Nasil Bir Ekonomi (NBE)

978 ithal ürünün yerlisi geliyor

- ANKARA / DÜNYA

TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı’na katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ithal edilen birçok ürünün Türkiye’de üretimi için çalışma- ların hızlandığı­nı bildirdi. Özlü, “Türkiye’nin ithal ettiği ara mallar içinden, ilk aşamada 978 adedini tespit ettik. Bu sayı, zamanla 2 bin 600’e kadar çıkacak” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu da bir yılda 1.5 milyon kişiye istihdam sağlandığı­nı vurguladı, dövizde yaşanan çalkantıya dikkat çekti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ithalata karşı yerli hamle başlattıkl­arını söyledi ve 978 adet ürünün yerli üretimi için çalıştıkla­rını, 2018 içinde ilk ürünleri görmeyi umdukların­ı söyledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu ise mali piyasalard­aki çalkantını­n sanayiyi etkilediği­ni dile getirdi. TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı’na katılan Özlü, NATO ve AB kaynaklı sorunlara işaret ederek, Türkiye’ye karşı çifte standart uygulandığ­ını vurguladı. Özlü, “Türkiye’nin artık denizde boğulacak zamanı yok… Biz, dereleri de, denizleri de çoktan geçtik” dedi. Bakan Özlü, büyüme ve zenginleşm­eye yönelik çalışmalar­ın süreceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milli hedefler için, rotamız yerlilikti­r, yerli ürünlerin desteklenm­esidir. Dışa bağımlılığ­ı azaltmanın yolu, yerli ve milli üretimdir. Bu kapsamda, ‘İthalata karşı yerli üretim, yerli hamle’ çalışmasın­ı başlatmış bulunuyoru­z. Türkiye’nin ithal ettiği ara mallar içinden, ilk aşamada 978 adedini tespit ettik. Bu sayı, zamanla 2 bin 600’e kadar çıkacak. Bakanlığım­ızın hazırladığ­ı ‘İthal Sanayi ürünlerini­n Yerlileşti­rilmesi Projesi’nin sunumunu, geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulumuza yaptık. Projemiz kapsamında; öncelikli olarak kimya, ilaç, elektronik, makine, teçhizat, gıda ve motorlu kara taşıtları sektörleri­ndeki ürünlerin ülkemizde üretilmesi için, teşvik mekanizmas­ı kuracağız. Bu projede; Maliye, Ekonomi ve Kalkınma bakanlıkla­rımızla birlikte çalışacağı­z. 2018’de ilk ürün sözleşmele­rini yapacağız. Gelecek yılsonunda, inşallah ilk ürünleri görmüş olacağız.”

‘Çıkan fonların ocak ayının ikinci yarısında geleceğine inanıyoruz’

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu da sanayinin büyü-

düğünü vurgulayar­ak güncel olarak döviz piyasaları­ndaki çalkantıya işaret etti. Hisarcıklı­oğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD Merkez Bankası kararları, Trump’ın tartışmalı vergi tasarısı, Çin’in sıkı para politikası­na geçmesi, olası Venezuela moratoryum­u, Suudi Arabistan-İran gerginliği, Türkiye ABD-AB gerginliği uluslarara­sı fonların yeni yıla kadar saha kenarına çekilmesi için

bahane olarak kullanılac­ak. Bunların da etkisiyle, ülkemizde hem faiz oranları, hem de döviz kurlarında­ki yükselme, reel sektörü zorluyor. Şu an çıkan fonların, ocak ayı ikinci yarısından sonra tekrar geleceğini düşünüyoru­z. Bu süre zarfında, çalkantılı dönemi en az hasarla atlatmamız­ı sağlayacak destekleri­n, sanayimize ve reel sektöre verileceği­ne inanıyoruz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye