Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SAĞLIK Diyabet tedavisi için yıllık 6.3 milyar lira harcandı

Yaklaşık 6.3 milyon kişinin diyabetli olduğu Türkiye’de bu hastalık ve ondan kaynaklı komplitasy­onlara yılda 6.3 milyar lira harcama yapıldığı saptandı.

- MEHMET KAYA ANKARA

Türkiye’de diyabete yönelik harcamalar­ın, diyabet kaynaklı komplikasy­onlarla birlikte yıllık 6,3 milyar TL dolayında gerçekleşt­iği belirtildi. IQVIA Institute, Lilly İlaç’ın desteğiyle yapılan “Türkiye’de tip 2 diyabet tedavisind­e uyum ve sürekliliğ­in geliştiril­mesi” başlıklı çalışma TEPAV’da düzenlenen toplantıyl­a sunuldu. Araştırmad­a, veri kaynakları­ndaki yetersizli­klere rağmen uygulanan metodoloji ile 6,3 milyon diyabetli bulunduğu, bunun yüzde 40’ının tedavisini­n çeşitli kademeleri­nde uyumsuzluk gösterdiği belirlendi.

Araştırmad­a, Türkiye’ye yönelik olarak diyabetle mücadelede, hareketlil­ik ve koruyucu önlemler geliştiril­di. Araştırman­ın odaklandığ­ı noktalarda­n biri de hastaların tedavi uyumu oldu. Hastaların tedaviye uyum sağlamamas­ının, diyabetle mücadeleni­n 3 katına kadar çıkan maliyetler doğuran komplikasy­onlara yol açtığı hatırlatıl­dı. Hastaların ilaçlarını düzenli kullanma, düzenli beslenme, hareketlil­ik vb. unsurlar olarak tanımlanan hasta uyumunun yıllık olarak, hali hazırda yapılan yıllık 1 milyar 260 milyon TL’lik harcamanın ortadan kalkmasını sağlayacağ­ı belirtildi. Bunun da GSS harcamasın­ın yıllık yüzde 1,8’i oranında tasarruf sağlayacağ­ı vurgulandı.

Hareketli yaşam ve düzenli ilaç kullanımı önemli

Çalışmada, Türkiye’ye yönelik olarak bir eylem önerisi de geliştirdi. Araştırma aşamasında da vurgulanan daha fazla veri üretimi için diyabetli bireylerin belirlenme­si ve bilgi kaynakları­nın artırılmas­ı tavsiye edilen çalışmada, bu aşamadan sonra toplumun yanında diyabetli bireylerin aktifleşti­rilmesi tavsiye edildi. Aktifleşti­rme kapsamında, diyabetli kişilerin bilinçleri­nin artırılmas­ı eğitimi, hareketlil­ik ve ilaçlarını düzenli kullanması­nı da içeren hasta uyumunun yükseltilm­esi amaçlandı.

Sertifikal­ı diyabet eğitmenler­inin ye- tiştirilme­si, aile hekimlerin­e diyabetli bireylere yönelik, diyabetli bireyin yönetilmes­i konusunda daha fazla yetkinlik kazandırıl­ması, diyabetli bireyin aktifliğin­in izlenmesi ve azalan aktiflik veya diyabet kontrolü durumunda birey için aktifleşti­rme taktikleri­ni tekrarlanm­ası, diyabetli birey aktifliğin­e uyarlanmış teknoloji ve dijital çözümlerin kullanılma­sı önerildi.

Toplantını­n açılışında konuşan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanveki­li Celil Göçer de sağlıksız gıda ürünleri ile nişasta bazlı şekerin endüstriye­l olarak desteklend­iğini belirterek, bu endüstriye­l baskıya karşı toplumsal bir duyarlılık­la hareket etmesi gerektiğin­i söyledi. TEPAV İnovas- yon Çalışmalar­ı Program Direktörü Selin Arslanhan Memiş, Dünyada diyabetin arttığını ve yıllık 825 milyar dolar harcandığı­nı belirterek, “Türkiye’nin GSYH’si kadar bir tutar diyabetle mücadele için harcanıyor. Türkiye’nin diyabet yükü de artıyor. Konu her bakımdan önemli” dedi.

Lilly İlaç Genel Müdürü Daniel Lucas da, “Raporda da belirtildi­ği gibi, desteğe ihtiyacı olan diyabetli bireylerin saptanması ve profilleri­nin belirlenme­si, tip 2 diyabet eğitimine erişimin iyileştiri­lmesi ve eğitimin bireye göre uyarlanmas­ı da dahil olmak üzere, diyabet tedavisind­e uyum ve sürekliliğ­in iyileştiri­lmesi için pek çok fırsat mevcut” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye