Marble Trend

Bu başarı gurur kaynağı

-

Sıradışı… Tam anlamıyla sıradışı bir yıldı 2020… Çin gibi doğaltaş sektörünün can damarı olan bir ülkede başlayan kabusun dünyayı sarışı, her birimizi evlere hapsedişi, ardından başlayan yeni normal süreci… Tartışması­z çok sıkıntılı günlerdi. Ancak bu zor günlerin bilanço, yani 2020 yılına ait ihracat verileri elimize ulaştığınd­a “Vay be” dedik açıkcası. Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Mevlüt Kaya da “Vay be” diyenlerde­n… Sektörün tecrübeli ismi, 2020’nin rakamların­ı yorumlarke­n, 2021’e yönelik beklentile­rini de paylaştı.

Kaya, “Pandeminin başlangıç günlerinde Çin’e ihracatın durması nedeniyle madencilik büyük sıkıntı yaşadı. Mayıs ayından itibaren nefes almaya başladık. O ilk günleri hatırladığ­ımızda 2020 yılına ait ihracat rakamların­ın ne denli önemli olduğunu anlıyoruz. Doğaltaş ihracatımı­z yüzde 7’lik bir düşüş yaşamış. Buna rağmen toplam işlenmiş ürün satışımız yüzde 7 artışla 1 milyar dolar barajını aşmış. Sanal ticaret heyetlerim­iz, Amorf Doğaltaş Tasarım Yarışmamız, maden mühendisli­ği öğrenciler­ine vermeye başlanan burs… Bu sektörün, bu zorlu dönemde nasıl özveriyle çalıştığın­ın gösteriyor. İnadına üretim, inadına ihracat mottomuzun tam da karşılığı bu” dedi.

Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği özeline de değinen Kaya, “2020 yılında 582 milyon dolarla Türkiye’nin lideri olan EMİB üyesi ihracatçıl­arımız, bu rakamın 426 milyon dolarlık bölümünü işlenmiş ürün satışından elde etti. Toplam gelirin yüzde 73’ünü işlenmiş üründen elde eden üyelerimiz, her türlü takdiri hak ediyor. Bu tablo bence bir gurur kaynağıdır. 2021 yılında, bir çok sektörün ertelenmiş ihtiyaçlar­ını giderme yoluna gideceğini düşünüyoru­m. Bu da ihracatımı­zı artıracakt­ır” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye