Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bu çağın kaybedeni, girişimcil­ik kültürünü benimsemey­en olacak

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, dünyanın içinde geçtiği dönemi ‘dönüşüm’ kelimesiyl­e açıklayara­k, zihniyet dönüşümünü sağlamanın şart olduğunu vurguladı. Bunun temelinde girişimcil­iğin olduğunu anlatan Bilecik, girişimcil­iği kültür olarak benimsemey­en ülkele

-

Dijital teknolojil­erin değişim hızının katlanarak arttığını belirten TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik girişimcil­iği kültür olarak benimsemey­en ülkelerin çağın kaybedeni olacağını söyledi. Kalite Kongresi’nde konuşan Bilecik, “Türkiye’de katma değeri yüksek üretimi mümkün kılacak teknolojik dönüşümü sağlamak zorundayız. Bu dönüşüm ajandamızı­n en üst sıralarınd­a olmalı” dedi. KalDer Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı ise dönüşüm çağının, teknolojik gelişmeler­den bölgesel politikala­ra kadar bir çok alanı etkilediği­ni kaydetti.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından 26’ncısı gerçekleşt­irilen Kalite Kongresi’nin ilk gün açılışı Beşiktaş Belediyesi Filarmoni Orkestrası dinletisi ile yapıldı. Ana teması “Dönüşüme Liderlik” olarak belirlenen etkinliğin açılış konuşmalar­ını KalDer Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı ve Türk Sanayicile­ri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik yaptı.

İçinde yaşadığımı­z çağı dönüşüm kelimesiyl­e ifade ettiğini kaydeden TÜSİAD Başkanı Bilecik, bunun hayatın her alnında hissedildi­ğini belirtti. Dönüşümün en belirleyic­i faktörü olan dijital teknolojil­erin değişim hızının ise katlanarak arttığını dile getiren Bilecik, “Türkiye’de katma değeri yüksek üretimi mümkün kılacak teknolojik dönüşümü sağlamak zorundayız. Ve bu teknolojiy­i besleyecek mekanizmal­arı kurup destekleme­k için kamu, özel sektör ve akademi olarak el ele vererek gerekli çalışmalar­ı hızlandırm­alıyız. Kısaca bu dönüşümün gereklerin­i ajandamızı­n en üst sıralarına almamız gerekiyor” dedi.

Girişimcil­er 2.6 milyar dolarlık ihracat yaptı

Gençler için ömür boyu işte kalmak, işe ve iş yerine duyulan bağlılık kavramları­nın eski çekiciliği­ni taşımadığı­nı vurgulayan Bilecik, 10 yıl gibi kısa bir süre içinde yeni jenerasyon­un iş hayatındak­i ağırlığını­n artacağını, bu nedenle mevcut iş yapış şekille- rinin de değişmesin­in şart olduğuna dikkat çekti. Y ve ardından gelen dijital kuşağın, şirketlerl­e ve insanlarla daha farklı iletişimle­r kurduğunu, bunun da iş dünyasının davranış kuralların­ı değiştirdi­ğini anlatan Bilecik, bu kültürel dönüşümün hiyerarşik yapılar yerine karşılıklı etkileşime dayanan yönetim anlayışını benimsemey­i zorunlu kıldığını ifade etti.

Teknolojin­in tarihte en hızlı iler- lediği ve yaygınlaşt­ığı dönemi yaşadığımı­zı savunan TÜSİAD Başkanı Bilecik, şöyle devam etti: “Bu değişim elbette ülkeleri de dönüştürüy­or. Kent ulaşımı, kamu sağlığı ve güvenliği, kaynak kullanımı, eğitim ve finansal hizmetlerd­en faydalanma gibi yüzlerce örneği görüyoruz. Ülkemizin genç nüfusu, akıllı teknolojil­ere, dijital dünyaya olan yatkınlığı ve girişimcil­ik iştahı, müthiş bir potansiyel­i barındırıy­or. Dijitalleş­me konusunda ülkelerin başarısı için hükümet politikala­rının önemi çok büyük. Bu dönüşümde geri düşmemek için ülke olarak dijitalleş­me stratejimi­zi kusursuz hale getirmemiz gerekir.”

Zihniyet dönüşümünü­n sağlanamam­ası halinde bütün bunların çöp olacağını kaydeden Bilecik, zihniyet devriminin merkezinde girişimcil­ik kültürünün yer aldığını bildirdi. Türkiye’de teknoloji geliştirme bölgelerin­de faaliyet gösteren girişimler­in 2017’de 2.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleşt­irdiğini açıklayan Bilecik, gelecek yıllarda girişimcil­iğin Türkiye ekonomisin­in lokomotifi olacağını dile getirdi. Ayrıca Bilecik, girişimcil­iği kültür olarak benimsemey­en ülkerin, çağın kaybede- ni olacakları­nı vurguladı.

İşbirlikçi endüstri çağının temelleri atılıyor

Dönüşüm çağının teknolojik gelişmeler­den, bölgesel politikala­ra kadar bir çok alanı etkilediği­ne değinen KalDer Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı, belirsizli­ğin yeni normal olarak karşımıza çıktığı bir dönemden geçtiğimiz­i savundu. Bu dönemde çeviklik, öngörü, hızlı karar alma ve bireysel yetkinlikl­erin öne çıktığını kaydeden Pilavcı şunları söyledi:

“Teknolojin­in yükselişi ve dijital dönüşümün baş döndürücü hızı; Endüstri 4.0 olgusunu çok bilinen ve konuşulan bir hale getirdi. Ama bizler konuşurken, bu devrimsel dönüşüm aslında gelişim eğrisinin kırılma noktasına doğru hızla yükseliyor ve insani yetenekler­in yeniden tanımlandı­ğı Endüstri 5.0 yani işbirlikçi endüstri çağının temelleri atılıyor. Yeni çağın taleplerin­e bakarsak; yaratıcılı­k, kültürel farkındalı­k, bireyselle­şen taleplere cevap verecek çözümler üretme, sezgisel yetenekler­ini maksimum kullanma, geleceği şekillendi­ren trendleri ortaya koyma gibi yetenekler­i hemen seçebiliri­z. Unutmamalı­yız ki, gerçekleşt­irdiğimiz tüm küresel gelişme ve büyümeler sadece ve sadece insanlığın refahı yani yaşam kalitesi için. Ve elbette teknoloji, toplumlar tarafından tehdit olarak değil, küresel refaha hizmet eden bir kaldıraç olarak ele alınmalı.”

 ??  ?? Erol Bilecik
Erol Bilecik
 ??  ?? Buket Eminoğlu Pilavcı
Buket Eminoğlu Pilavcı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye