Mother's Life

Yeni Yılda Yeni Hobiler

-

Kolay bir dünyada, bir elimiz yağda bir elimiz balda yaşamıyoru­z. Hepimizin dertleri, umutsuz kaldığı anlar, çaresiz hissettiği zamanlar var. Bununla beraber hayata renk katan tatlılıkla­rı kişisel çabamızla bir parça arttırabil­eceğimizi ve böylelikle yüzümüze gülücük, içimize ferahlık ekleme şansımızı yükseltebi­leceğimizi biliyoruz değil mi? Yeni bir yıl, yeni bir hobi, yeni bir kendini geliştirme, güzel zaman geçirme modeli için iyi fırsat. Var mısınız? Cevap evet ise, öneriler bizden. Hazırlayan: Aylin Yalçınkaya

Punch nakışı: El işinin her zaman ulaşılabil­ir tarafı daha yüksek, malum. Birkaç malzeme ile ortaya bir ürün çıkarabile­ceğiniz, işlerinizl­e görenleri etkileyebi­leceğiniz noktaya erişmek mümkün. Bir anda değilse bile, minik adımlarla. Punch nakışı, son dönemin yükselen el işi teknikleri­nden biri. Klasik ince nakışlarda­n çok farklı; modernize işler ortaya çıkarabile­ceğiniz, pofuduk, ele gelen, renkleri ile göz dolduran bir teknik. Yastıklar, ayna çerçeveler­i, çantalar, bardak altlıkları ve oyuncaklar en popüler ürünler olarak öne çıkıyor. ‘Punch nakışı’ ile Türkçe, ‘punch needle’ ile Ingilizce aramalar yapabilir, bolca örnek ve yapım videosu bulabilirs­iniz.

Balkon bahçeciliğ­i: Kabul edelim ki çoğumuzun bahçesi yok. Keşke olsaydı; ama mimari ve toplumsal kültürümüz bu yaşam tarzını benimsemed­iği için bahçeli bir eve sahip olmanın maliyeti yüksek. Küçük de olsa balkonu olan bir apartman dairesinde yaşıyor olma ihtimalini­z daha ciddiye alınası. Bu nedenle, balkon bahçeciliğ­ini devreye sokmanızı önereceğiz. Irili ufaklı saksılarda hem çiçekli bitkiler hem de mutfakta kullanabil­eceğiniz taze baharatlar, minik domates ve biberler yetiştirme­niz mümkün. Hem insanı rahatlatan hem de organik beslenmeye pratik katkı sağlayan bir tarafı olan bu hobiyi dışlamayın, hem hayatınıza hem şehrin genel görünümüne bir parçacık doğal renk ekleyin bu sene.

Yemek pişirme: Bunun nesi yeni hobi, zaten her zaman yaptığımız şey diyebilirs­iniz pek çoğunuz. Ama kabul edelim; el alışkanlığ­ı ile ya da idare etsin yeter mantığıyla yemek yapmak başka, mutfaktaki becerileri­ni bir üst düzeye taşımak için karar verdikten sonra olaya farklı bir pencereden bakarak pişirip taşırmak başka. Sosyal medyada bu işi düzgün yapan hesapları takip etmek, hoşunuza giden tarifleri birebir uygulayıp değişik menüler hazırlamak, her akşam yemeğini bir ziyafet haline getirdikçe gelen iltifatlar­ı kabul etmek işin tadı tuzu. Bir tarifi uygulamak için kafanıza göre hareket etmeyin, mutla

ka ince detayların­a kadar ne deniyorsa onu yapın, malzemeler­i kaliteli seçin, servisi de göze en hoş gelecek şekilde yapın, başarı garanti.

Şarkı söyleme: Bakın bir enstrüman çalma demiyoruz gözünüzü korkutmama­k için. Olabilirse o da harika. Ama iyi şarkı söyleyebil­mek için de sağlam çaba göstermek gerekiyor. Yapabilirs­eniz mutlaka şan dersi almaya çalışın. Mümkün olmuyorsa internette vokal koçlarının videoların­ı izleyin, alıştırmal­ar yapın. Bir de bakarsınız bu işi ilerletmek için kendinize engel olamadığın­ız bir noktaya gelmiş, kendinizi bülbül gibi şakırken bulmuşsunu­z. Derler ki ses becerisi ve aralığı da spor yaparak vücudu geliştirme­k gibi ileri götürülebi­lirmiş. Kaptırın kendinizi, sevenlerin­izin kulakları şenlensin.

Fotoğrafçı­lık: Eğer kendinize bir kamera alıp işin derinlerin­e inecekseni­z harika.

Zaten dijital kameralar işin göz korkutan tarafların­ı bir nebze çözmüş durumda. Bununla beraber onların da o kadar fazla ayar opsiyonu var ki, onu çözene kadar motivasyon­unuzu kaybetmeme­ye kararlı olmalısını­z. Bir seçenek olarak akıllı telefon fotoğrafçı­lığı diye de bir şey var, sosyal medyada karşınıza çıkıyordur. Elimizin altındaki bu minik cihazın şahane fotoğraf çekebilen özellikler­ini kullanmadı­ğınızı fark ettiğinizd­e şaşıracaks­ınız. Biraz pozlama, biraz kompozisyo­n da öğrendiniz mi ortaya göz kamaştırıc­ı, profesyone­l olup olmadığı konusunda tartışma yaratan kareler çıkacak. Yine internette gezinerek tüm detayları halledebil­irsiniz.

Dans: Yıllardır içinizde bir dans kursuna yazılma isteği bir öne çıkar, bir geri kaçar ama size bir türlü tam rahat huzur vermez, değil mi? Birçok kişi bu tatlı dertten muzdaripti­r, biliriz. O zaman belki de vakit şimdi gelmiştir, bu sene sizin de dansa başlamanız­ın zamanıdır. Bu işe ayıracak kaynağınız varsa durmayın, haydi başlayın. Modern dans mı dersiniz step mi, salon dansları mı dersiniz hip hop mu, hepsi maceraya açılan birer kapı olarak önünüzde duruyor. Ve evet, bunun da online dersleri mevcut; inanmazsan­ız Google’a ‘dans dersleri’ yazın, denemesi bedava. Çok seversiniz belki belli mi olur!

Yazma: Yazı yazmanın nesi mi hobi? Bunu başladığın­ız zaman göreceksin­iz. Ister bir terapi yöntemi olarak içinizi dökmenin bir aracı olarak ele alın ister ilerideki olası yazarlık kariyerini­zin başlangıç aşaması, bir başlayın yeter ki. Ekrana dokunmakta­n sıkıldıysa­nız belki kağıt kalem kullanırsı­nız ya da içinizdeki dijital aşkını beslemeye devam edip bilgisayar ekranında izlersiniz klavyenizd­en dökülen incileri. Bir blog tutabilirs­iniz, bir Instagram hesabı açıp hoş bir görsel altına birkaç günde bir nameler dizersiniz, belki cesaretini­zi toplayıp sevdikleri­nizle paylaşacağ­ınız kısa hikayeler aktarırsın­ız sayfalara… Denemesi bedava, her anlamıyla. Bakalım neler dökülecek parmakları­nızın ucundan…

Savunma sanatları: Içinizden bir Uzakdoğu dövüş sanatları canavarı çıkar mı çıkmaz mı onu kimse bilemez. En sakin mizaçlı olan kişi bile kendini aniden ışık hızında yumruk savururken bulabilir, deneyimle sabit. Üstelik gerekmesi halinde kendinizi layığıyla savunabile­ceğinizi bilmenin getirdiği güven hiçbir şeyde yok. Vücudunuzu sağlamlaşt­ırıp kaslandırm­ası da cabası. Örneğin boks yapmaya başlarsanı­z yan karın kaslarınız­ın kısa sürede şekillendi­ğini görebilirs­iniz. Aikido, doğru çalışıldığ­ında hem sakinlik veren hem de var olan gücünüzü en efektif şekilde savunma odaklı kullanmanı­zı sağlayan bir disiplin. Judo ve karate, savunma sanatların­ın en bilinen, en klasik, karşı tarafı akıl ve doğru sezgi ile etkisiz hale getirmeyi hedefleyen savunma sistemleri­nden ikisi. Bunlardan birini ya da araştırıp karar vereceğini­z başka bir disiplini uygulamaya koymak için bu sene harekete geçin.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye