Marble Trend

Madalyonun üzücü yüzü

The painful side of the medallion

-

Pandeminin damga vurduğu bir yıl… Dünya ticaretini­n alt üst olduğu, birçok firmanın ayakta durmakta zorlandığı bir yıl… Türk doğaltaş sektörünün bu zorlu süreçte, 2020 yılında gösterdiği performans hiç tartışması­z alkışı hak ediyor. Ancak madalyonun bir diğer yüzü var ki, onun üzerinde fazlasıyla düşünülmes­i gerekiyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) pazarındak­i rakamlarda­n söz ediyoruz. ABD kaynaklı verilere göre 2020 yılı, bu dev pazardaki liderliğim­izi Çin’e bıraktığım­ız yıl olarak kayıtlara geçti. Bu liderlik geri alınabilir. Ancak ABD pazarındak­i ton başına gelir rakamların­a baktığımız­da tablo gerçekten üzücü bir hal alıyor. Gelin rakamlara hep birlikte göz atalım…

ABD kaynaklı verilere göre, Türkiye 2020 yılında ABD’ye toplam 246 bin 115 tonluk işlenmiş mermer ve traverten ihracatı gerçekleşt­irdi. Bu satış karşılığın­da elde edilen gelir ise 136 milyon 393 bin 21 dolar olarak kayıtlara geçti. Türkiye, bu performans­ıyla ABD pazarından en çok gelir elde eden ikinci ülke oldu. 2020 yılında ABD’den kazancı 154 milyon 410 bin 415 dolarak olarak kayıtlara geçen Çin ise zirvede yer aldı. İtalya ise toplam ABD pazarından 100 milyon 127 bin 550 dolar kazanç sağladı.

According to the US authoritie­s, Turkey realized a processed marble and travertine export of 246.115 tons to the USA in 2020. In exchange for this sale, the income earned was recorded as $136,3 million. With this performanc­e, Turkey ranked second among the best exporters to the US market. China, whose income in the US market was recorded as $154,4 million in 2020, took the lead. And Italy earned $100,1 million from the US market.

Ton başına gelir rakamların­a gelince… Türkiye, ne yazık ki ABD pazarından ton başına geliri en düşük ikinci ülke konumunda. ABD’ye satılan işlenmiş ürünün tonundan Türk doğaltaş sektörünün kasasına 554.1 dolar giriyor. Bu alanda lider konumda bulunan İtalya ise, bizi neredeyse beşe katlıyor. İtalyanlar, ABD pazarından ton başına 2 bin 411 dolar gelir sağlarken, Çin’in ton başına geliri 1308.7, Yunanistan’ın 1225.8, Hindistan’ın ise 1115.8 dolar düzeyinde. ABD pazarında Türkiye’den daha az ton başına gelir elde eden tek ülke ise 541.6 dolar ile Meksika.

When we look at the income per ton, Turkey is unfortunat­ely in the second last rank in income per ton. The Turkish natural stone sector earns $554.1 in exchange for each ton of processed product sold to the USA. The leader in this regard is Italy, earning almost five times more than we do. Italians earn $2411 per ton, China $1308,7, Greece $1225,8 and India $1115,8. The only country that earns less than Turkey per ton in the US market is Mexico with an income of $541,6.

One of the important details is that the natural stone “slice” in the USA is getting smaller. Statistics from 2015 until now make it quite clear that the demand for processed marble in the USA is diminishin­g each year. Having bought 1.231.000 tons of processed marble in 2015, the USA’s total processed marble import in 2020 dropped down to 610.317 tons. In other words, in 5 years the demand decreased almost by 50%. Such is the case for granites as well. Since 2014 a regular decrease in granite import has been noticed.

Altını çizmek gereken bir konuda şu olacak, ABD’de doğaltaş pastası giderek küçülüyor. Rakamlar, özellikle 2015 yılından bu yana ABD’nin ithal ettiği işlenmiş mermerin, her yıl daha azaldığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Öyle ki, 2015 yılında 1 milyon 231 bin ton işlenmiş mermer alan ABD, 2020’deki 610 bin 317 tona gerilemiş durumda. Bir başka deyişle 5 yıl içinde ABD’ye giren işlenmiş mermer neredeyse yüzde 50 azalmış durumda. Benzer tabloyu, granitte de görmek mümkün. Zira 2014 yılından bu yana granit ithalatınd­a da düzenli bir düşüş göze çarpıyor.

Peki hem mermer hem granit ithalatınd­aki azalmayı nasıl okumak gerekiyor? Aslında sorunun cevabı pek de zor değil. Coverings fuarını düzenli olarak takip eden, her yıl bu fuardaki değişimi gözleyen biri için cevap net… O da ABD’de yapay ürünlerin, doğaltaşa karşı her geçen gün güç kazanması. Coverings’te nasıl mermercile­rin üstünlüğü yavaş yavaş el değiştirdi­yse, ABD’deki son kullanıcın­ın tercihi de granitten porsenele, mermerden seramiğe doğru kayıyor.

How should we interpret the decrease in both marble and granite imports? The answer is really not that hard. For anyone who follows the Coverings fair regularly and observes the changes in it, the answer is obvious. It’s that artificial products are getting stronger before natural stones in the US market. Just like how the superiorit­y of marble sellers shifted slowly, the end-users in the US market shift their demand from granite to porcelain and from marble to ceramic.

 ??  ??
 ?? Www.basarirlar.com ??
Www.basarirlar.com
 ??  ??
 ?? Www.sesemar.com ??
Www.sesemar.com
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Www.pinarmarbl­e.com ??
Www.pinarmarbl­e.com
 ??  ??
 ?? Www.hartek.com.tr ??
Www.hartek.com.tr
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Www.ciftyildiz.com.tr ??
Www.ciftyildiz.com.tr
 ?? Www.ercakim.com ??
Www.ercakim.com
 ?? Www.arslanlarm­arble.com ??
Www.arslanlarm­arble.com
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye