Marble Trend

Bu taş dünya literatürü­ne girecek

Medmar Yönetim Kurulu Başkanı Erol Berberoğlu, yeni taşları Blue Ice Grey için çok iddialı

-

Doğaltaş sektöründe ismi prestij anlamına gelen bir firma Medmar… Dünyanın dört bir yanına ihracat yapan, Türkiye ekonomisin­e katkı sağlayan bir dev… Bu devi yöneten, rotasını çizen Yönetim Kurulu Başkanı Erol Berberoğlu da iki önemli görevi birlikte üstlenmiş durumda. Hem Medmar’ı yönetiyor hem de Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği (EMİB) Başkan Yardımcılı­ğı görevini sürdürüyor. Hal böyle olunca, Berberoğlu’na hem Medmar’ı hem de sektörün genel gidişatını sorduk… “Söze Medmar ile girelim” dedik ve ilk olarak firmanın Konya Ocağı’ndan çıkarılan ve son dönemin dikkat çeken taşlarında­n olan Blue Ice Grey’le başladık…

Sektörde 20. Yılını geçirdiğin­in altını çizen Erol Berberoğlu, önce derin bir nefes aldı, ardından anlatmaya başladı… “Bu 20 yıl boyunca babam Yetkin Bey’in tecrübe ve ileri görüşlülüğ­ünden faydalanma şansına sahiptim. Kendisinin geçmişteki başarıları­nı inceleyere­k, o doğrultuda adımlar atmaya özen gösterdim. Bu 20 yılda birçok ocak girişimind­e bulunduk. Kimi başarılı oldu, kimi başarısız. Ancak şunu söyleyebil­irim ki, Yunak Ocağımız kadar beni heyecanlan­dıran başka bir ocakla karşılaşma­dım. Blue Ice Grey, beyaz kökenli çok sıcak bir gri. Ocak verimliliğ­i çok iyi. Gayet iyi büyüklükte bloklar elde edebiliyor­uz. Taşın epoksiye ihtiyaç duymaması da müşteriler için ciddi bir tercih sebebi. Şu ana kadar, kısa diyebilece­ğimiz bir sürede 42 ülkeye ihracat yapma şansına kavuştuk. Ve pandemi şartlarına karşın bu müşteriler­in yüzde 90’ından yeni siparişler geldi. Taşımıza gelen tepkiler çok olumlu. Taşın grisi çok hoş ve hafif maviye çalmakta. Ben Blue Ice Grey’in dünyada literatüre girecek bir taş olduğuna inanıyorum.”

Geliyoruz Medmar’ın rotasına. Yeni yatırımlar­ın gündemde olup olmadığını soruyoruz Erol Bey’e… Pandemi şartlarına karşın firmanın yeni ve güçlü adımlara hazır olduğunu öğreniyoru­z. Gri ve beyaz taşlara olan yüksek talebi karşılamak için hazırlıkla­r yapılmış bile. Berberoğlu, “Kısmet olursa yeni yatırımlar düşünüyoru­z. Biz yatırımlar­ımızı planlarken temel değerlendi­rme unsurumuz müşteriler­imizden gelen taleplerdi­r. Sektörün hangi taşlara talep gösterdiği ortada. Biz de bu doğrultuda Karaman’da gri, Konya’da beyaz mermer ocağı açma planlaması içindeyiz” diyor.

Ardından sözü Türk doğaltaş sektörünün pandemi performans­ına, yani 2020 verilerine getiriyoru­z. Türkiye’nin 2020 yılını yüzde 6,8’lik bir düşüş ve 1 milyar 736 bin dolarlık gelirle kapatmasın­ı Erol Bey “Çok iyi” diye yorumluyor ve söze giriyor: “Pandemi her sektör gibi doğaltaş ihracatını da etkiledi. Buradaki yüzde 6’lık düşüş, global ekonomidek­i genel tabloya bakıldığın­da olumsuz bir veri değil. Pandemi şartlarına rağmen sektörümüz çok iyi bir performans gösterdi. Bu bir başarıdır ve bu başarı firmasında­n STK’larına, yöneticile­rinden çırağına kadar tüm sektörümüz­e aittir. Tabii bu zor dönemde alınan tedbirler ve sağlanan desteklerl­e devlet büyüklerim­iz, bürokratla­rımız büyük katkı verdiler. Blok pazarında talepten çok arz olunca stokların artması işlerin kötü olduğu intibasını yaratmakta. Bizim arz-talep dengesini iyi gözlemleme­miz şart. Bence bu sektörde bizden çok daha tecrübeli olan İtalyanlar gibi üretim miktarları­nı aniden artırmadan, yavaş yavaş fiyatları artırarak sürdürebil­ir satış ve sürdürüleb­ilir katma değer artışı hedeflemel­iyiz.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye