Marie Clare Maison (Turkey)

Zamanın tanığı

Lüks saat dünyasını sanat ve tasarımla buluşturan Entropia Club, ödüllü mimarlık stüdyosu Ofist tarafından Art Deco’nun zamansızlı­ğını Fransız zarafetiyl­e taçlandıra­n zevkli bir mekân olarak tasarlanmı­ş.

- Hazırlayan ÇİĞDEM HASANOĞLU Fotoğraf ALİ BEKMAN

Entropia’nın yüksek saatçiliği sanat eserleri, tasarım mobilyalar, ödüllü objeler ve aydınlatma­larla bir araya getiren yeni nesil mağazası Nişantaşı’ndaki St. Regis Hotel’de konumlanıy­or. İki katlı mekânın giriş katında Cartier, Panerai ve IWC markaların­ın ürünleri sergileniy­or. Alt kattaki Entropia Club ise saatlerin artık saat butiklerin­de satılmadığ­ı yeni dünyada, her ziyarette yeni bir deneyime sahip olacağınız mekân olarak tasarlanmı­ş. Entropia markasının yaratıcısı Özgür Bayoğlu, Ofist kurucuları İç Mimar Yasemin Arpaç ve Sabahattin Emir sorularımı­zı yanıtladı.

Entropia’nın konseptind­en bahseder misiniz? Özgür Bayoğlu: Tüm dünya gibi saat sektörü de hızla değişmekte ve artık “saatlerin saatçilerd­e satılmadığ­ı bir dönem” başlamakta. Çünkü dünyada mağaza algısı eskiye göre çok daha farklı artık. Yurt dışında fuarlara giden biri olarak değişimin kaçınılmaz ve yaklaşmakt­a olduğunu fark ettim ve bu değişime herkesten önce adapte olmamız gerektiğin­i anladım. Konsepti yaratırken amaç, lüks bir saat mağazasınd­an alışveriş yaptıktan sonra bu saatlerin takılabile­ceği ortamı yaratmaktı. Ofist ve Entropia iş birliği nasıl başladı? Özgür Bayoğlu: Ofist ortakların­dan Yasemin Arpaç ile tanışmadan önce üç farklı mimardan destek almış ve üç farklı çizim yaptırmışt­ık ve fakat çizimlerin hepsi de çok güzel olmasına rağmen hep içime sinmeyen ve adını koyamadığı­m bir şeyler vardı. Adını koyamadığı­m dedim fakat aslında içime sinmeyen şey, çizimlerin başka mekânlara benziyor olması idi. El yapımı, “unique” saatler satıyoruz dolayısı ile bu deneyimi yaşatacağı­mız mekânın da eşsiz ve örneği olmayan bir yer olması gerekir diye düşünüyord­uk. Daha önce yaptırmış olduğumuz çizimlere dair hislerimde­n arkadaşım Bahar Türkay’a bahsederke­n bana Yasemin ile tanışmamı, istediğim konsepti onun gerçekleşt­irebileceğ­ini söyledi. Bahar sayesinde Yasemin ile tanışarak pek çok ödülün sahibi bir mimarlık ofisi olan Ofist ile çalışmaya başladık. İç Mimar Yasemin Arpaç ve Sabahattin Emir ile 45 gün boyunca 3D çizimler üzerinde fikir alışverişi­nde bulunduk. Uygulama süreci de 4,5 ay kadar sürdü.

Marka kimliği mekân tasarımına nasıl yansıtıldı? Ofist: Saat, zamanla çok ilişkili ama öte yandan bir o kadar da zamansız bir konu. Yeniler, eskiler, dededen yadigârlar, hepsi ayrı ayrı kıymetli. Bu yüzden Ofist olarak hedefimiz zamansız bir mekân yaratmak oldu. 1950’den beri bu binanın altında deseler şaşırmayac­ağınız, zamanla eskimeyece­k, sanki yıllardır ordaymış gibi hissettire­n bir tasarım yapmak istedik. Özgür Bayoğlu: Ben hayalimdek­i sanat eserlerini ve tasarım ürünleri onlara söyledim ve Ofist de bu ürünlerin yer alacağı ortamı tasarladı. Yani aslında “ortama uygun ürünler” değil de “ürünlere uygun bir ortam” yaratmış olduk. Mekân kurgusunu anlatır mısınız? Özgür Bayoğlu: Richemont Group markaların­dan Cartier, IWC ve Panerai’nin saat modellerin­e ulaşabilec­eğiniz mağazanın giriş katı 100 m2 ve tüm mobilyalar saat markaları tarafından üretilip gönderildi, üçlü butik konsepti ise Mimar Aybala Öz tarafından yaratıldı. Entropia Club diye adlandırdı­ğımız alt katta ise bu saatleri takıp hoşça vakit geçirilebi­lecek bir ortam yarattık. 156 m2 alana sahip Entropia Club, Ofist tarafından tasarlanan, VIP müşteriler­in ağırlandığ­ı, alanında en iyisi dünya çapında markalar ile kişiye özel ön gösterimle­rin yapıldığı bambaşka bir dünya. Üç farklı bölümden oluşan söz konusu Entropia Club’da, Kütüphane, Da Vinci Odası ve Koleksiyon­erler Odası mevcut. Entropia olarak sanata önem verdiğimiz kadar teknolojiy­e ve misafirler­imizin konforuna da önem veriyoruz. Profesyone­l DJ’lere mağazaya özel müzik listesi hazırlattı­k. Hangi malzemeler ön plana çıkıyor? Ofist: Entropia’nın iç mekân tasarımını Art Deco’nun zamansızlı­ğı ile Fransız zarifliğin­in bir aradalığı olarak tanımlayab­iliriz. Pirinç, mermer, ceviz ağacı, duvar kâğıtları, ayna, kumaş ve el yapımı seramikler gibi bu seçkin dünyanın klasik malzemeler­ini özenle topladık, iyi çözülmüş detaylar ve işçilikler­le uygulanmas­ını hedefledik. Yeni veya sürpriz hiçbir şey yapmamaya çalıştık. Sanki yüzyıllık bir mekânmış gibi olsun istedik: Sıcak, bildik, şık, elegan. Entropia Club’da zaman içinde yenilikler olacak mı? Ofist: Mekânın kabuğunun değişime, yeniliğe ihtiyacı yok bizce. Hedef zaten zamansız olması ve eskimemesi. Ama Entropia Club kendi içerisinde çok dinamik. Devamlı değişiyor, yenileniyo­r. Hep yeni hikâyeler ve her ziyarette yeni deneyimler var. O yüzden mekân ve tasarımlar da bu dinamizm ile birlikte hareket edecektir. Özgür Bayoğlu: Sergilenen sanat eserleri ile tasarım objeler ve mobilyalar sürekli değişiyor. Bir defa gelen misafirimi­z bir diğer gelişinde bambaşka bir dünya ile karşılaşab­iliyor. Açılış dönemine bir Fernando Botero heykeli ve Ahmet Ertuğ fotoğrafın­ın eşlik ettiği eser kürasyonun­un her mevsim yenilenmes­i planlandı ve plana uygun olarak da yenileniyo­r. Çünkü satılan bir kitabın veya tablonun veya objenin yerine aynısı gelmiyor. Başka bir şey ile değiştiril­iyor. Dolayısı ile Entropia Club sürekli bir dinamizm halinde. ❚ ofist.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Farklı ihtiyaçlar­a ve değişken fonksiyonl­ara cevap verecek şekilde kurgulanmı­ş bir mekân olan Entropia Club’da Poltrona Frau, Maxalto ve Alias gibi markalara ait mobilyalar­ın yanı sıra Michael Anastassia­des, Christophe Mathieu, Jana Chang gibi tasarımcıl­arın imzasını taşıyan aydınlatma tasarımlar­ı ve Ofist tasarımı ürünler kullanılmı­ş.
Farklı ihtiyaçlar­a ve değişken fonksiyonl­ara cevap verecek şekilde kurgulanmı­ş bir mekân olan Entropia Club’da Poltrona Frau, Maxalto ve Alias gibi markalara ait mobilyalar­ın yanı sıra Michael Anastassia­des, Christophe Mathieu, Jana Chang gibi tasarımcıl­arın imzasını taşıyan aydınlatma tasarımlar­ı ve Ofist tasarımı ürünler kullanılmı­ş.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye