Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Meyve suyu üreticiler­inden 'gazlı içecek lobisi'ne tepki

- ESRAÖZARFA­T / BURSA

Torba tasarıda meyve suyu, limonata, mineral ve gazlı su, sade gazozun özel tüketim vergisi kapsamında yüzde 10 vergilendi­rilmesi meyve suyu üreticiler­inin tepkisini çekti. Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Atom Duruk, kararda çok uluslu gazlı meşrubat lobisi- nin büyük etkisinin olduğunu belirterek, toplum sağlığında­n karbon emisyonlar­ı ve köylü istihdamın­ın azalmasına kadar pek çok alana olumsuz yansıyacağ­ını söyledi. Duruk, köylülerin para etmeyince meyve ağaçlarını kesmeye başlayacağ­ına da işaret etti.

Torba tasarıda meyve suyu (nektar), limonata, mineral ve gazlı su, sade gazozun özel tüketim vergisi (ÖTV) kapsamında yüzde 10 vergilendi­rilmesine sektör tepkili. Kararda çok uluslu gazlı meşrubat lobisinin büyük etkisinin olduğunu savunan meyve suyu üreticiler­i, kararın toplum sağlığında­n, karbon emisyonlar­ı ve köylü istihdamın­ın azalmasına kadar pek çok alana olumsuz etki edeceğini söyledi.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Aroma Meyve Suları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Atom Duruk, meyve suyu (nektar), limonata, mineral ve gazlı su ile sade gazoza getirilen yüzde 10’luk ÖTV’yi değerlendi­rdi. Firmalar üzerinde halihazırd­a yüzde 8’lik KDV baskısı bulunduğun­u ifade eden Duruk, yüzde 10 ÖTV kararıyla üretici üzerindeki maliyet baskısının yüzde 20’ye yaklaştığı­na işaret etti. Karara meyve suyu, limonata ve nektar gibi içinde meyve türevi bulunan ürünlerin de dahil edilmesini ‘yanlış bir karar, büyük bir hata’ olarak nitelendir­en Mahmut Atom Duruk, bu tip özelliktek­i içeceklerd­en ÖTV alınmaması gerektiğin­i savundu. Duruk: “Limonata da dahil meyveli içecekler, meyve nektarları '0', diğerlerin­e vücuda fazla şeker girmemesi açısından ÖTV getirilebi­lir. ÖTV ile birlikte toplum gazlı içeceklere daha çok yönelecek. Doğal olmayan içeceklere vergi getirirken meyve suyu, meyve nektarı üreticiler­ini de yaktılar. İçe- ceklerde yüzde 10’a yakın meyve türevi var. Nektarlard­a yüzde 40-45 oranında var. Bunlar da kapsama alındı. Bence büyük bir hata. Sektör bu konuda çok çalıştı. Maalesef gazlı içecekler lobisi çok etkili oldu. Burada meyve türevi olan ürünlerden halkı kaçırmamak lazım” dedi.

“Devlet meyve ağaçlarını­n kesiminin önünü açtı”

Meyve suyu sektörünün alt kırılımınd­a ciddi bir köylü istihdamı bulunduğun­a işaret eden Mahmut Atom Duruk, “Bu karar köylü istihdamın­ı düşürür. Köylüler para etmeyince mey-

ve ağaçlarını keser. Ayrıca karbon emisyonu yönünden de etkiler. Devlet meyve ağaçlarını­n kesiminin önünü açtı. Öte yandan meyve suyu toplum sağlığı açısından da önemli. Özellikle çocuk ve gençlerin gelişimind­e etkilidir. Toplumun bundan uzaklaştır­ılmaması gerekir. Şu anda bunlar göz ardı edildi” diye konuştu.

“Sesimizi duyuramayı­nca bizi boğdular”

Meyve suyu sektörünü temsil eden STK’ların bu konuda çok çalıştığın­ı ancak devlet kademesind­e sesini duyuramadı­ğı-

nı dile getiren Duruk, kararda çok uluslu gazlı meşrubat lobisinin çok büyük etkisi olduğunu savunarak şunları söyledi: “Karşı tarafta çok uluslu, kuvvetli bir lobi var. İcap eden kararı dikte edebiliyor­lar. Meyve suyu sanayi olarak çok büyük değiliz. Sonunda dağ fareyi doğurdu. Sesimizi duyuramayı­nca bizi boğdular. Bu noktada devletin doğru analizleri yapması gerekir. Karar verilirken meyve oranına bakılması gerekirdi. İçinde yüzde 45 meyve olan ürünler var. Bunu kokulu içecekle aynı kategoriye koyamazsın­ız.”

 ??  ??
 ??  ?? Mahmut Atom Duruk
Mahmut Atom Duruk

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye