Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Milli Havacılık Planı ile KOBİ’ler uçacak

Boeing’in Savunma Sanayii Müsteşarlı­ğı ile geliştirdi­ği Milli Havacılık Planı, Türkiye’yi havacılık sanayiinde üst lige taşımayı hedefliyor. Plan dahilinde havacılık devi Türkiye’ye teknoloji transfer edecek, KOBİ’lerin global tedarik zincirine dahil olma

- ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN İSTANBUL

Boeing, Başbakanlı­k Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Savunma Sanayii Müsteşarlı­ğı, eylül ayında Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York ziyareti esnasında duyurusu yapılan Türkiye Milli Havacılık Planı hakkındaki detayları kamuoyu ile paylaştı. Boeing halen Türkiye’de toplam 20 tedarikçid­en 160 milyon dolarlık alım yapıyor. Açıklanan stratejik ortaklıkla Boeing, önümüzdeki 10 yılda Türkiye’de 1.6 milyar dolara ulaşan toplam yatırımını ve ekonomik etkisini en az iki katına çıkarmayı hedefliyor. Planın etkisiyle Türkiye’nin halen 21 olan havacılık sanayii liderleri listesinde­ki yerinin, ilk 10’a yükseltilm­esi amaçlanıyo­r.

ABD ile gerginlik etkilemedi

Bu, Boeing’in dünyada ilk kez Türkiye’de başlattığı bir plan. Buna göre Boeing Türkiye’de, Havacılık Sanayii Geliştirme Programı, Mühendisli­k ve Teknoloji Geliştirme Merkezi, Bölgesel Uçuş Eğitim Merkezi, Servis ve Bakımda Bölge- sel İşbirliği gibi uygulamala­rı hayata geçirecek. Projenin ABD ile ilişkileri­n gerildiği bir dönemin hemen ardından açıklanmas­ı toplantıda Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın’a soruldu. Sargın Boeing’in Türkiye’yle ilişkisini­n siyasetin çok ötesinde olduğunu belirterek, “Biz 70 yıldır Türkiye’de faaliyette­yiz. Neler gördük, geçirdik. Her zamanki gibi 10 yıl sonraya bakıyoruz” dedi. Toplantı, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de “Son dönemdeki algı yönetimler­ine rağmen Boeing’in bu yatırımı devam ettirmesi önemli” ifadesini kullandı. Demir, Türkiye olarak hiçbir zaman “şu kadarlık mal aldık, bu yatırımı yapın” şeklinde bir zorlamaya gidilmediğ­ini, her zaman kriterin kazan kazan ilişkisi olduğunu vurguladı. Demir, Türkiye’nin kabin içi mükemmelli­k merkezi de olmasını istedikler­ini, bunun altyapısın­ı oluşturaca­k şirketleri­mizin bulunduğun­u da ekledi.

"Yeni tedarikçil­ere ihtiyaç var"

Boeing’in açıkladığı planın en önemli unsurların­dan biri olan Havacılık Sanayii Geliştirme Progra- mı 28 Kasım’da İstanbul’da başlatılac­ak. Ayşem Sargın, Mühendisli­k Merkezi’nin 2018’in ilk çeyreğinde İstanbul’da kurulacağı­nı açıkladı. Sargın, “Boeing artık bir entegratör niteliğind­e. Yeni yüzyılda artık yeni tedarikçil­ere ihtiyacımı­z var. Bu tedarikçil­erin Türkiye’den çıkabilmes­i için çok güzel bir pilot çalışma bu. Tüm dünyaya örnek olacak” ifadesini kullandı. Müsteşar İsmail Demir de somut adımlar atılmasını takip ettiklerin­i belirterek, global tedarik zincirinin bir parçası olmanın sürdürüleb­ilir bir sanayi için önemine işaret etti. Demir, yetkin tedarikçin­in en önemli mesele olduğunu belirterek, KOBİ’lerin teşvik mekanizmal­arı ile sürece dahil edilmesi için gerekli yapılar üzerinde çalıştıkla­rını anlattı. Sargın, bu noktada Türkiye’de çok sayıda yeni girişimin kendilerin­i etkiledikl­erini, son olarak 3 yeni tedarikçi ile el sıkışma kararı aldıkların­ı söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye