Medya Tablet

NEJAT UYGUR

-

Usta sanatçı Nejat Uygur, öğretmen bir anne ve Subay bir babanın ortanca çocuğu olarak 10 Ağustos 1927 yılında Kilis’te dünyaya geldi. Eğitimine Siirt’te başlayan Uygur, ilkokulu Siirt’ten sonra Çanakkale’de devam etti. Henüz ilkokul çağındayke­n tiyatroya merak salan Uygur, okulun tiyatro aktivitele­rinde de yer aldı. Peşinden ortaokula başlayan Uygur, anne ve babasının memuriyeti dolayısıyl­a eğitimini çeşitli illerde sürdürmek zorunda kaldı. Sarıyer, Çanakkale ve Manisa’da da ortaokulu tamamlayan Uygur ilgisiyle alakalı olarak Güzel Sanatlar Akademisi Heykel bölümüne kayıt oldu. Ama bir türlü buradan mezun olamadı. 1943 yılında Sarıyer’de Halkevi’ne gitmeye başlayan Uygur burada spora merak saldı. Ünlü tiyatrocu İsmail Dümbüllü tarafından keşfedilen Uygur’un sanata olan merakı ağır bastı, 1949 yılında henüz 22 yaşındayke­n kendi adını taşıyan Nejat Uygur Tiyatrosu’nu kurdu ve burada profesyone­l olarak tiyatroya adım attı. 1950 yılında 23 yaşındayke­n hayat arkadaşı Necla ile evlendi. Aynı yıllar içinde veya evvelinde kısa bir süre gemicilik de yaptı.

Hayatını adadığı tiyatro turnelerin­de hayatının öteki yarısını oluşturaca­k olan çocukları da dünyaya geldi. Bu turnelerde sırasıyla Ahmet, ikiz kardeş Süheyl ve Süha, Kemal ve son olarak Behzat dünyaya geldi. Bu çocukların­dan Süheyl ve Behzat, Nejat Uygur’un deyimiyle "armut ağacının dibine düşmüş" yani tiyatrocu olmuştu.

Başarılı tiyatrocu Uygur tiyatronun yanı sıra birçok sinema filminde de rol aldı. Bunlar; 1970 yılında Cafer Bey, 1971 yılında Cafer Bey İyi, Fakir Ve Kibar, 1974 yılında Cafer’in Nargilesi, 2004 yılında Vizontele Tuuba ve son olarak 2007 yılında Beyaz Melek filmleri oldu.

Usta sanatçı Nejat Uygur’un son yılları ise hastane odalarında geçti. 2007 yılında felç geçiren Uygur uzun yıllar tedavi gördü. 18 Kasım 2013 yılında ise solunum yetmezliği sonucu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı alan Uygur, 1999 yılında 22. Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri "Belkıs Dilligil Onur Ödülü”ne, 2006 yılında Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü "En İyi Tiyatrocu" ödülüne ve son olarak 2007 yılında düzenlenen Altın Kelebek Ödüllerind­e "Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü"ne layık görüldü.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye