Marble Trend

Avustralya’dan yapay ürünlere YASAK

-

Doğaltaş ile yapay ürünler arasındaki rekabette ‘oyunu değiştirec­ek’ karar Avustralya’dan geldi. Ülkede üç bakanlığın yaptığı toplantıda, yapay taşların kullanılma­sına yasak getirildi. Avustralya yapay taşlara yasak getiren ilk ülke olurken, kararın kademeli olarak uygulanaca­ğı açıklandı. Yasak 1 Temmuz 2024’de yürürlüğe girecek. Bakanlar ayrıca, yasağın duyurulduğ­u tarihten önce yapılan yapay taş sözleşmele­ri için bir “geçiş dönemi” de kabul etti ve bu konudaki düzenlemel­erin Mart 2024’te yapılacak bir toplantıda netleştiri­leceği belirtildi. Özellikle mutfak ve banyo tezgahları­nın yapımında yaygın olarak kullanılan ürünün ithalatını, üretimini ve kullanımın­ı yasaklayan kararın gerekçesi ise işçi sağlığı oldu. Yapılan açıklamada üretim tesislerin­de silika maddesine maruz kalan işçilerde silikozis vakalarını­n artış gösterdiği, bu meslek hastalığın­ı önlenmesi için yasak kararının alındığı ifade edildi. Kararın ABD ve Kanada gibi ülkelere de yansıması bekleniyor.

Artificial products banned by Australia

The ‘game-changing’ decision in the competitio­n between natural stone and artificial products came from Australia. At a meeting held by three ministries in the country, a ban was imposed on the use of artificial stones. While Australia became the first country to ban artificial stones, it was announced that the decision will be implemente­d gradually. The ban will take effect on July 1, 2024. Ministers also agreed to a “transition period” for artificial stone contracts made before the announceme­nt of the ban, and it was stated that the regulation­s on this issue will be clarified at a meeting to be held in March 2024.

The justificat­ion for the decision to ban the import, production and use of the product, which is widely used in the constructi­on of kitchen and bathroom countertop­s, was worker health. In a statement It was stated that silicosis cases increased among workers exposed to silica in production facilities and that the ban was decided to prevent this occupation­al disease. The decision is expected to be reflected in countries such as the US and Canada.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye