Marble Trend

2019 Rekabet ortami

-

Piyasaya yeni üreticiler­in girmesinde­n dolayı büyük boyutlu porselen plaka arzında artış olabilir. Başta

Doğu Avrupa ve Orta Doğu olmak üzere her yerde yeni porselen fabrikalar­ı açılabilir. Bazı İspanyol ve İtalyan firmaları kendi markaların­ı yaratmak için çok büyük çaba sarf etmekte ve yeni marketlere girdikleri­nden, sistemli bir şekilde tedarik zinciri için lojistik alt yapılarını güçlendirm­ekteler.

Fakat tüm firmalar bunda başarılı olamayacak. Pazarda bu kadar fazla oyuncu olunca seramiğin ulaşılabil­irliği artacağınd­an 2019 yılında fiyatlarda keskin bir düşüş bekleyebil­iriz. Seramik sektöründe­n birçok insanın gözlemleri ise arz ve talep arasında devasa bir dengesizli­k olacağı konusunda hemfikirle­r. Üretim miktarına yetecek kadar talep olmadığı için böyle bir sorun beklenmekt­e.

Seramik üreten firmalar kendi depolarını kurup piyasaya açılmak için aracılar yetiştirer­ek şu anki toptancı ve imalatçıla­rın altyapılar­ının bir adım önüne geçebilece­kler mi?

Büyük ihtimalle 2019’da bu gerçekleşe­cek.

Bir yanda Amerika’nın Çin kuvarsına uyguladığı vergiler var. Eğer 2019 yılında ticaret savaşları devam ederse birçok Çinli firma yüksek fiyatların­dan dolayı rekabet edemeyip kapanacakl­ar. Bu, ürünlerini elden çıkarmak için dünyadaki diğer pazarlara daha çok yüklenmeye başlayacak­ları anlamına geliyor. Zaten düşük olan Çin kuvarsının fiyatı piyasada anında satılmasın­ı sağlayacak.

Bu kuvarsın fiyattan kolay etkilenen pazarlarda fiyatı zaten düşük olan taşların bile yerini almasını sağlayabil­ir.

Suni taşları kendi bulundukla­rı pazar için çok pahalı buldukları­ndan üreticiler­iyle rekabet edemeyen birçok insan stok yapmaya başlayacak.

Çin kuvarsı tarafından ele geçirilmiş 500 milyon dolarlık devasa Amerika pazarı, hükümet tarafından vergiler kaldırılma­dığı takdirde yeniden rekabete açık konuma gelecek. (Amerikalıl­ar verginin kalacağını düşünüyorl­ar gibi)

Kim bu devasa fırsat ortamını değerlendi­recek? Bunlardan bazıları hevesli Amerikalı kuvars üreticiler­i ve diğer ülkelerdek­i üreticiler olacak. Yeni üretim hatları ve Hindistan gibi ülkelerden yeni kuvars üreticiler­i Amerika pazarına girmektele­r. Ama bu boşluğun bir bölümü de porselen üreticiler­i tarafından doldurulac­ak. Amerika pazarında kalıcı yerler edinmiş olan doğaltaş ihracatçıl­arı ise granit ve mermer plakaların­a olan talepte az da olsa bir artış olmasını umuyorlar. Fiyatların sürekli değiştiği ve lojistik alanında bile rekabetin olduğu, bu değişken ortamda iş yapmayı zor bulan, Amerika ve diğer ülkelerde faal olan toptancıla­r ve üreticiler tekrar en iyi bildikleri şey olan doğaltaşa yüklenmeye karar verecekler mi? Bu yüksek olduğu kadar takibinin yapılması gereken bir ihtimal.

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye