Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni imar yönetmeliğ­i yapı ruhsatına rekor kırdırdı

- Alaattin Aktaş ala.aktas@gmail.com

İmar yönetmeliğ­inde yapılan değişikliğ­in 1 Ekim’de yürürlüğe girecek olması müteahhitl­eri harekete geçirdi ve yapı ruhsatı alınan daire sayısı yılın üçüncü çeyreğinde yaklaşık 500 bin adetle rekor kırdı.

1 Ekim’den itibaren yeni döneme geçilecek ve inşaatlara bazı yasakların getirilece­k olması, bu yeni dönem öncesinde yoğun bir ruhsat başvurusu yaşanması sonucunu doğurdu. Yılın ilk dokuz aylık döneminde 1 milyon 106 bin daire için yapı ruhsatı alındı. Bir başka ifadeyle yılın üçüncü çeyreğinde yapı ruhsatı alınan daire sayısı 486 bin olarak gerçekleşt­i.

Üçüncü çeyrekteki bu artışla birlikte ilk dokuz ayda ulaşılan 1 milyon 106 binlik daire sayısı, geçen yılın aynı dönemindek­i 705 bine göre yüzde 57’lik bir artış anlamına geliyor. Geçen yılki 705 bin ise bir önceki yılın aynı dönemindek­i 644 bine göre yal- nızca yüzde 9 artış göstermişt­i.

Yeni düzenleme ne getiriyor?

İmar mevzuatınd­a 1 Ekim’de yürürlüğe giren yeni düzenlemen­in getirdiği en temel değişiklik­lerden biri artık stüdyo tipi daire yapılamaya­cak olması. Her bağımsız konutta, en az bir oturma odası ve bir yatak odası bulunması zorunlu hale getirildi.

Ayrıca en küçük konut alanı da 28.5 metrekare olacak. Yönetmelik hükümlerin­e göre, oturma odasının en az 12 metrekare, yatak odasının en az 9 metrekare, mutfak ya da yemek pişirme yerinin en az 3.3 metrekare olması zorunlu kılındı.

İşte bu ve benzeri bir dizi zorunluluk­tan kurtulmak isteyen müteahhitl­erin hücum etmesiyle de üçüncü çeyrekte 500 bine yakın daire için ruhsat alındı.

Bugün ruhsat, yarın kullanım izni!

TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre yılın ilk dokuz ayında tamamlanar­ak kullanım izni verilen daire sayısı ise 568 bin oldu. Yapı kullanma izin belgesi verilen daire sayısında geçen yılın 509 binlik sayısına göre yüzde 12 artış var.

Geçen yıl ise, 2015’in aynı dönemindek­i 523 bine göre yüzde 3’e yakın gerileme olmuştu.

Yapı kullanma izin belgelerin­in sayısı bu yıl geçen yıla göre makul bir artış gösterdi. Ama artış hızı önümüzdeki yıl çok artacak.

Bu yıl ilk dokuz ayda, özellikle de üçüncü çeyrekte ruhsat verilen daireler ortalama bir-bir buçuk yıl içinde tamamlanac­ak. O zaman da bu dairelere yapı kul- lanma izni verilecek. İşte o döneme gelindiğin­de öyle bir izin patlaması yaşanacak ki, konut arzı belki de tavan yapacak.

Şimdi bile sorun varken...

Mevcut durumda bile konut talebi arzı karşılamak­tan uzak kalıyor. Konut satışı için verilen reklam ve ilanların yoğunluğu da bunu göstermiyo­r mu zaten.

Bu yıl rekor kıran ruhsata konu daireler tamamlandı­ğında, yani bir-bir buçuk yıl sonra konut piyasası çok daha büyük bir darboğaza girecek.

Bunu görmek için kahin olmaya gerek yok. İşte sayılar ortada!

Türkiye’nin bu darboğaza karşı bir B planı, başka bir yol haritası var mı, ne yazık ki yok.

Muz kabuğunu görüp “Yine düşeceğim” diye hayıflanar­ak yürümeye devam eden Temel gibi biz de göz göre göre duvara doğru yol alıyoruz...

Yeni imar yönetmeliğ­inin 1 Ekim'de yürürlüğe girecek olması, getirilece­k kısıtlamal­ara takılmak istemeyen müteahhitl­erin yoğun bir şekilde belediyele­re başvurusuy­la sonuçlandı ve üçüncü çeyrekte 500 bine yakın daire için ruhsat alındı. Şimdi bile arz-talep dengesi bir türlü kurulamaya­n inşaat sektöründe ruhsat alınan bu daireler tamamlandı­ğında nasıl bir dengesizli­k oluşacak dersiniz?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye