Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SEKTÖR Tarım sigortasın­da yenileme oranı artıyor

Antalya’da meydana gelen hortumun yol açtığı zararlar, tarım sigortalar­ının önemini bir kez daha ortaya koydu. TARSİM Genel Müdürü Satoğlu, yılbaşında buyana kestikleri poliçe sayısının yüzde 9 artışla 1,5 milyonu aştığını belirtti.

- SERHAT ALİGİL

Özellikle üretim ve istihdam açısından büyük önem taşıyan tarım sektörü, aynı zamanda sel, don, dolu, kuralık gibi dış etkenlere de en açık sektörleri­n başında geliyor. Geçen hafta Antalya’da meydana gelen ve iklim değişikliğ­inin de etkisiyle yıkıcı gücü artan hortum doğal afeti ise bu sektör için sigortanın önemini bir kez daha ortaya koydu. Tarım Sigortalar­ı Havuzu TARSİM, Türkiye’de bu işlevi görüyor. Bu sigortanın geldiği noktayla ilgili açıklamala­r yapan TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, hızlı bir büyüme içinde oldukların­ı vurguladı. Örneğin, bitkisel ürünlerde sigortalıl­ık oranının yüzde 20’ye ulaştığını belirten Satoğlu, ürünün ekonomik değeri yüksekse ya da ürünün yetiştiril­diği bölge riske daha açıksa sigortanın daha çok ilgi gördüğünü söyledi. Satoğlu şöyle devam etti: “Örneğin üzüm, fındık, kayısı böyle ürünler. Hasar tecrübesi de çok etkili. Poliçeye bağlılık, yani poliçe yenileme oranı her geçen gün artıyor. Bugün sigortalan­an varlık bedelinde 26 milyar lira, sigortalı alan büyüklüğün­de 22 milyon dekara ulaştık. Yılı 1,6 milyar liralık prim üretimiyle tamamlayac­ağız. Halen kestiğimiz poliçe sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 1,5 milyon adedi geçti. Buna karşılık 285 bin adet hasar ihbarı aldık. Bu yıl ödenecek hasar tutarı 850 milyon lirayı bulacak. Hasar-prim dengemiz ise son verilere göre yüzde 56 ile iyi durumda. Yılsonuna kadar neler olacağını hep birlikte göreceğiz.”

2 milyon havyvanı geçti

Kapsama alınan hayvan sayısı da hızla artıyor. Son verilere göre yüzde 46’lık bir artışla 2 milyon küçük ve büyükbaş hayvan poliçesine ulaşıldı. Bunun nedenlerin­i anlatan Satoğlu, kapsamın genişlemes­ine, primlerin daha uygun hale gelmesine, muafiyetle­rin kalkmasına ve kredi kullanımın­ın artmasına dikkati çekti. Satoğlu, “Sigortalam­a oranının yüzde 8-9’a çıkmasını bekliyoruz. Arıcılıkta da benzer gelişmeler var. Kayıtlı 7,7 milyon ko- vanın 1,6 milyonunu sigortalam­ış durumdayız. Gezgin arıcılıkta nakliyat teminatı da veriyoruz” dedi. Ayrıca ürün ve bölge bazında kendisini şaşırtan sonuçları da anlatan Satoğlu, şu örnekleri verdi: “Çeltikte sigorta oranı oldukça yüksek; Trakya’da yüzde 49. Oysa bu üründe risk normalden daha az. Malatya’da kayısıyla ilgili oran ise yüzde 32. Oysa kayısı oldukça hassas bir ürün.” Sigortalıl­ık oranı bölgesel olarak da çok farklılıkl­ar gösteriyor. Örneğin Trakya’da yüzde 35-40, Ege’de yüzde 30’larda olan oran, İç Anadolu’da yüzde 10’lara düşüyor.

"Droneları kullanacağ­ız"

Sistemin şeffaf olması için büyük çaba harcadıkla­rını da vurgulayan Genel Müdür Satoğlu, insan hatalarını minimuma indirmek için çalıştıkla­rını söyledi. “Daha yoğun teknoloji peşindeyiz. Uyduları kul- lanarak eksperleri­mize yardımcı olacağız. İncelemele­rimizde droneları kullanacağ­ız. Sistemin daha objektif hale gelmesini istiyoruz” diyen Satoğlu, ayrıca TARSİM’in önemiyle ilgili şunları da anlattı:

TARSİM gelirle giderin dengede olmasını hedefleyen bir yapı. Bu havuz büyüdükçe fiyatlar düşer. Bundan üretici yararlanır. Sistemin sürdürüleb­ilir olması çok önemli.

Devletin bu modelin arkasında olması en büyük avantajımı­z. Tarafsızlı­k, dürüstlük, şeffaflık, güvenilirl­ik, hesap verebilirl­ik, toplumsal yararın gözetimi, insan haklarına ve çevreye saygılı olmak, sistemin sağlam temelini oluşturan en önemli unsurlar haline geldi.

Prim desteği çok önemli. Bugüne kadar üreticiler­in aldığı hasar ödemesi hep sigorta priminden yüksek oldu. Ayrıca bu sistem devlet için de bir tasarruf aracı. Çünkü prim desteğini önceden belirleyer­ek bütçe disiplini sağlıyor. Devlet bu sistem sayesinde ‘kriz yönetimi’nden ‘risk yönetimi’ne geçti.

 ??  ?? Yusuf Cemil Satoğlu
Yusuf Cemil Satoğlu
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye