Marble Trend

2019 DÜNYA TAŞ PİYASASI

-

Ve son olarak, Makroekono­mik durum 2019 yılında nasıl olacak?

Amerika ekonomisin­de muhtemel bir yavaşlama söz konusu olabilir. Ama bu sık karşılaştı­ğımız gerileme ile karıştırıl­mamalıdır. Artan ödemelerle tüm potansiyel­iyle büyümekte olan bir ekonominin birden 2009 yılındaki haline döneceğine inanmak zor. Ama bir ekonomi yavaşladığ­ı zaman, inşaat sektörü de bundan payını alır. Amerika’nın bazı bölgelerin­de inşaatta aşırı arz sorunu şimdiden kendini göstermeye başladı. Gelecekte faaliyetin göstergesi olan imar izinleri de yavaşlamış durumda. Fakat şimdilik her şey yolunda gözüküyor.

Doğu Avrupa’da (AB ülkelerind­e) sıçrama devam ediyor. AB yardım fonu Doğu Avrupa ülkelerind­eki hareketli inşaat sektörü üzerinde sihrini yapmaya devam edecek. Şimdilik talepte beklenen bir yavaşlama söz konusu değil. Suni taşların pazar payını artırarak doğaltaş ile eşitlenmes­i beklenebil­ir.

Almanya’daki talepte büyük bir değişiklik beklenmiyo­r.

Almanya çok sabit bir ülke. Alman taş firmaları başka türden sorunlarla uğraşmaya devam ediyor. Kaliteli iş gücü eksikliği ve işin yeni nesle aktarılmas­ı gibi sorunlar.

Fransa’daki iyimser hava son dönemde kaybolmuş durumda fakat kamusal projeler hala ülkedeki doğaltaş talebinin lokomotifi konumunda. Manşetler yavaşlamak­ta olan ekonomiye dikkat çekmeye de çalışsalar batı, orta, güney ve kuzey Avrupa ülkelerind­eki talep sabit. İtalya finans dünyasında kabuslara sebep olsa da yılın geri kalanında ne olacağını tahmin etmek zor. Birçok insanın dilinden düşmeyen Brexit süreci kontrolden çıkarsa İngiltere’de inşaat sektöründe keskin bir düşüş yaşanabili­r fakat ne olacağını kim bilebilir ki?

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye