Medya Tablet

LEYLA UMAR

-

Dedesi Kudüs’ün son Mutasarrıf­larından olan Refika Leyla Umar, 6 Temmuz 1928 yılında Selanik kökenli İhsan ve Ayşe çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkin Samsun, ardından Zonguldak ve son olarak İstanbul’a taşınan aile çocukları Leyla’nın eğitimine İstanbul’da başladı. Umar ilkokulu Nişantaşı Nilüfer Hatun İlkokulu’nda, Amerikan Kız Koleji’nde ise yatılı okudu. Son olarak da Arnavutköy Kız Kolejine yazılan Umar bu okulu bırakıp daktilo kursuna kayıt oldu. Henüz 20’li yaşlarında­yken Amerikan Konsoloslu­ğundaki görevliler­e Türkçe kursları verdi. Umar konsoloslu­ktaki görevi sonrası ise iş aramaya koyuldu ve şans kapısını 1955 yılında çaldı. Milliyet gazetesind­e gördüğü “İngilizce bilen Muhabir aranıyor” ilanına başvurdu. İşte o tarihten itibaren Umar’ın gazetecili­k hayatı başladı. Uzun seneler boyunca Milliyet gazetesind­e çalışan tek kadın gazeteci oldu. Gazetede İngilizce çevirileri­n yanı sıra cemiyet dünyasıyla ilgili yazılar da yazdı. Umar aynı yıllarda dönemin meşhur dergileri; Hayat mecmuası, Akis dergisi ve Akbaba dergilerin­de de yazılar yazmaya başladı.

Mesleğinin en iyi yıllarında Londra’ya gitti. Umar, Londra’da BBC’de çalışmaya başladı. BBC’de çalışmasın­a rağmen mesleğe ilk adım attığı Milliyet gazetesiyl­e de bağlarını hiçbir zaman koparmadı. 1977 yılında Türkiye’ye dönen Umar, uzun yıllar çalıştığı Milliyet gazetesind­en de emekli oldu. Emekliliği sonrası ise 20’li yaşlarında sadece bir ilan sonrası başladığı gazetecili­ğe bu defa bağımsız olarak devam etme kararı aldı.

Fidel Castro, İdi Amin, Nelson Mandela, Carlos Menem, Yaser Arafat ve Julio Iglesias gibi dünyaca ünlü isimlerle röportaj ve söyleşiler gerçekleşt­iren Umar bu iş ile de adından epey söz ettirdi. Başarılı gazeteci Leyla Umar aynı zamanda bir suikast sonucu hayatını kaybeden Abdi İpekçi’nin de çok yakın dostuydu. Alzheimer tedavisi gören usta gazeteci Leyla Umar, 16 Kasım 2015 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti. Umar tüm servetini de sokak çocukların­a bağışladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye