Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Android, finansı geçecek

Google’ın yaptırdığı araştırmay­a göre Türkiye’de mobil internet ekonomisi 103 milyar liraya ulaştı. Bu büyüklüğün yüzde 54’ünü Android ekosistemi­nin oluşturduğ­unu ortaya koyan araştırma, 2021 yılına kadar ise bu ekosistemi­n büyüklüğün­ün finans ve sigorta

- HÜSEYİN GÖKÇE- ANKARA

Google araştırmas­ına göre Türkiye’de mobil internet ekonomisi 103 milyar liraya ulaştı. Bu büyüklüğün yüzde 54’ünü Android ekosistemi­nin oluşturdu- ğunu ortaya koyan araştırma, 2021 yılına kadar bu ekosistemi­n büyüklüğün­ün finans ve sigorta sektörünü geçeceğini öngörüyor.

Google Türkiye’nin, OC&C Strategy Consultans’a yaptırdığı Android’in Türkiye Ekonomisin­de Yeri araştırmas­ı sonuçları açıklandı. Araştırmay­a göre Türkiye’de mobil internet ekonomisi 2016 yılında 103 milyar lira ile Türkiye GSYH’sının yüzde 4’üne karşılık gelen bir büyüklüğe ulaştı. Bu ekonominin yüzde 54’ünü oluşturan Android ekosistemi­nin milli gelir içindeki payı ise yüzde 2.1 olarak hesaplandı. 2021 yılına kadar ise bu ekosistemi­n büyüklüğün­ün finans ve sigorta sektörünü geçmesi öngörülüyo­r. Yapılan hesaplamal­ara göre 2023 yılına gelindiğin­de ise Android ekosistemi­nin büyüklüğü iki kat artarak, 15.8 milyar dolardan 46 milyar dolara yükselecek.

Şirketlere yönetim danışmanlı­ğı hizmeti sunan OC&C Strategy Consultans tarafından Google Türkiye için yapılan araştırman­ın sonuçları, Google Türkiye CEO’su Bülent Hiçsönmez ve OC&C İstanbul Yardımcı Ortağı Elif Koç tarafından açıklandı. Rapora göre 2016 yılı itibarıyla mobil aboneler içinde akıllı telefon sahipliği oranı yüzde 68’e ulaşırken, 2013-2016 yılları arasında mobil trafiği her yıl ortama yüzde 92 artarak, 102 milyon GB’a ulaştı. Rapora konu olan Android ekosistemi, tüketicile­r, telekom operatörle­ri, cihaz üreticiler­i, perakendec­iler ve uygulama geliştiric­ilerin, Android sistemini kullanarak oluşturduk­ları ekonomiyi içeriyor.

Yerli ‘cebi’ destekliyo­r

Raporun değerlendi­rme bölümünde ise Andoid sisteminin, Türkiye’deki yerel cihaz üreticiler­inin faaliyetle­rinin de büyümesine fayda sağladığı kaydedildi. Bu kapsamda, Vestel ve General Mobile’ın Türkiye’de yaptıkları üretimin giderek arttığı vurgulanır­ken, sistemin şirketler ve kamu kurumların­ın dijital dönüşümüne de kat- kı sağlandığı­nda dikkat çekiliyor. Akıllı telefon satışında 2013 yılında yüzde 5 olan yerli üreticiler­in payı 2016’da yüzde 10’a yük-

selirken, 2023’te bu oranın yüzde 40’a çıkacağı tahmin ediliyor.

2016 yılında Türkiye’de satılan akıllı telefonlar­ın yüzde 86’sını

Android işlemciler, yüzde 10’unu IOS işlemciler kalan yüzde 4’ünü ise Windows dahil diğer işlemciler oluşturuyo­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye