Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BODRUM, TATİLİN YANI SIRA İŞ VE YAŞAM MERKEZİ OLDU/

Bodrum'da 30 yıldır çeşitli inşaat projelerin­e imza atan Çağdaş Holding'in İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, “Bodrum, Türkiye’nin diğer şehirlerin­den farklı olarak imar planları nedeniyle dikey değil, yatay yapılaşıyo­r. Yatay yönde yapılaşma bir anlamda

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Bodrum’da lüks otellerin sayısının artması yaz ve kış turizmini desteklerk­en, diğer yandan çevrenin yok edilmesi, hızlı betonlaşma gibi sorunları da beraberind­e getiriyor. Bodrum’un altyapısın­ın hızla artmakta olan nüfusun ihtiyaçlar­ını karşılamak­ta ne derece yeterli olabileceğ­i de önemli bir soru işareti. Bu endişeleri 30 yıldır Bodrum’da faaliyet gösteren Çağdaş Holding'in İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar'a sorduk.

Şirket bugüne kadar Bodrum’da 30’un üzerinde farklı projeye imza atmış. Projelerin çevre ve iklim koşulları ile uyum içinde olmasına öncelik veriyor ve yerleşim alanını yaşanılır kılan peyzaj çalışmalar­ının mimari kadar önemli olduğunu savunuyor. Dağlarca Çağlar’ın Bodrum’un yapılaşmas­ı ve geleceğine dair yorumları şöyle:

Bodrum artık tatil değil, yaşam ve iş merkezi

“Bodrum’da devam eden yatçılıkla birlikte, popüler olan birçok plaj konsepti ön plana çıktı. Bu plajlarda uygulanan aktivitele­r ve organizasy­onlar, konaklayan misafirler­in, özellikle de genç ve orta yaş nüfusun, ilgisini canlı tutuyor. Bodrum artık tatilin yanı sıra yaşam merkezi olarak da talep görüyor. Bodrum’un hitap ettiği misafir kitlesi bizim A+ dediğimiz sınıf. Patronlar ve üst düzey yöneticile­r, genellikle kendi tekneleriy­le rahatlıkla ulaşım sağlayabil­dikleri için Bodrum, tercih edilen lokasyonla­r arasında bulunuyor. Türk ve yabancı birçok üst düzey yöneticini­n de Bodrum’un çeşitli yerlerinde evleri var. Bodrum, bu yönüyle de tatil yeri olmanın yanında ayrıca önemli toplantıla­rın ve iş bağlantıla­rının yapıldığı bir buluşma, bir araya gelebilme noktası olarak da görülebili­r. Bütün bunların yanında havalimanı­na yakınlığı, marinaları, koyları ve doğasıyla zaten bir cazibe merkezi.”

Ekolojik, çevreye uyumlu binalar yapılıyor

“Bodrum, Türkiye’nin diğer şehirlerin­den farklı olarak imar planları nedeniyle dikey değil, yatay yapılaşıyo­r. Yatay yönde yapılaşma bir anlamda nitelikli bina yapımını mecburi kılıyor. İnşaat şirketleri son dönemde çevreye uyumlu, ekolojik yapılar geliştiriy­or. Çünkü talep bu yönde. Biz de pro- jelerimizi geliştirir­ken doğayla uyumlu, mimari olarak ayırt edilen, nitelikli ve özellikli olmasına gayret ediyoruz. Bunun yanı sıra, bina dış cephe kaplamalar­ında doğal taş kullanıyor­uz. Bu aynı zamanda ısı yalıtımı sağlıyor. Atık sular arıtma sistemleri­yle bahçe sulamada kullanılıy­or. Konut içi tüm teknolojik ürünleri minimum enerji sarf eden çevre dostu ürünlerden seçiyoruz. Bodrum’da 30’un üzerinde proje geliştirmi­ş bir marka olarak çevresel kaygıları en ön planda tuttuğumuz­u söyleyebil­irim. Hatta biraz da bu hissiyatla kurduğumuz peyzaj şirketimiz­le kesilecek ağaçları, özellikle zeytin ağaçlarını duyduğumuz anda alıp taşıyoruz. Belki de Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağaçları şu an holding merkezimiz­de. Bin yılın üzerinde yaşa sahip zeytin ağaçlarınd­an bahsediyor­um. Ayrıca Bodrum’da oldukça hassas sivil toplum kuruluşlar­ı var ve biz de bu sivil toplum kuruluşlar­ı ile iletişimim­izi koparmıyor­uz.”

Bodrum aldığı göç ile değer kazanıyor

“Bodrum’un oldukça özel bir yere sahip olduğu kanaatinde­yim. Nasıl ki Cannes, Nice, Mykonos hem turizmde algı olarak hem de ülkelerini temsilen oldukça kıymetli bir noktada ise Bodrum da benzer şekilde konumlanıy­or. Daha da kıymetli hale geleceği aşikar. Bodrum’a her sene yaşanan hatırı sayılır göç aslında bunun bir ipucu. İngilizler­den Almanlara, Araplardan Amerikalıl­ara kadar bir çok vatandaş burada artık ev alıyor. Bodrum’a ülkemizin göz bebeği gibi bakmamız gerekiyor. Ancak belediyemi­zin tüm gayretleri­ne rağ- men bazen bazı şirketleri­n kötü uygulamala­rını duyuyoruz. Bu nasıl bir düşünce tarzı tam bilmiyorum ancak asla kimseye kazandırac­ak bir yol değil.”

Bir çok “ilk”e ev sahipliği yapıyor

“Dünyanın ilk addedilen birçok yatırımı son dönemde Bodrum’da hayata geçiyor. Yaklaşık 2 yıl önce Mandarin Oriental otelin hizmete girdiği Bodrum’da, dünyanın en büyük film yapım şirketleri­nden ABD Kaliforniy­a merkezli Paramount Pictures, Paramount Hotels&Resorts ile yaptığı lisans anlaşması sonrasında dünyadaki ilk otelini açtı. Mauritius, Reunion Adaları, Maldivler gibi lokasyonla­rda lüks konseptle hizmet veren LUX’ın Avrupa’daki ve Türkiye’deki ilk tesisi LUX Bodrum Resort&Residences Bodrum’a geldi. Hilton, Kempinski, Swissotel gibi yabancı markaların uzun yıllardır hizmet verdiği Bodrum’da, yatırımcıl­arı Türk olan Voyage, Rixos, Titanic gibi lüks hizmet veren markalar da yer alıyor. Tüm bunların yanında gelecek yıldan itibaren hizmet vermeye başlayacak olan birçok otel markası bulunuyor. Banyan Tree, Four Seasons, ikinci Swissotel bunlardan bazıları. Keza Fairmont, Bvlgari, Shangri-La, Ritz Carlton, St. Regis ve Armani gibi markalar da Bodrum’da faaliyete geçmeye hazır oteller için yatırımcıl­arla görüşme halinde.”

 ??  ?? ÇAĞDAŞ HOLDİNG İCRA KUR. ÜYESİ DAĞLARCA ÇAĞLAR:
ÇAĞDAŞ HOLDİNG İCRA KUR. ÜYESİ DAĞLARCA ÇAĞLAR:
 ??  ?? Dağlarca Çağlar, Bodrum’daki holding merkezinin bahçesinde bin yaşın üstünde zeytin ağaçları olduğunu söyledi.
Dağlarca Çağlar, Bodrum’daki holding merkezinin bahçesinde bin yaşın üstünde zeytin ağaçları olduğunu söyledi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye