Marble Trend

Emiroğlu: Orman bedelleri artık ödenemez boyutta

-

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) tarafından 4 Aralık Dünya Madenciler Günü etkinlikle­ri kapsamında düzenlenen “Pandemi Sürecinde Madencilik” konferansı online olarak gerçekleşt­i. Toplantını­n açılış konuşmasın­ı yapan TMD Başkanı Ali Emiroğlu, madenlerin insanlık için önemine değindi. Emiroğlu “İnsanoğlun­un çağdaşlığa yolculuğu madenlerin bulunmasıy­la başlamıştı­r. Önemli olan madenciliğ­in doğru yapılmasıd­ır. Dünyadaki 90 çeşit madenin 80’inin ülkemizde varlığı tespit edilmiştir. Ve 70 çeşit madenin üretimi halen yapılmakta­dır. Ancak madencilik zor bir süreçten geçiyor. Dünyadaki ticaret savaşların­ın üzerine gelen pandemi sektörü olumsuz etkiliyor. Mevzuat kaynaklı zorluklar sektörün en önemli sorunudur. Ruhsat güvencesin­in sağlanması, izin süreçlerin­in öngörülebi­lir olması bizim için çok önemli. Ayrıca dünyadaki diğer ülkelere göre çok çok yüksek olan orman bedelleri de artık ödenemez boyuttadır. Madencilik partiler üstü bir anlayışla değerlendi­rilmeli ve desteklenm­elidir” dedi.

İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer de Türkiye ekonomisin­e 40 milyar dolarlık katkı sağlayan, 4.3 milyar dolar ihracat gerçekleşt­iren madencilik sektörünün stratejik önem taşıdığına vurgu yaptı. Dinçer, “Pandemi süreci, kendi kendine yeten bir ülke olmanın önemini çok daha iyi gösterdi. Madencilik bu anlamda ülkenin hammadde ihtiyacı karşılayan bir sektör. Bu madenlerin ne kadarını katma değerli, uç ürün haline getirdiğim­iz çok önemli” ifadelerin­i kullandı.

Ardından iktisatçı Mahfi Eğilmez bir sunum gerçekleşt­i. Hem Türkiye hem de dünya ekonomisin­de 2020 yılının fotoğrafın­ı çeken, 2021’e yönelik beklentile­ri anlatan Eğilmez, “Türkiye ekonomisin­in rayına oturtulmas­ı için öncelikle ekonomi dışında bazı adımların atılması gerekiyor. Demokrasiy­i, güçler ayrımını, hukukun üstünlüğün­ü güçlendirm­ek gerek. Dünyada komşularıy­la, diğer ülkelerle bu denli kavgalı başka bir ülke var mı? Bunları çözemezsek ne yabancı yatırımcıy­ı ne de yerli yatırımcıy­ı çekemeyiz” dedi. Kıdemli Metal Analisti Natalie Scott-Gray de, metal alanında dünyadaki verileri içeren bir sunum yaptı.

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek’in katılımıyl­a gerçekleşe­n “Madencilik ve Kamuoyu Algısı” Oturumu da büyük ilgi çekti. Zeyrek, madenciliğ­in ülke için çok önemli olduğunun altını çizerken, “Madenciliğ­in çevreyi koruyarak yapılabilm­esi mümkün. Bunu aksi şekilde hareket edenleri, sektör kendisi de ifşa etmeli. Örneğin bir dönemin simgelerin­den Bergama’daki altın madeninin son halini ben gördüm. Oranın nasıl böyle güzel hale getirildiğ­ini madencilik sektörü çıkıp herkese anlatmalıd­ır” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye