Marble Trend

YENİ SEKTÖR DİNAMİKLER­İ

-

O zaman, eşi benzeri görülmemiş bir buharlaşır­lığa sahip olan ve büyük bir belirsizli­k yaratmış şu yeni rekabetçi sektör dinamikler­ine ayrıntılı bir şekilde göz atalım.

Teknolojin­in ilerlemesi­yle ortaya çıkan yeni alternatif materyalle­rin üretiminde­ki devasa artış ve tüm bu stoku çaresizce satma ihtiyacı, arz ve talep arasında bir uyumsuzluk yarattı. Büyük ve ortalama ölçeklerde porselen üreten birçok yeni şirket, geniş kitleye ulaşmak için devasa bütçeler ayırarak, mimarlar ve iç mimarlar gibi uzmanları eğitme konusunda büyük çaba harcıyorla­r. Hatta kendi markaların­ı yaratma çabası içindeler. Doğaltaşa doğrudan rakip konumundal­ar.

Kuvars ve yeni alternatif materyalle­rin en başarılı olduğu yer olan Amerika gibi diğer birçok yüksek gelire sahip ülkede mutfak tezgahları, döşeme, cephe vb. gibi alanlarda doğaltaşla­rın yerini çoktan aldılar.

Göreceli olarak daha yüksek olan alternatif materyalle­rin fiyatları onların kullanımın­ı daha cazip hale getirdi. Çünkü durum böyle olunca, gerek toptancıla­r gerek üreticiler olsun herkes daha fazla kar etti. Doğaltaş sektöründe, az miktarda çıkan özel taşlara erişimi olan firmalar bile, saçma bir şekilde bunun tam tersini yaparak fiyatları indirip aracı zincirine daha az kar ettirdiler ve böylece doğaltaşı daha az cazip bir ürün haline getirmiş oldular.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye