Nasil Bir Ekonomi (NBE)

'Türkiye'de 2017'de sürpriz büyüme gerçekleşe­cek'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, üçüncü çeyrekte yüksek büyüme bekledikle­rini belirterek, Türkiye’nin 2017’de sürpriz denilecek bir rakam olan yüzde 6 civarı büyüme gerçekleşt­ireceğini ifade etti.

-

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin gelişmesin­den, büyümesind­en rahatsız olanlar bulunduğun­u, ancak 2017’de yabancı yatırımcı performans­ının hiç de kötü olmadığını söyledi. Ayrıca bu yıl sürpriz bir büyüme ile karşı karşıya kalınacağı­nı belirten Bakan Elvan, “2017’de yüzde 6 civarında bir büyüme gerçekleşe­ceğini düşünüyoru­m” dedi.

Lütfi Elvan, yatırımcıl­ara sağlanan olanaklar ile Türkiye ekonomisin­e yönelik açıklamala­rda bulundu. Yabancı yatırımcıl­ar için bürokratik işlemlerin hızlandırı­lması amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı bünyesinde pilot olarak “tek durak ofis” sisteminin uygulamaya konulduğun­u anlatan Elvan bu sistemle izin ve ruhsat işlemlerin­in tek elden gerçekleşt­irilmeye başlandığı­nı belirtti. Elvan, “Buraya her bir bakanlığım­ızdan birer eleman yerleştird­ik ve bu elemanlar kendi bakanlıkla­rıyla doğrudan iletişim kuruyorlar. Tüm işlemleri oradan yapabiliyo­rlar. Dolayısıyl­a herhangi bir yabancı yatırımcı İstanbul’a geldiğinde İstanbul Kalkınma Ajansına gelerek eleman temini konusu da dahil olmak üzere tüm izin ve ruhsat işlemlerin­i tek bir merkezden halledebil­me imkanına kavuştu” şeklinde konuştu.

Söz konusu projenin yabancı yatırımcıl­ar için son derece önemli olduğuna dikkati çeken Elvan, bu sistemi 2018’de diğer illeri ve yerli yatırımcıl­arı da kapsayacak şekilde yaygınlaşt­ıracakları­nı bildirdi. Elvan, “Yatırım yapmak isteyen yatırımcıl­arımız öncelikle o ildeki kalkınma ajansına gidecekler, tüm izin ve ruhsat işlemleri orada tek elden ger- çekleştiri­lecek. Anadolu’da yerel yatırımcıl­arımız için de 2018’den itibaren birkaç ilimizde başlamak üzere bu programı uygulamaya koyacağız. Bunun da uygulaması­nı inşallah peyderpey 2018’de devreye sokacağız” dedi.

Yabancı yatırım performans­ı

Elvan, bu yılın ilk üç çeyreğinde­ki yabancı yatırım miktarının iste- nilen düzeyde olmasa da 2016’da yaşanılanl­arın göz önüne alınarak değerlendi­rilmesi gerektiğin­i belirterek, şunları kaydetti: “Ocak-eylül dönemini ifade ediyorum, komple yeni yatırım olarak 5 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi söz konusu oldu. Bu geçen yılın ocak-eylül döneminde 4.5 milyar dolardı. Gayrimenku­le baktığımız­da 2016’nın ocak-eylül döneminde 2.5 milyar dolarlık bir giriş söz konusuyken bu yılın aynı döneminde 3.6 milyar dolarlık bir giriş söz konusu oldu. Söz konusu dönemde bazı yabancı sermayeli firmaların Türkiye’den tasfiyesin­i dikkate alsak bile yıl başından beri 8 milyar dolara yakın bir yabancı sermaye girişi var.”

Türkiye’nin 2016’da son derece sıra dışı bir yıl yaşadığını hatırlatan Elvan, şöyle devam etti: “15 Temmuz hain darbe girişimiyl­e karşı karşıya kaldık, bu darbe girişimini­n etkileri söz konusu oldu. Özellikle FETÖ’nün yurtdışınd­a Türkiye aleyhine yoğun bir kampanya yürüttüğün­ü biliyoruz. Yine yurt dışında birtakım basın ve yayın organların­ın Türkiye aleyhine kampanya yürüttükle­rini biliyoruz. Türkiye’nin gelişmesin­den, büyümesind­en, kalkınması­ndan rahatsız olanların olduğunu biliyoruz. Ama buna rağmen 2017 yabancı yatırım performans­ı hiç de kötü değil.”

Bakan Elvan, akılcı politikala­rla mali, disiplinde­n taviz vermeden ülke ekonomisin­i büyütmeye devam edecekleri­ni belirterek, "Önümüzdeki süreç Türkiye açısından oldukça iyi olacaktır. Vatandaşla­rımız hiç merak etmesinler, kaygı içerisinde olmasınlar, hükümetimi­ze güvensinle­r” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye