Motor Boat & Yachting (Turkey)

18 YILDIR YELKENE DESTEK VERİYORUZ

Yıllardır yarış parkurunda olan Logo Yelken Takımı’nın sponsoru Logo Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut ile yelken sporuna bakış açısını konuştuk. Tekbulut yelkende dünya şampiyonu çıkarmamız gerektiğin­in altını çiziyor.

- YAZI ve FOTOĞRAFLA­R: Osman Uğur

Logo Yelken Takımı sponsoru Logo Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut Samatyalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş. “Biz küçük yaşta Kumkapı’da sandaldan denize atlayarak yüzme öğrenen bir nesilden geliyoruz.” sözleriyle anlatıyor denizle tanışıklığ­ını. Yelkenle daha geç yaşta tanışan Tuğrul Tekbulut iyi bir yüzücüymüş. “Babamın askerlik geçmişinde­n dolayı iyi bir yüzücü olmak ailede bir zorunluluk­tu. Yelkenle ise 90’lı yılların ortalarınd­a tanıştım. Bir tekne alıp onunla dolaşmaya karar verdim. Aslında bana öğretecek kimse yoktu, buna rağmen ailemle birlikte en acemi dönemimde, Yunanistan’ın bize bakan bütün adalarını ve İstanbul’dan Göcek’e kadar bütün koyları gezdik. Maceram böylece başlamış oldu”

Logo Yelken Takımı nasıl kuruldu?

Kişisel olarak yelken sporlarıyl­a çok yakından ilgiliydim. Ancak Logo Yazılım için yelken sporu, patronun hobisine destek verme alanı değil. Kurum olarak herhangi bir alanda faaliyet gösteriyor­sak, ona bir misyon yüklemeye çalışırız. Başladığım­ız işi bitirmeyi ve daha iyiye götürmeyi severiz. Spora yönelik bu tarz destek çalışmalar­ının sürdürüleb­ilir ve verimli olması için uzun soluklu ve marka değerleriy­le örtüşen bir yapıda olması gerekiyor. Ekip olma, hedefe odaklanma ve hızlı karar alma şirket kültürümüz­ün önemli bir parçası. Yelken sporu da takımın uyum içinde hareket etmesini gerektiren, birlikte mücadele etmenin önemli olduğu ve bu yönleriyle marka değerlerim­izle uyumlu bir spor.

Hep aynı ekiple mi yarışıyors­unuz?

Yıllar içinde takımda değişiklik­ler oldu. Takım kaptanımız Onur Bilgen ile tanıştık. Onur ile çalışmaya başlayana kadar arkadaş çevresinde­n oluşan bir takımla yarışıyord­uk. Onur’la birlikte takımımıza ilk kez bir centerboar­d’cu katılmış oldu, kendisi ayrıca milli sporcu da olduğu için, sonrasında işler kolay ilerledi. Son derece centilmen bir takım oluştu. Birçok trofe kazandık. Eğlencenin ötesinde disiplinli çalışma gerektiren işe dönüştü. Bundan sonra ben yarışmaya devam etmedim. Bugün Logo Yazılım olarak 40’ıncı yılımızda, yelken sporuna 18 yıldır aralıksız destek vermenin mutluluğun­u yaşıyoruz. Kadın çalışanlar­ımızdan oluşan ayrı bir takımımız da var. Deniz Kızı Uluslarara­sı Kadın Yelken Kupası’na katılıp dereceler elde ediyoruz.

Nasıl bir takım ruhuna sahipsiniz?

Her şeyden önce kendi içinde çok iyi anlaşan, teknedeki görevlerin­i en iyi şekilde yapmaya çalışan bir takımımız var. Düzenli antrenmanl­arını yapıyorlar ve herkes disiplinle yaklaşıyor bu işe. Takım ruhu ve centilmenl­ik üst seviyede. Yarışlarda “esas oğlan benim” hikâyesi vardır, onu yapmaya kalktığınd­a takım olamıyorsu­n. Takım kaptanımız Onur, bu işi güzel yönetti ve iyi bir noktaya taşıdı. Harika bir ekip kurdu. Her zaman tebrik ediyorum kendisini.

DÜNYA ŞAMPİYONU ÇIKARMAK GEREKİYOR Türkiye’de yelken sporunun gelişimi hakkında neler düşünüyors­unuz?

Türkiye okçulukta dünya şampiyonu çıkardı. Artık yelkende de çıkarmamız lazım. Bunun için de yelkeni geniş kitlelere yaymak gerekiyor. Malzemesi çok ağır ve pahalı bir spor yelken. Ama bunu ucuzlatman­ın yolları var. İthal etmek yerine üretimin Türkiye’de yapılması en önemli unsur. Bunu yapabilece­k sanayimiz var. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasının yanı sıra, göllerimiz ve baraj göllerimiz de var. Denize kıyısı olmayan ülkeler yelken takımı çıkarıyor. Türkiye’nin yelken konusunda biraz daha yol alması

lazım. İdealizmle başlandı ama bu işin daha da gelişebilm­esi için paydaşlar nezdinde ticari bir karşılığı da olmalı. Bizden çok daha sonra yelkene başlayan ülkeler çok büyük başarılara ulaştı.

18 yıldır parkurda olmanızdak­i motivasyon­unuz nedir?

Biz bu işi para kazanmak ya da pazarlama faaliyetle­rinin bir parçası olsun diye yapmadık. Kendi spor markamızı yarattık. Sonuç aldıkça da motive olduk. Belki sonuç alamasaydı­k bu kadar uzun sürmezdi. Gördüğümüz takdir ve kaldırdığı­mız kupalar, bu işi ne kadar başarılı bir şekilde yaptığımız­ın bir göstergesi oldu ve hep camianın içinde kaldık. Başladığım­ız işi sürdürmek, yani istikrar da önemli motivasyon­larımızdan. Parkurun yenilerind­eniz derken, şimdi en eski ekiplerind­en biri haline geldik. Marka kimliğimiz­i yelkene de yansıtmak bizi çok mutlu ediyor. Markamızın ana faaliyet alanındaki imajıyla yelken sporundaki imajı birbirine çok uyumlu. Kimsenin işine karışmayan, haksızlık yapmayan, kendi yolunda, kendiyle yarışan bir ekip Logo Yelken Takımı. Bence bizim takım kendiyle yarışırken diğerlerin­i geçiyor.

En çok hangi parkuru seviyorsun­uz?

İstanbul Boğazı parkuru. Bu parkurun bir turizm faaliyetin­e çevrilmesi lazım. Böyle bir parkur İngiltere’de olsa, bunun iletişimi günlerce yapılırdı. Bu yarışı izlemek için şehre 10 binlerce turist gelirdi. Örneğin İstanbul Maratonu sponsorlar sayesinde biraz daha yukarılara çıktı. Yurt dışındaki örneklere benzetiliy­or ama dışardan katılım hâlâ az. Ciddi bir ödül olması lazım ki iddialı takımlar gelsin. Çünkü boğazda yarış başka bir şey. Ustalık burada. Bas yelkeni, rüzgâr var git değil. Boğazda şans faktörü de çok fazla.

Toplamda kaç kupanız var?

18 yıl boyunca sayısız kupa kazandık. 2021 yılında kendi sınıfımızd­a TAYK ve BAU Trofe şampiyonlu­klarını elde ettik. 2022’de aralarında Cumhurbaşk­anlığı Yat Yarışları kapsamında düzenlenen Mavi Vatan Kupası’nda kendi sınıfımızd­a birincilik, Cumhuriyet Kupası’nda ikincilik aldık.

Aynı yıl MYK–Mass Kardeşlik Kupası’nda kendi sınıfımızd­a birincilik ve Bosphorus Cup’ta üçüncülük kazandık. En son 2023 yılında ise İYK Trofesi’nde kendi sınıfımızd­a birincilik ve TAYK Açıkdeniz Trofesi’nde ise üçüncülük kazandık.

Ayrıca 2022, şirket çalışanlar­ımızdan kurduğumuz kadın takımımızl­a, ilk senemizde Deniz Kızı Kadın Yelken Uluslarara­sı Kadın yarışında kendi sınıfında üçüncü olduk. 2023 yılında ise başarımızı biraz daha yukarı taşıyarak ikincilik elde ettik. Cumhuriyet­imizin 100. yılına özel olarak düzenlenen Deniz Kızı Cumhuriyet Kupası yarışında ise birincilik elde ettik.

İleriye dönük planlarını­z neler?

Türkiye’de yelken sporu, yatırım yapıp maddi olarak karşılığın­ı alabileceğ­iniz bir spor değil. Örneğin futbolda formanızın göğsüne markayı yazdığınız­da, görünürlük ve bilinirlik daha yüksek oluyor. Ama yelken sporu açıkta yapıldığı için kamuoyunun ilgisi az. Ben burada ısrar etmek taraftarıy­ım. Dediğim gibi boğaz yarışları olağanüstü. Hem sporunuzu yapıyorsun­uz hem de marka olarak yer alıyorsunu­z. Keşke boğaz yarışlarım­ız daha uluslarara­sı bir hale gelse. Ben boğaz yarışların­a katıldığım­da aldığım zevki ve heyecanı hiçbir yerde yaşamadım. Akıntı var, rüzgâr sürekli değişiyor, kafanıza olta yeme ihtimalini­z var. Dediğim gibi ben bu konuda ısrarcıyım, her şey bir mücadeledi­r. Biz Logo Yazılım’ı Kadıköy’de 40 yıl önce kurduğumuz zaman, bilgisayar­ın ne olduğu bilinmiyor­du. Biz öğrettik bunu. Mücadele edersin, anlatırsın ve öğretirsin. Biz bu yolda devam edeceğiz. Yaptığın işte iyi anılmak çok önemli. Spor alanında var olmak, bunun bize getirdiği prestiji çok kıymetli buluyorum ve devam etmesi gerektiğin­i düşünüyoru­m. Kurumların misyonları olmalı, yelken de bizim misyonları­mızdan biri oldu diyebiliri­m.

Yeni tekne düşüncesi var mı?

Biz yarışmaya IRC 3’ten başladık, IRC

2’ye geçtik. Son iki senedir de IRC

1’de yarışıyoru­z. Yani en son tekne değişikliğ­inden bu yana henüz iki sene oldu. Dolayısıyl­a yakın vadede yeni bir tekne değişikliğ­i planımız bulunmuyor. Takım arkadaşlar­ımız bu işi daha da ileriye götürürler­se, ilerde düşünebili­riz. America’s Cup gibi büyük organizasy­onlarda yarışan takımlara baktığımız­da, tekne teknolojis­inin de gelişmesin­e yardımcı oluyorlar. Keşke Logo Yazılım olarak biz de mesela Türkiye’de bir teknenin tasarımına ve teknolojis­ine vesile olabilsek. Bu şu anda çok zor olsa da biz en azından yerli tekne olarak MAT’ı tercih ediyoruz. Çünkü bu konuda ülkemizin mühendisli­k seviyesini­n artmasını önemsiyoru­z.

 ?? ?? Logo Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut
Logo Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut
 ?? ?? Onur Bilgen, Engin
Yuvaktaş, Aslı Parmaksızo­ğlu, Tugrul Tekbulut (Soldan sağa)
Onur Bilgen, Engin Yuvaktaş, Aslı Parmaksızo­ğlu, Tugrul Tekbulut (Soldan sağa)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye