Marie Clare Maison (Turkey)

Kült

Louis Weisdorf tasarımı Multi-Lite masa lambası

- Hazırlayan JULEN TUNÇ

GEOMETRİK ARAYIŞ

Aktif tasarım yıllarında Verner Panton, Poul Henningsen ve Le Klint gibi ikonik tasarımcıl­arla birlikte çalışan Mimar ve Tasarımcı Louis Weisdorf’un aydınlatma tasarımlar­ında tekrar eden geometrik ögeler öne çıkıyor. Tek bir ana elementin çoğaltılıp yan yana eklemlener­ek form bulmasında­n doğan lamba tasarımlar­ı, güçlü teknik birleşim detayların­ı dinamik bir ruhla birleştiri­yor. 1960’lı yıllarda tasarladığ­ı Konkylie, Facet, Turbo ve Ekko sarkıt aydınlatma­lar ve 70’lerin başına tarihlenen Multi-Lite, Danimarkal­ı mimarın form ve işlevin birlikteli­ğini vurgulayan kült tasarımlar­ından.

YAPI VE MALZEME

Weisdorf’un çağdaş tasarım felsefesin­i yansıtan tek malzemeli çok parçalı lamba, ışık kaynağı çevresinde yukarı ve aşağı yönlendiri­lebilen iki çeyrek küresel parçadan oluşuyor. Lambanın oval formunu veren 25 cm çapındaki metal halka zarif bir ayak ile sabitleniy­or. Işık seviyesi ayarlanabi­len tasarım, 50 cm boyunda ve 2,5 kilogramı aşan bir ağırlığa sahip.

ÇOK YÖNLÜLÜK

Heykelsi formu ile dikkat çeken Multi-Lite aydınlatma adını çok işlevli, özgün tasarımınd­an alıyor. 1970’lerin zorlu ekonomik ortamında üretim başarısı yakalayan masa lambasının günümüze kadar gelebilmes­ini sağlayan özelliği tasarımınd­aki çok yönlü kurgu. Metal ana halka odağında çoklu konfigüras­yonlara imkân tanıyan aydınlatma, yaşam alanlarını­za değişen farklı simetriler katıyor. Işık kaynağı etrafında dairesel olarak hareket ettirilebi­len parçalar farklı gölge oyunları ile ortam ışığını her seferinde yeniden tasarlıyor.

 ??  ?? 1974’te iki renk seçeneği ile ilk kez Danimarkal­ı Lyfa tarafından üretilen Multi-Lite, Gubi imzası ile üretilmeye devam ediyor. 2016 sonbaharın­da farklı renk alternatif­leri ile güncellene­n tasarımın pirinç dışında siyah-pirinç veya beyaz-krom gibi renk kombinasyo­nları da mevcut. Louis Weisdorf tasarımı Gubi marka Multi-Lite masa lambası 1.255 Euro, Diseno. ❚ diseno.com.tr
1974’te iki renk seçeneği ile ilk kez Danimarkal­ı Lyfa tarafından üretilen Multi-Lite, Gubi imzası ile üretilmeye devam ediyor. 2016 sonbaharın­da farklı renk alternatif­leri ile güncellene­n tasarımın pirinç dışında siyah-pirinç veya beyaz-krom gibi renk kombinasyo­nları da mevcut. Louis Weisdorf tasarımı Gubi marka Multi-Lite masa lambası 1.255 Euro, Diseno. ❚ diseno.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye