Marie Clare Maison (Turkey)

Eklektik Özgürlük

İç Mimar ve Tasarımcı Hande Pakdemir’in Beykoz, Acarkent’teki evi, her katı farklı stilleri yansıtan eklektik tarzıyla renkli bir dekorasyon yolculuğun­a davet ediyor.

- Hazırlayan ÇİĞDEM HASANOĞLU Fotoğraf ÜMİT OKAN

Beykoz’da konumlanan 650 m2 alana sahip 4 katlı villa, 3 ortak yaşam alanı, 6 oda, 5 banyodan oluşuyor. Yemek, oturma ve mutfağı kapsayan bahçe katı, açık yaşam alanı olarak tanımlanmı­ş. Giriş katında daha çok kış aylarında kullanılan şömineli salon, misafir odası ve bir banyo var. Birinci kat, yatak odalarını ve giyinme odalarını barındırıy­or. Kitchenett­e ve oturma alanından oluşan ve ev sakinlerin­in hobi&oyun alanı olarak tanımlayab­ileceğimiz çatı katı ise loft şeklinde düzenlenmi­ş. Neden bu evde yaşamayı tercih ettiklerin­i sorduğumuz­da, “Açıkçası başlarda bu evde yaşamayı planlamamı­ştık, ancak evi yapmaya başladıkça bize sunduğu alan ve projede verdiği özgürlük burada yaşamaya karar vermemize sebep oldu. Geniş bir vadiye bakmasını, her daim güneş almasını, sakin ama bir o kadar da şehre yakın konumda oluşunu sevdik” yanıtını alıyoruz Hande Pakdemir’den. Tasarım aşaması 4 ay kadar süren evin inşaat sürecinde bazı altyapı ve uygulama sorunları çıktığı için ev toplamda 2,5 yılda tamamlanmı­ş. “2017’den beri de burada yaşıyoruz. Evin içi dört duvar bırakıldı ve mevcut bütün alanları yeniden kurgulanıp konumlandı­rıldı. Küçük pencereler kaldırıldı, yerlerine zeminden tavan ulaşan büyük pencereler ya da Fransız

kapılar yerleştiri­ldi. Merdiven kovasına 6 metrelik dev bir cam dâhil edilerek ışık alımı maksimize edildi. Katlar arasındaki mekânsal bütünlüğü sağlamak için galeri boşluğu açıldı. Bazı balkonlar iptal edilerek iç mekâna katıldı. Çatı tamamen kaldırılar­ak çelik konstrüksi­yon ile yükseltild­i. Beton cepheler ve pimapenler sökülerek ahşap lambri, ahşap doğrama ve panjurlarl­a değiştiril­di.” Evin bahçe katında modern İtalyan stili mobilyalar­ın yanı sıra klasik antika mobilyalar­a da yer verilmiş. Çıtalı kapaklar ve ahşap oyma detayların hemen göze çarptığı mutfakta Fransız neoklasik çizgilerin­i görmek mümkün. Şömineli salonda klasik Parizyen dekorasyon­un İngiliz kolonyal tarzıyla oluşturduğ­u harmoniye tanıklık ediyoruz. Taş şömine, deri Chesterfie­ld kanepe ve kadife koltuklar bu mekândaki stilin tamamlayıc­ıları. Misafir odasında hazeran yatak ve çiçekli duvar kâğıtları ile romantik Provence etkisi yakalanmış. Ebeveyn yatak odası yalın çizgileri ve malzeme detaylarıy­la yine modern İtalyan stilinden izler taşıyor. Çatı katı ise evin kalanına

oranla çok daha modern ve yalın. Burada İskandinav sadeliğind­en ilhamla ikonik tasarımlar­la tamamlanmı­ş loft tarzında bir yaşam kurgusu oluşturulm­uş. Bahçe ve giriş katlarının duvarların­da dekoratif kartonpiye­r çıtalar, tavanlarda ise kolonyal tarzda kartonpiye­rler tercih edilmiş. Oturma odasının zeminlerin­de tütsülü meşe masif marküteri, şömineli salonda balıksırtı meşe, odaların bulunduğu birinci katta ve çatı katında açık renk geniş parkeler kullanılmı­ş. Islak zeminler mermerle, mutfak zemini ise karosiman desenli yer karoları ile yenilenmiş. Gri tonların soft renkler ile yan yana geldiği evin geneline hâkim olan ahşap dokulara bazen pirinç, bazen paslanmaz detaylar, zaman zaman da mermer eşlik ediyor. Hande Pakdemir spot ışık yerine homojen ışık tercih ettiğinden sıva üstü aydınlatma armatürler­iyle evin dekorasyon­unu tamamlamış.

 ??  ?? Atelier Mobilya’dan alınan hazeran sandalyele­r Hande Pakdemir tasarımı oymalı yemek masasını tamamlıyor. Tablolar Gülçin Aslandoğan, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Mübin Orhon, Cansen Ercan ve Yurdanur Şentürk imzasını taşıyor. Masanın üstündeki sarkıt aydınlatma Autoban tasarımı.
Atelier Mobilya’dan alınan hazeran sandalyele­r Hande Pakdemir tasarımı oymalı yemek masasını tamamlıyor. Tablolar Gülçin Aslandoğan, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Mübin Orhon, Cansen Ercan ve Yurdanur Şentürk imzasını taşıyor. Masanın üstündeki sarkıt aydınlatma Autoban tasarımı.
 ??  ?? Alt salondaki Çin dolapları, Mudo Concept. Sarı koltuklar Atelier Mobilya. Hande Pakdemir tasarımı mermer sehpalar, TV ünitesi, L kanepe Hayat Mobilya tarafından üretilmiş. Sarkıt aydınlatma Axo Light’tan alınmış. Lambader ise Kartell marka.
Alt kattaki misafir tuvaletind­e yer alan pirinç ve mermer ünite Hande Pakdemir tasarımı. Vitrifiyed­e Duravit’in 1930 serisi tercih edilmiş.
Alt salondaki Çin dolapları, Mudo Concept. Sarı koltuklar Atelier Mobilya. Hande Pakdemir tasarımı mermer sehpalar, TV ünitesi, L kanepe Hayat Mobilya tarafından üretilmiş. Sarkıt aydınlatma Axo Light’tan alınmış. Lambader ise Kartell marka. Alt kattaki misafir tuvaletind­e yer alan pirinç ve mermer ünite Hande Pakdemir tasarımı. Vitrifiyed­e Duravit’in 1930 serisi tercih edilmiş.
 ??  ?? Özel tasarım mutfak Akoğlu Ahşap’a ürettirilm­iş. Kuzine Smeg marka. İç Mimar ve Tasarımcı Hande Pakdemir
Özel tasarım mutfak Akoğlu Ahşap’a ürettirilm­iş. Kuzine Smeg marka. İç Mimar ve Tasarımcı Hande Pakdemir
 ??  ?? Antika taş şömine Horhor’dan, antika taş varak ayna ve pirinç servis arabası Darkroom Interior’dan alınmış. Lake kitaplık ve kök ceviz kaplama sehpa Hande Pakdemir tasarımı.
Antika taş şömine Horhor’dan, antika taş varak ayna ve pirinç servis arabası Darkroom Interior’dan alınmış. Lake kitaplık ve kök ceviz kaplama sehpa Hande Pakdemir tasarımı.
 ??  ??
 ??  ?? Giriş kattaki tuvalette VitrA marka lavabo, Daniel Rubinetter­ie bataryalar ve Venedik ayna kullanılmı­ş. Duvar kâğıdı Matthew Williamson. Zemin seramikler­i Emilcerami­ca, duvar seramikler­i Grazia marka. Misafir odasının yatak ve komodinler­i Mudo Concept’te, başucu lambası Çukurcuma’dan alınmış. Yatak örtüsü anneanne yadigârı, duvar kâğıdı ise Morris-Arbutus.
Giriş kattaki tuvalette VitrA marka lavabo, Daniel Rubinetter­ie bataryalar ve Venedik ayna kullanılmı­ş. Duvar kâğıdı Matthew Williamson. Zemin seramikler­i Emilcerami­ca, duvar seramikler­i Grazia marka. Misafir odasının yatak ve komodinler­i Mudo Concept’te, başucu lambası Çukurcuma’dan alınmış. Yatak örtüsü anneanne yadigârı, duvar kâğıdı ise Morris-Arbutus.
 ??  ?? Pirinç servis arabası Darkroom Interior’dan. Turuncu kadife koltuk, Hayat Mobilya üretimi.
Pirinç servis arabası Darkroom Interior’dan. Turuncu kadife koltuk, Hayat Mobilya üretimi.
 ??  ?? Yatak, komodinler ve banyo dolabı Hande Pakdemir tasarımı. Aydınlatma Déa Design’dan. Başucu aplikleri, giyinme odası ve dolaplar özel imalat. Ebeveyn banyosunda pijamalı Marmara ve Carrara mermeri tercih edilmiş. Küvet, Villeroy&Boch, bataryalar Palazzani marka.
Yatak, komodinler ve banyo dolabı Hande Pakdemir tasarımı. Aydınlatma Déa Design’dan. Başucu aplikleri, giyinme odası ve dolaplar özel imalat. Ebeveyn banyosunda pijamalı Marmara ve Carrara mermeri tercih edilmiş. Küvet, Villeroy&Boch, bataryalar Palazzani marka.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Çocuk odası 3Moms’tan alınmış. Bebek odası Hande Pakdemir tasarımı. Çocuk banyosunda­ki seramikler Grazia, küvet Artemis, lavabo VitrA marka.
Çocuk odası 3Moms’tan alınmış. Bebek odası Hande Pakdemir tasarımı. Çocuk banyosunda­ki seramikler Grazia, küvet Artemis, lavabo VitrA marka.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Çatı katındaki Eames Lounge sandalye, Dank Design’dan, diğer Eames sandalyele­r, Mozaik Design’dan alınmış. Duvardaki Neon iş, House of Junk’tan. Sehpa, Mudo Concept, Emu marka kırmızı sandalye ise ICA. Kanepe, kitchenett­e, çalışma köşesi ve masa Hande Pakdemir tasarımı. Çatı katındaki banyoda Bochhi marka vitrifiye ve VitrA’nın İstanbul serisi armatürü kullanılmı­ş.
Çatı katındaki Eames Lounge sandalye, Dank Design’dan, diğer Eames sandalyele­r, Mozaik Design’dan alınmış. Duvardaki Neon iş, House of Junk’tan. Sehpa, Mudo Concept, Emu marka kırmızı sandalye ise ICA. Kanepe, kitchenett­e, çalışma köşesi ve masa Hande Pakdemir tasarımı. Çatı katındaki banyoda Bochhi marka vitrifiye ve VitrA’nın İstanbul serisi armatürü kullanılmı­ş.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye