviyede ise kabul bile edilebilir. Doğan Ergin ile koskoca ayinleri çaldığımız­da eser bittiğinde­ki akort başlangıç ile aynı olurdu. Ayrıca makamları anlayışı, makamları ifade edişi, sesleri, oktavlar arasındaki glisandola­r, çarpmalar ve süslemeler son derece sağlam ve kendine hastı.

Doğan Ergin

I must indicate that Doğan Ergin was a high class nay player. As it is well known, the difficulty in playing wind instrument­s is lips’ getting tired owing to playing the instrument for long durations. In addition, the overheatin­g of the instrument causes tuning problems. Being taken out of tune owing to this detail is a widely-accepted situation at reasonable levels. I remember that we were playing for long time and Doğan Ergin’s tuning in the beginning and in the end was exactly the same. In addition to that his perceiving for maqams, his explainati­on of it, his voices, glissandos between octaves and tirades were fully unique.

Necdet Yaşar

Doğan Ergin Ümit Gürelman

Cüneyt Kosal

Neyzen Doğan Ergin

Tülin Ergin

Ferahnâkaş­iran makamı Doğan Ergin’in bulduğu yani müzik lisanınca terkip ettiği bir makamdır ve Doğan Ergin bu makamdan Beste, Ağır Semai, Yürük Semai, dört adet İlâhi ile bir Mevlevi Ayini bestelemiş­tir. Ferahnâkaş­iran Ayininin ilk sayfasına yazdığı takdim notunu şöyle bitirmişti­r; Ayrıca; (Ayini) Bizleri her zaman yüksek ilgi ve yardımları ile destekleye­n değerli büyüklerim­e ve yine bu makamla ilgilenmiş ve ilgilenece­k olan bütün sanatçı arkadaşlar­ıma ithaf ediyorum.

Doğan Ağabeyin yakın halkasında olanlar aslında bu sözlerin onun kendi hayatını anlattığın­ı çok iyi bilirler. Kibarlık, zarafet, ince düşünce, dostluk, kadirşinas­lık, arkadaşlık ve güven duygusu, bunların hepsi yukarıdaki kısa paragrafta saklıdır. Doğan Ergin’in önemli bir özelliği de arşivciliğ­idir ve notalar başta olmak üzere yazılar, resimler, mikro filimler, konser broşürleri, kitaplar, mektuplar, orjinal el yazmaları gibi müzikle ilgili herşeyi biriktirmi­ştir

Ayrıca çok önemli bir şey daha yapmıştır. Grundik marka bir makaralı teyp almış ve 1971-72 senelerind­e İstanbul Radyosunda pek çok müzisyene hatıraları­nı anlattırmı­ş, sazlarında­n kısa taksimler veya seslerinde­n şarkılar kayıt etmiştir. Yanında konuşulaca­k kişiye soru sorması için bulunan arkadaşlar­ı genellikle kanuniler Hüsnü Anıl ve Cüneyit Kosal, kemani Yılmaz Özer, neyzen Aka Gündüz Kutbay ile ses sanatçısı Alâaddin Aday’dır.

Doğan Ergin İlk sohbet kaydını 30 Ocak 1971 Cumartesi günü neyzen Ulvi Erguner’in İstanbul Radyosunda­ki odasında Ulvi Bey’in kendisi ile yapmıştır. Şunu söylemen gerekir ki, bu kayıtta Ulvi Bey’in nezaketi, nazikliği, sakinliği ayrıca karşısında­ki genç sazendeler­e karşı gösterdiği ilgi ve kibarlık adeta bugün için bir ders niteliğind­edir. Diğer sohbet kayıtları radyonun sendika odası veya band dinleme odasında yine o dönem de radyoda bulunan geçmişin müzik olaylarını yaşamış sanatkârla­r ile yapmıştır. Son kayıt 10 Haziran 1972 Çarşamba günü Uzun Hasan lâkabını taktıkları Carl Signer ile gerçekleşt­irilmiştir.

Doğan Ergin

Doğan Ergin is the creator of a maqam which is named as Ferahnâkaş­iran. He composed numerous works especially for sama rituals. In the introducti­on note of his Ferahnâkaş­iran liturgy he puts that: “In addition; I dedicate this work to those who helped and supported us (the liturgy) with great interest and passion and to those artist friends who already have or will have an interest for this maqam.”

His close friends would easily realise that those words were explaining his life. Courtesy, grace, kind thought, friendship, gratitude, companions­hip and feeling of trust were all hidden in his words above. Doğan Ergin’s one of the significan­t characteri­stics is his ability to archive documents. Concerning music, he collected a myriad of elements particular­ly notes and also articles, pictures, microfilms, concert brochures, books, letters and original handwritin­gs.

There is another crucial thing: He bought a Grundik tape and got many important musicians to tell their memories in the Istanbul Radio Station (of the state). It was around 1971 and 1972. He also recorded sections from their instrument­s and singings. Some of his friends were present during the records in order to ask questions to the interviewe­es. Kanun players Hüsnü Anıl and Cüneyt Kosal, Kemani Yılmaz Özer, Neyzen Aka Gündüz Kutbay and vocal artist Alâaddin Aday were his assistants during these recordings.

Doğan Ergin had made the first record in January 30, 1971, Saturday with Neyzen Ulvi Erguner at his personal room at the Istanbul Radio Station. I have to mention that, during this recording, the politeness, kindness and calmness of master Ulvi, as well as his interest and courtesy towards the young musicians do stand for a moral today. The other recordings were completed by Doğan Ergin at the radio syndicate room or at the tape monitoring room with the artists who had witnessed the music events of the time. The last one was in June 10, 1972, Wednesday with Carl Singer who was given the name Uzun (tall) Hasan.

 ??  ?? REFİK HAKAN TALU
REFİK HAKAN TALU
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye