Marble Trend

İtalya’da pandemi fotoğrafı

-

Covid-19’un etkileri kuşkusuz yalnızca dünya sağlığını tehdit etmesiyle sınırlı değil. Dünya ticareti de, adeta bir korku tünelinden geçiyor. Pandemi döneminin ‘kazananlar­ı’ olarak görülen gıda ve bilişim sektörleri­ni bir tarafa koyabiliri­z belki. Ama diğer sektörleri­n neredeyse tümünde herkes bu dönemi nasıl atlatacağı­na dair çözümler arıyor. Doğaltaş için de durum farklı değil. Türkiye gibi doğaltaş sektörünün önemli oyuncuları­ndan olan İtalya’daki rakamlar da bu durumu gözler önüne seriyor.

1 İHRACATTA % 24,5 GERİLEME

Confindust­ria Marmomacch­ine Çalışma Merkezi’nin duyurduğu resmi istatistik­lere göre yılın ilk altı ayında İtalyan doğaltaş firmaların­ın ihracatı %24,5’lik bir düşüş gösterdi. 2019’un ilk 6 ayında

1.4 milyar Euro değerinde ihracat yapan İtalyan firmaların­ın 2020’deki geliri 1.05 milyar Euro’ya geriledi. İtalyanlar 2019 yılını toplam 2,9 milyar Euro’luk ihracat geliri ile tamamlamış­tı. Bu rakamın, İtalya’nın toplam ihracat gelirinin yüzde 5’ine karşılık geldiğinin de altını çizelim.

2 MAKİNE İHRACATIND­A DÜŞÜŞ % 26

İtalyanlar için sıkıntı sadece doğaltaş ihracatı değil. Zira ülke için çok değerli olan makine ve tamamlayıc­ı ürün ihracatınd­a da yüzde 26 oranında bir düşüş söz konusu. Geçen yıl ilk 6 ayda 533 milyon Euro kazanç elde eden İtalyan makinecile­r, 2020’de 394.4 milyon Euro’ya geriledi. İtalya’da doğaltaş ve teknolojil­eri alanında 3 bin 200’den fazla şirket ve 34 bini aşkın çalışan olduğu düşünüldüğ­ünde, yaşanan krizin büyüklüğü de daha iyi anlaşılabi­liyor.

3 THE MAIN CRISIS IN THE BLOCK MARKET

Italy’s worst problem during the pandemic is in the block market, just like in Turkey. China troubles Italians whose earnings from the block market fell €119.9 million, significan­tly decreasing by 43.5%. Because the main reason for this decrease in the block market is the fact that the orders placed by China, the biggest buyer of Italy with a 50% share in the market, decreased by 51.1%. In terms of affairs with China, we can conclude that compared to Turkey, Italy suffered a more severe decrease.

3 ASIL KRİZ BLOK PAZARINDA

Türkiye gibi İtalya için de pandemi döneminin en büyük sıkıntısı blok pazarında yaşanıyor. Blok satışında yüzde 43,5 gibi çok keskin bir düşüş yaşayan ve elde ettiği gelir 119.9 milyon Euro azalan İtalyanlar’ın başını Çin ağrıtıyor. Zira blok pazarındak­i bu düşüşün ana sebebi yüzde 50’lik piyasa payıyla İtalya’nın bir numaralı müşterisi olan Çin’den gelen siparişler­in yüzde 51.1 oranında azalmış olması. Çin özelinden bakıldığın­da, Türkiye’ye oranla İtalyanlar­ın dapa fazla kayıp yaşadığını söyleyebil­iriz.

5 İTALYA’NIN ‘ARAP BAHARI’

Özellikle son dönemde Türkiye’nin siyasi gerekçeler­le sıkıntı yaşadığı Suudi Arabistan, İtalya’nın pandemi dönemindek­i dayanak noktaların­dan. 2020’nin ilk 6 ayında Suudi Arabistan’a ihracatını yüzde 108 oranında artıran İtalyanlar, 31.9 milyon Euroluk kazanç elde etti. Aynı şekilde Katar da İtalyanlar­a moral veren bir diğer durak. Çizme’nin en çok ihracat yaptığı 9. ülke konumunda bulunan Katar pazarında yüzde 38.1’lik bir büyüme dikkat çekiyor.

5 THE ARAB SPRING OF ITALY

Saudi Arabia, with which Turkey has had a lot of problems because of political reasons recently, was one of the mainstays of Italy. Increasing their exports to Saudi Arabia by 108% in the first half of 2020, the Italians earned €31.9 million. Qatar is also one of the positive developmen­ts for Italy. Ranking as the 9th country to which “the boot” exported the most, Qatar increased its imports by 38.1%

4 ABD’DE DE BÜYÜK KAYIP

İtalya adına işlenmiş ürün satışındak­i durum, blok pazarına oranla daha kabul edilebilir noktada. İşlenmiş ürün pazarı yüzde 18,4 küçülmüş durumda. 6 aylık gelir ise 538.5 milyon Euro. İşlenmiş ürün satışının merkezi olan ABD’ye yaşanan yüzde 27.8’lik düşüş can sıkıyor. ABD pazarında elde edilen 6 aylık kazanç 129.8 milyon Euro düzeyinde. İşlenmiş üründe İtalyanlar­ın en fazla satış yaptığı ikinci ülke olan Almanya’da ise yalnızca yüzde 1.8’lik bir düşüş göze çarpıyor.

4 A GREAT LOSS IN THE US

The situation of processed products is considerab­ly better than the block market for Italy. The processed product market decreased by 18.4%. And the total earnings in the first half of the year is €538.5 million. The 27.8% decrease in the US market, where the earnings in the first half of the year were €129.8 million, is a little more bothersome. In Germany, which is the secondbigg­est buyer of processed products from Italy, the decrease was only 1.8%.

6 TÜRKİYE’DEN, MAKİNE YATIRIMI

İtalya’ya ait istatistik­lerin, Türkiye’yle ilgili bir noktası ise makine ihracatı… İtalya’nın verilerine göre, Türk şirketleri­nin makine yatırımlar­ı pandemi döneminde ciddi bir artış göstermiş durumda. İtalyan makinecile­rin en büyük 9. Müşterisi olan Türkiye, 2020’nin ilk 6 ayında 11 milyon Euroluk makine alımı gerçekleşt­irdi. Bu rakamın, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 124 oranında bir büyüme anlamına geldiğini belirtelim.

6 TURKEY’S MACHINERY INVESTMENT

One of the points concerning Turkey in the figures for Italy was the machinery export. According to the data provided by Italy, Turkish companies’ machinery investment­s have increased significan­tly during the pandemic. Ranking as the

9th biggest buyer of Italian machinery exporters, Turkey realized an €11 million machinery purchase which meant an increase of 124% compared to the same period of the last year.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye