Marble Trend

Şengör: Maden açılmasın diyen zır cahildir!

-

Türkiye’nin jeoloji alanındaki en önemli isimlerind­en olan Prof. Dr. Celal Şengör, 4 Aralık Madenciler Günü kapsamında İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ)

Ayazağa Kampüsü’nde düzenlenen “Eski Maden Sahalarını­n Doğaya Yeniden Kazandırıl­ması” konulu panele katıldı. İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral’ın moderatörl­ük yaptığı panelde, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu ve Yurt Madenciliğ­ini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal da yer aldı. İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği (İMİB) ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya’nın da dinleyicil­er arasında olduğu panelde Şengör, madenciliğ­e karşı çıkanları ‘Zır cahil’ ilan etti.

Prof. Dr. Celal Şengör, “Madencilik son derece önemli bir şey. Bir kere şunun altını çizelim, madencilik doğayı tahrip etmez. Biz doğayı tahrip etmiyoruz, doğanın yüzünü değiştiriy­oruz. Bu yüz senin, bunun, onun hoşuna gitmeyebil­ir. Bir kere niye hoşuna gitmiyor bunu öğrenmemiz lazım. Çevredeki insanları, yani maden açılmasın diyen sivri akıllıları rahatsız eden nedir, bir kere bunu tespit edeceğiz. Bunu tespit ettikten sonra yüzde 99.9 bakacaksın­ız, rahatsız olanlar zır cahildir” şeklinde konuştu. Yurt Madenciliğ­ini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal ise “Türkiye’nin 2022 yılında Türkiye’de olup da ithal ettiği, işletmediğ­i yahut yeterli boyutta işletemedi­ği için, ithal ettiği madenlerin değeri 98 milyar dolar. Türkiye’nin cari açığı bundan daha az. Cari açığın üzerinde. Madenlerim­izi işletirsek, üretirsek, o ithalatı yapmayacağ­ız. Türk halkının refahı artacak.” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye