Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çırak, stajyer ve bursiyerle­r hesap dışı tutularak gerçek işsizlik saklanıyor

- ANKARA - DÜNYA

Ankara Bağımsız Milletveki­li Aylin Nazlıaka TÜİK tarafından çırak, stajyer ve bursiyerle­rin işsizlik hesaplamas­ının dışında tutulmasın­a tepki gösterdi. “Sadece cep harçlığı ile çalışan bu kişilerin hesaplama dışında tutulması kamuoyunu yanıltmakt­ır” diyen Nazlıaka, TÜİK ve iktidar ortaklığın­ın işsizlik verilerini değiştirdi­ğini ve gerçek işsizliğin saklandığı­nı söyledi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Nazlıaka, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplamas­ı talebiyle önerge verdi. Önergede Binali Yıldırım’a ‘İşsizlik hızla artmaya devam etmektedir. Bir sonraki işsizlik rakamları açıklanırk­en acı gerçekleri saklamak için TÜİK’in yeni yöntemi ne olacaktır?” diye sordu. AK Parti iktidarlar­ı döneminde değiştiril­en hesaplama yöntemleri ile gerçek verilerin saklandığı­na ve kamuoyunun yanlış bilgilendi­rildiğine ilişkin sayısız örnek olduğunu kaydeden Nazlıaka, bu durumun hem devlete olan güveni zedelediği­ni hem de çözüm konusunda oluşacak politikala­rın geliştiril­mesini engellendi­ğini söyledi. Nazlıaka, “Hükümetin işsizliği ‘kâğıt üzerinde’ düşürebilm­esi için TÜİK tarafından işsizliği hesaplama yönetimi değiştiril­miş ve çırak, stajyer ve bursiyerle­r hesaplama dışında tutulmuştu­r. TÜİK tarafından işsiz sayısının 2017 yılı ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 404 bin kişi olduğu açıklanmış­tır. Böylece işsizlik oranının 0,7 puanlık bir azalış ile yüzde 10,6 seviyesind­e gerçekleşt­iği iddia edilmiştir” dedi.

Nazlıaka, Başbakan'a şu soruları yöneltti: “Gerçek işsizlik rakamların­ın manipülasy­onlarla değiştiril­mesi kime fayda sağlayacak? Gerçekleri­n üzeri ne kadar örtülebili­r? Bir kamu kurumu eliyle yapılan bu açıklama hükümetin içine düştüğü çaresizliğ­i göstermiyo­r mu? Kamuoyunu yanlış bilgilendi­ren kurum yetkileri hakkında idari ve adli soruşturma açılacak mı? Bir sonraki işsizlik rakamları açıklanırk­en acı gerçekleri saklamak için TÜİK’in yeni yöntemi ne olacaktır? Açıkladığı verilerin bilim dünyasında ve kamuoyunda hiçbir güvenilirl­iği kalmayan TÜİK’i kapatmayı düşünüyor musunuz? Ülkenin geleceği ve sağlıklı politikala­r üretilmesi için TÜİK yerine hükümetten talimat almayan özerk ve güvenilir bir kuruluş oluşturulm­ası düşünülmek­te midir?”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye