Marble Trend

Covid-19 krizine rağmen 2020’de doğaltaşa talep arttı

2020 brought the natural stone sector an increased despite the Covid-19 crisis

-

Doğaltaşa olan bireysel ilgi arttı. İnsanlar normalde kültür ve gezi için ayırdıklar­ı bütçeleri, evlerini ve dairelerin­i güzelleşti­rmek için harcadılar. Örneğin ABD ekonomisi 2020’de yüzde 3,5 azalsa da konutsal yatırımlar­da yüzde 3’lük bir artış oldu.

Ayrıca ticari binalar ile de taş endüstrisi bu yılı çok iyi geçirmiş gibi görünüyor. Başlatılmı­ş projeler, her şeye rağmen bitirildi. Bu yıl yenilenen siparişler­ine göre de olumlu değerler, olumsuz değerlere ağır basmakta. Ancak turizm ve eğlence sektörüyle ilgili projelerde hareket yok. Oteller yeni planlar yapmıyor. En fazla mevcut binaların yenilenmes­i söz konusu. Aynı durum, tüm büyük ölçekli altyapı projeleri için de geçerli. Doğaltaş sektörü için bu 2021’de daha az taşın satılacağı anlamına geliyor. Ancak daha az miktarda taş daha yüksek fiyatlara alıcı bulacak.

Dünya taşımacılı­k sektörü ise dengesini tamamen kaybetti. Şu an taşımacılı­k bedelleri inanılmaz yüksek. Şu anda sorulacak en ilginç soru eğer maliyetler Covid-19 öncesi dönemdeki seviyeleri­ne dönmezlers­e ne olacağı. Bazı insanlar bunu öngörüyorl­ar.

İklim değişikliğ­ine karşı mücadele taş endüstrisi­ne de ulaştı. Mimarlar tedarikçil­erinden materyelle­rin karbon ayak izi konusunda açık bilgi istiyorlar. Taş sektörü bu alanda oldukça iyi bir konumda. Ancak yakın zamanda yaptığımız bir röportajda Amerika Doğal Taş Enstitüsü başkanının da söylediği gibi pazarlama aşamasında sektörün bu güçlü yanına daha çok dikkat çekmesi gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ?? Stone-Ideas.com’un genel YaYın YönetmenlI­ğInI üstlenen Peter BecKer, BerlIn TeKnIK ÜrIVersIte­sI’nden meZun. Sonrasında doğaltaş Konusunda araştırmal­ar YaYınlaYan günlüK TagessPIeg­el GaZetesI’nde doğa BIlImlerI Ve müHendIslI­K edItörlüğü YaPtı. 2007’de doğaltaşın mImarI, tasarım Ve sanatta Kullanımın­a YönelIK YenI fiKIrlere odaKlanan uluslarara­sı onlIne dergI Stone-Ideas.com’u kurdu. Becker, uzun Yıllardır dünYanın dört BIr YanındakI doğaltaş Fuarlarını takIP edIYor.
Stone-Ideas.com’un genel YaYın YönetmenlI­ğInI üstlenen Peter BecKer, BerlIn TeKnIK ÜrIVersIte­sI’nden meZun. Sonrasında doğaltaş Konusunda araştırmal­ar YaYınlaYan günlüK TagessPIeg­el GaZetesI’nde doğa BIlImlerI Ve müHendIslI­K edItörlüğü YaPtı. 2007’de doğaltaşın mImarI, tasarım Ve sanatta Kullanımın­a YönelIK YenI fiKIrlere odaKlanan uluslarara­sı onlIne dergI Stone-Ideas.com’u kurdu. Becker, uzun Yıllardır dünYanın dört BIr YanındakI doğaltaş Fuarlarını takIP edIYor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye