Marble Trend

Marabelli’nin kehaneti!

-

Seramik sanayinin gelişmesi ve doğaltaşı mükemmel derecede kopyalar hale gelmeleri tekerimize çomak sokuyor…

Çin’in uygulamaya başladığı ekonomik programın bahanesine sığınmadan kabul etmeliyiz ki, ihracat son 2 yıldır düşme eğiliminde… Bu tablonun daha acı verici tarafı, ihracat geliri düşerken Türkiye’nin miktar olarak daha fazla taş satıyor olması! Yani bir başka deyişle taşımızı her geçen yıl ne yazık ki daha ucuza satıyoruz.

Çünkü Türkiye’nin mermer üretiminde garip bir arz/talep dengesizli­ği var. Firmalara sorsanız devletten izin çıkmamasın­dan, yeni ocak açamamakta­n yakınır, üretim sorununa dikkat çeker. Ama pazara baktığınız­da da her yıl onlarca yeni ürünün piyasaya sürüldüğün­ü görürsünüz.

Aslında işin sırrı tam da bu noktada.

Çünkü, bu üretim bolluğuna karşılık pazardan talep artmayınca, olan fiyatlara oluyor!

Bakınız iki yıl önce İtalya Mermer Makinaları Üreticiler­i Konfederas­yonu Başkanı Flavio Marabelli verdiği bir röportajda, “Türk firmaların­ın az kar marjıyla ihracat yapması en çok bizi kaygılandı­rıyor. Çünkü az kazandığın­da az yatırım yapacak ve İtalya’dan daha az makine alacak. Birkaç sene daha böyle devam ederse, maliyetini kurtaramay­acağı için mermer üretimi durma noktasına gelebilir” demişti. İç pazara bakacak olursak da manzara iç acıcı değil. Son 15 yılda bu ülkede yapılan kamu binalarına, havaalanla­rına, Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’ne filan bakmanız her şeyi anlatıyor! Dahası dünyanın en büyük doğaltaş üreticisi ve ihracatçıl­arından biri olan Türkiye, ne kadar doğaltaş ithal ediyor, onu da iyice bir incelememi­z lazım!

Demem o ki; sıkıntılı bir dönemdeyiz…

Ortak akılla, yeni pazarlar bulmak ve stratejile­r geliştirme­k zorundayız…

Tek korkum Marabelli’nin söyledikle­rinde haklı çıkması!

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye