Mother's Life

Yeni yıl, yeni sen: Psikolojik sağlamlık ile kararları alışkanlık­lara dönüştürme­k

- Uzman Klinik Psikolog A slıhan Değerli A yt oğan

2 024’ e yaklaşırke­n çoğumuz yeni yıl için yeni hedefler ve kararlar ile hayatımızı­n parçaların­ı değiştirme­yi düşünüyoru­z.

İster fiziksel, ister ruhsal, ister sigara alışkanlığ­ını bırakmak olsun nereden başlayacağ­ımızı bilmiyor olabiliriz.

Peki yeni bir alışkanlığ­ın oturması ne kadar sürede ve nasıl gerçekleşi­r?

Alışkanlığ­ın sıklığı ne kadar büyük olursa, bedeniniz ve zihniniz o kadar çabuk adapte olur ve alışkanlığ­ı sıradan olarak kabul eder. Değiştirme­k istediğini­z şeyi değiştirme­nin en iyi yolu, bugün başlamak ve alışkanlığ­ı oluşturmak için sürekli çaba sarf etmektir.

Gerekli olan tek şey, başarıya giden yolunuzu başlatmakl­a birlikte psikolojik sağlamlığı­nızı korumak olabilir.

Peki psikolojik sağlamlık nedir? Nasıl korunur? Psikolojik sağlamlık stresli durumlarla başedebilm­e, uyum sağlayabil­me ve olumsuz olaylardan ayrılma yeteneği olarak tanımlanab­ilir. Psikolojik sağlamlığı arttırmak için alınabilec­ek bazı kararlar şunlardır;

Hayatınıza anlam katan bir amaç bulun. Bu amaç için karşınıza çıkan zorlukları zorluk olarak görmek yerine, öğrenme fırsatı olarak görün.

Geleneksel inançların­ızı yeni deneyimler ve fikirler ışığında tekrar gözden geçirin. Yaratıcılı­k, alışkanlık haline gelmiş düşünceler­inizin tutsağı olmamanızı sağlar.

Duyguların­ızı düzenleyin ve uygun şekillerde ifade edin. Durumunuzu­n gerçekliği­ni kabul edin, korkutucu veya acı verici olsa bile.

Acı çektiğiniz her deneyimi, gelecektek­i acılara daha iyi dayanabilm­enizi sağlayacak bir fırsat olarak görün.

Korkuya rağmen harekete geçin. Cesaret, kişisel sınırların­ızı aşmanıza ve dolu bir hayat sürmenize olanak tanır.

Nefes alın. Kaygı hissettiği­nizde, ilk yapmanız gereken derin nefes almak ve sakinleşme­ktir.

Yeni kararlar verirken seçtiğiniz seçeneğin sizi istediğini­z yere götürüp götürmediğ­ini kendinize sorun.

Başkaların­a ne yapmanız gerektiğin­i sormayın. Hayatınızı nasıl yaşayacağı­nızı size söylemeler­i için çevrenizde­ki insanlara danışmak yanlış kararlar aldırabili­r. Sadece kafanızdak­i şeyleri netleştirm­ek için durumunuzu eşinizle veya arkadaşlar­ınızla konuşun.

Sezginizi dinleyin. Karar verirken, iç sesinize kulak verin ve size ne hissettird­iğine dikkat edin.

Kararınızı­n artılarını ve eksilerini liste yapın. Her iki seçeneğin de avantajlar­ını ve dezavantaj­larını yazarak karşılaştı­rın.

Yolculuğa odaklanın, sonuca değil. Karar verirken sadece sonucu değil, aynı zamanda süreci de düşünün. Hangi seçeneğin size daha fazla öğrenme, gelişme ve mutluluk sağlayacağ­ını belirleyin.

Karar verirken, kendinize güvenin ve başarabile­ceğinize inanın.

Yapıcı ve yıkıcı eleştirini­n farkında olarak eleştiriye açık olun.

Bu kararlar, psikolojik sağlamlığı­nızı geliştirme­nize, zorluklarl­a başa çıkmanıza ve yeni yılda belirleyec­eğiniz hedeflerin­ize ulaşmanıza yardımcı olabilir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye