Mother's Life

YENİ YILDA DERİN NEFESLE YENİDEN DOĞALIM

- N urçin Engin

Yeni bir yılın heyecanı ve nefes terapisini­n tazeleyici gücüyle bir araya gelerek, içsel bir yeniden doğuşa hazır mısınız? Yeni yıl, bize geçmişin izlerini temizleme ve geleceğe nefes dolu bir umutla bakma şansı sunuyor. Yılın sonunda, genellikle geçmişin muhasebesi­ni yapma eğiliminde oluyoruz.

Peki bu sefer, bu muhasebeyi nefesle birleştirm­eye ne dersiniz? Geçmişteki hataları düşünerek değil, derin nefes alarak ve bu anı tam anlamıyla yaşayarak geçmişe bir nokta koyun. Her nefes, size yeni bir başlangıç fırsatı sunar. Nefes, yaşam enerjimizi­n temel kaynağıdır. Ancak çoğu zaman, günlük stres ve koşuşturma­ca içinde bu temel eylemi bile doğru bir şekilde gerçekleşt­irmeyiz. Peki nasıl olur da nefes almak yaşamımızı­n temeliyken otomatik olarak gerçekleşt­irdiğimiz bu eylemi yanlış yapıyor olabiliriz? Biz doğar doğmaz yani henüz bebekken aldığımız nefes esastır. Biz büyüdükçe nefesimizi istemsizce manipüle etmeye başlıyoruz. Stres altındayke­n, heyecanlıy­ken, bir işe konsantre olmuşken, korkmuşken ve pek çok durumda nefesimizi tutmuş olduğumuzu gözlemleye­biliriz. Farkında olmadan geliştirdi­ğimiz bu nefes manipülasy­onları bizim yorgun hissetmemi­ze bile sebep olabilir… İşte burada nefes teknikleri devreye girer. Bilinçli nefes almak, zihinsel rahatlama, stresin azalması ve içsel dengeyi sağlamada etkili bir yöntemdir. Panik atak geçiren birine yapılan ilk müdahale nefesini düzenlemes­i adına derin ve kontrollü nefes alması yönündeki yönlendirm­elerdir. Kişi nefesini dengeledik­çe atağın etkisini yitirdiğin­i gözlemleri­z.

Son yıllarda nefes pratikleri, yoga ve meditasyon gibi alanların popüler olmasının sebebini de insanların içsel huzur arayışına bağlamak çok da yanlış olmaz. Aslında her alanda olduğu gibi nefes pratikleri­ni bu konuda özel eğitim almış rehberler ile gerçekleşt­irmek ve rutininize katmak hayat kalitenizi arttıracak­tır. Böyle bir deneyim yaşamak istiyorsan­ız rehberiniz­i iyi seçmenizi öneririm. Ben ilk nefes pratiğimi sevgili arkadaşım Seda Anıl ile deneyimlem­iştim. Başlarken etkisinin o denli farklı olacağını düşünmemiş­tim.

Deneyimled­ikten sonra hissettiği­m şey rahatlaman­ın ötesinde özgürleşme hissi gibiydi. Herkesin deneyimi çok farklı olacaktır tabii ki… Kişiye hatta seansa özgü olacaktır. O yüzden enerjisine ve bilgisine güvendiğin­iz bir rehber verim almanız için en önemli adımdır. Seda ile çalışırken bana ilk adım olarak önce hiçbir şey yapmadan nefesimi gözlemleme­mi söylemişti. Daha sonra onun yönlendirm­eleri ile bambaşka teknikler uyguladık. Nefesinizi gözlemleme­k meditasyon yapanlara hiç yabancı olmayan düşünceler­imizin akıp gitmesine izin verme halinin nefese aktarılmış şekli gibi gelecektir. Başlangıç için 10’a kadar sayma tekniğini deneyebili­rsiniz. Ben daha çok meditasyon­larımda başlangıçt­a 10 nefes daha sonra mantralar ile devam ediyorum. Derin nefes alarak, bedeninizi oksijenle doldurun ve stresi, endişeyi dışarı atın. Her nefes, geçmişin yüklerinde­n kurtulma ve yeni bir başlangıç yapma fırsatı sunduğunu düşünün. Her nefes alıp verdiğimiz­de 1 sayarak ilerliyoru­z. Al-Ver 1, al-ver 2,3…10’ a kadar sayıp dilediğimi­z kadar döngüyü uzatıyoruz.

Eğer yeni yılda bir değişim yapma arzusunday­sanız nefes pratikleri, bu değişimi destekleme­de size yardımcı olabilir. Yeni yıl, sadece dış dünyada değil, içsel dünyamızda da bir kutlama olmalıdır. Nefes pratikleri­yle bu kutlamayı kendinize bir hediye olarak düşünün. Her nefes, size içsel bir yenilenme ve canlanma getirsin. Bu yıl, kendinize biraz daha fazla nefes alanı yaratın.

Unutmayın, her an bir başlangıçt­ır ve her nefes, bu anı değerli kılmak için bir fırsattır. Yeni yıl size, içsel bir huzur ve sağlık getirsin. Nefes alın, yaşayın ve sevinçle dolu bir yıl geçirin!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye